Caroline Munro

Night Watch (2004)

Yövartija

aka Night Watch: Nochnoi Dozor; Guardianes de la noche; Wächter der Nacht - Nochnoi dozor; I guardiani della notte; Nattens väktare; Nochnoy dozor

Night Watch #1 Night Watch #2

Venäläistä elokuvaa näkee Suomen kankailla harvemmin, ja venäläistä genre-elokuvaa ei näe koskaan. Putken katkaisee nyt kotimaassaan hillittömät lipputulot kerännyt, eeppisen kauhutrilogian aloittava Night Watch, jossa Valon ja Pimeyden puolille ryhmittyneet vampyyrit, noidat sekä muodonmuuttajat ottavat mittaa toisistaan keskellä nykypäivän Venäjää.

Maailmassa on ihmisiä ja Muukalaisia. Muukalaiset ovat ihmisten joukosta heränneitä yliluonnollisia olentoja, joilla on kaksi vaihtoehtoa: palvella Valoa tai Pimeyttä. Muinaisen sopimuksen voimalla valon yövahdit valvovat Pimeyttä ja toisen puolen päivävahdit Valoa. Anton (Konstantin Khabensky) on tuore yövahti-käännynnäinen, joka saa tehtäväkseen suojella pimeydeltä 12-vuotiasta Jegor-poikaa (Dmitri Martinov).

Night Watch [1]
Night Watch [2]

Sergei Lukjanenkon romaanista sovitettu Night Watch alkaa puolittain lupaavana hölmöilynä a lá Blade ja Matrix (Underworldkin lienee katsottu), mutta hajoaa pian onttouttaan kolisevaksi ja päämäärättömäksi mellastukseksi vailla pelastavia tyylipisteitä. Ohjaaja Timur Bekmambetov osoittaa siellä täällä pitkin elokuvaa merkkejä kyvyistään kuvalliseen irrotteluun (kuten bussin alle jäämässä olevan Muukalaisen lennättäessä koko hoidon parilla kierteellä päänsä yli ilman sen kummempaa syytä), mutta hänellä ei ole mitään otetta sinne tänne rönsyilevään tarinaan saati sitten latteaksi jäävään hahmogalleriaan. Yliluonnollisen maailman säännöt ja sitä asuttavien voimat tuntuvat muuttuvan tilanteen mukaan, eikä valo-pimeys-asetelman ristiriidasta puristeta irti mitään kunnollista. Videopelin leikkaamista keskelle elokuvaa ei myöskään voi pitää kovin onnistuneena elementtinä. Suurimman osan kestostaan Night Watch polkee kaoottisesti paikallaan, räpiköiden turhaan kiinnostavan sisällön tai oikeasti vaikuttavan asenteen perään. Pohjalla olevasta kirjasta on vaikea sanoa yhtään mitään, mutta homman voisi olettaa toimivan siinä paremmin, mikäli Lukjanenkolla vain on kerrontalahjoja.

Night Watch [3]
Night Watch [4]

Vampyyrimyyttiä on ryöstöviljelty tiuhaan tahtiin joka ilmansuuntaan niin kirjallisuudessa kuin elokuvissakin, viime vuosina erityisesti urbaanin toimintaelokuvan muotoon ahdettuna. Bekmambetovin teos ei tuo aiheeseen oikeastaan mitään uutta, vaikka myönnettävä on, etten heti muistakaan muita tapauksia, joissa verenimijät tulisivat niin ilmiselvästi änkyräkänniin lempijuomastaan. Eli venäläisyys näkyy jossain! Kauhu jää Night Watchissa huteraksi säikyttelyksi ja toiminta melko ponnettomaksi räpellykseksi. Huumori on nykytyyliin postmodernia: televisiossa pyörii Buffy the Vampire Slayer.

Night Watch [5]
Night Watch [6]

Alkaessaan Night Watch vaikuttaa kiehtovan erilaiselta amerikkalaisiin veriveljiinsä verrattaessa, mutta ikävä kyllä halvat joskin suht näyttävät efektit, pelkkä nyky-Venäjä miljöönä ja astetta rosoisemmat, mutta tusinatoimintatyyliin persoonattomat henkilöhahmot eivät riitä nostamaan kokonaisuutta edes viihdyttäväksi. Jo luvatulta jatkolta Day Watch ei jää odottamaan mitään, mutta toivottavasti edistystä tapahtuu. Elokuvan menestystä itänaapurissa voi vain hämmästellä, kunnes muistaa kuinka suosittu vaikkapa Aleksi Mäkelän Pahat pojat oli Suomessa. Quentin Tarantino on jo ehtinyt hehkuttaa Bekmambetovia Ridley Scottin kaltaiseksi visionääriksi - vertaus pitää siinä mielessä paikkansa, että Scottin viimeisin elokuva Kingdom of Heaven (2005) on aivan yhtä pahasti hajallaan kuin Night Watch.

**---
© Ilja Rautsi, julkaistu: 27.8.2005
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (8)
 JSSMTPJMKKIRMEPI
  3.0 2.5 1.5 2.0 3.0 2.0 3.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.54/5.00 (12)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!