Caroline Munro

Lemming (2005)


Lemming #1  

Genre

"Lynchmäinen" on jo nykyään varsin suosittu tapa kuvata elokuvia, joissa tapahtuu ylipäänsä mitään painostavan surrealistista. Harvoin itse vertauksen kimmoittaneilla teoksilla on edes paljoakaan yhteistä David Lynchin elokuviin, mutta sanan käyttöön ei juuri muuta vaadita, kuin että elokuva on kuvattu synkissä sävyissä, siinä tapahtuu jotain oudoksi luokiteltavaa ja ääniraidalla kohisee pahaenteisesti kuin Uwe Bollin päässä tämän suunnitellessa uutta elokuvaa. Ranskalaisen Dominik Mollin Lemming vastaa kaikkia näitä tuntomerkkejä, mutta tuskin Moll itsekään kaipaa vertauksia Lynchiin, vaikka tyylikeinoja sieltä suunnasta hieman kaappaakin. Lynch kun työskentelee täysin intuitionsa varassa, joten sävykkäimmät ja hienovaraisimmat vivahteet putoavat pois tarkassa ja loogisuuteen pyrkivässä juonirakentelussa.

Lemming [1]
Lemming [2]

Alain (Laurent Lucas) ja Bénédicte (Charlotte Gainsbourg) Getty ovat täydellinen aviopari; vielä nuoria, hyvin toimeentulevia, kauniita, sivistyneitä, huumorintajuisia ja hyviä ihmisiä - sekä täysin rakastuneita toisiinsa. Mikään ei näyttäisi voivan tulla heidän väliinsä, kunnes eräänä iltana kaikki alkaa yhtäkkiä mennä pieleen kasvavalla intensiteetillä. Parin odotellessa Alainin pomoa ja tämän vaimoa illalliselle Bénédicte huomaa keittiön lavuaarin menneen tukkoon. Vieraat ovat runsaasti myöhässä mutta saapuvat lopulta paikalle. Pomon vaimo Alice (Charlotte Rampling) puhuu tuskin mitään eikä ota aurinkolaseja päästään. Ilta päättyy ilmiriitaan vieraiden välillä. Yöllä Alain ei saa unta ja päättää avata viemärinsä. Putkesta löytyy hukkunut jyrsijä, joka seuraava päivänä herääkin yllättäen eloon. Bénédicte vie otuksen eläinlääkärille ja se paljastuu elokuvan nimen mukaiseksi sopuliksi. Illalla Alice ilmestyy Alainin työpaikalle ja yrittää vietellä tämän, ilmoittaen asiasta seuraavana päivänä Bénédictellekin. Tässä vaiheessa tapahtumat saavat yllätyskäänteen ja kaikki alkaa mennä yhä epätodellisemmaksi.

Lemming [3]
Lemming [4]

Lemming on hieman kaksijakoinen elokuva, koska Moll jättää niin monta asiaa kehnohkolla tavalla tulkinnanvaraisiksi. Toisaalta Lemming on kertomus itseensä liian tyytyväisestä nuoresta avioparista, joka joutuu sukeltamaan kätkettyihin ja rumiinkin syvyyksiin toisissaan nähdäkseen totuuden elämästään arkirutiinien verhon takana. Toisaalta se taas on hämäävien mysteerien alle kätketty melko yksinkertainen ja suoraviivainen kummitustarina vertauskuvallisilla piirteillä vahvistettuna. Moll ei täysin onnistu tasapainottamaan elementtejä ja paljastaa vuorotellen joko liikaa tai liian vähän. Lemming kaipaisi hieman rohkeampaa ja suoraan sanottuna visionäärisempaa kertojaa toimiakseen täysillä mystisenä avioliiton salojen kaivelijana. Sopuli on ilmiselvä laukaisija kaikelle, kaaoksen hajottava elementti keskellä harmonisen kaunista järjestystä. Moll vain tarpeettomasti tarjoaa sillekin selityksen ja päästää hahmonsa ja katsojan aivan liian vähällä. Jos kyse on pääparin avioliitosta, eivät he koskaan elokuvan aikana selvitä asioita tyydyttävästi, ja jos taas ollaan kummitustarinan puolella, se ei ole tarpeeksi pelottava.

Lemming [5]
Lemming [6]

Tästä huolimatta Lemming toimii kohtalaisen hyvin. Sillä on selvästi liikaa kestoa sisältöön nähden, mutta Moll pitää asiat koko ajan liikkeessä ja hänellä on silmää kameralle. Jo mainittu äänimaailmakin on mukavan jylläävä ahdistavalla tavalla, eikä musiikkiakaan ole moittiminen. Lucas on hyvällä tavalla passiivinen ja jatkuvalla syötöllä kohteliaisuussääntöjä noudattava Alain ja Gainsbourg vakuuttaa yhtä lailla mukavuuteen tuudittuneena Bénédictenä. Mollin paras veto on kuitenkin ollut värvätä Charlotte Rampling Alicen rooliin. Viime vuosina lähinnä Francois Ozonin elokuvissa loistanut Rampling voisi tehdä tällaisen kylmän ja katkera naisen roolin vaikka unissaan ja antaa olemuksellaan hahmolle uskottavuutta, jota ilman elokuva ei mitenkään toimisi.

Lemming on kiinnostavaa katsottavaa kestonsa ajan, mutta lopulta käteen ei jää paljoa. Tyylikästä ja surrealistisia elementtejä sisältää psykotrilleriä vaivaa vankan pohjan puute merkillisille käänteille, jota loppuratkaisun jääminen tavoitteestaan ei ainakaan auta. Pelkkä olankohautus ei oikein riitä kattamaan kaikkea tapahtunutta. Lemming on hieman turhauttava, mutta tutustumisen arvoinen tapaus.

***--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 27.8.2005
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 JSIR
  3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (3)
33%
Lemming (2005)  Lemming (2005)