Caroline Munro

Pusher II (2004)

aka Pusher 2; With Blood on My Hands: Pusher II; Pusher II: With Blood on My Hands; Con las manos ensangrentadas; Pusher II - Du sang sur les mains

Pusher II #1 Pusher II #2

Nicolas Winding Refn iskeytyi elokuvamaailman tietoisuuteen 1996 huumediilerin painajaismaiseksi kujanjuoksuksi muotoutuvalla elokuvallaan Pusher. 26-vuotiaana vaikuttavan esikoispitkänsä valmiiksi saanut Refn jatkoi samalla linjalla elokuvallaan Bleeder (1999), mutta päätyi sen jälkeen kokeilemaan siipiään Kanadassa kirjailija Hubert Selby Jr. kanssa kirjoitetulla Fear X:llä. John Turturron intensiivisestä pääosasuorituksesta ja paikoin varsin ahdistavasta tunnelmasta huolimatta Fear X jäi pelkäksi ontoksi mysteeriksi mysteerin vuoksi. Nyt Refn on palannut synnyinsijoilleen ja esikoisensa maailmaan jatko-osalla Pusher II ja tuloksia voi pitää huomattavasti onnistuneempina. Aihe lieni ammentava, sillä kolmaskin osa on jo valmiina.

Pusher II [1]
Pusher II [2]

Pusherin päähenkilö Frankin kaveri Tonny (Mads Mikkelsen) nousee jatko-osassa päärooliin. Alussa vankilasta vapautuva Tonny yrittää sopeutua takaisin arkeen, eli möllöttää pornoa, vetää huumeita, varastella autoja ja tehdä vaikutuksen halveksivaan isäänsä, joka myös sattuu olemaan hänen pomonsa. Entinen huora Charlotte kuitenkin tiputtaa varsinaisen pommin ilmoittamalla Tonnyn olevan pienen lapsensa isä. Tonnyhan vaan ei siitä liiemmin kiinnostu, vaan hortoilee edelleen tilanteesta toiseen kuin teinipoika.

Pusher II [3]
Pusher II [4]

Pusher II:lla Refn tekee sen, missä harvoin onnistutaan; se on paitsi erittäin pätevä kokonaisuus, myös jopa hieman parempi kuin edeltäjänsä. Refn on täysin kotonaan tässä luomassaan säälittävien pikkugangsterien päämäärättömän arjen kiirastulessa. Rikollisen elämän glorifiointi lienee viimeinen asia, josta Refniä sopii syyttää, sen verran ankeissa oloissa ja tunnelmissa hän epämääräisesti räpiköiviä hahmojaan kuljettaa. Tonnyn haluttomuus ottaa vastuuta isyydestä kulkee limittäin hänen yrityksiensä saavuttaa oman isänsä kunnioitus kanssa. Tonnyn ja hänen lähipiirinsä suhteet pingottuvat äärimmilleen bravuurimaisessa hääjaksossa, jonka aikana katsojalle viimeistään vasaroidaan kotiin elämäntyylin perustavanlaatuinen triviaali dekadenssi. Ainoa tilanteeseensa tyytyväinen tuntuu olevan jo ensimmäisestä elokuvasta tuttu lipevän niljakas huumeherra Milo, jonka itseriittoinen hykertely on kaukana pinna kireällä sopertavien pikkunilkkien ja heidän stressaantuneiden pomojensa raastavasta arjesta.

Pusher II [5]
Pusher II [6]

Tonny on totaalinen saamaton idiootti - hän tietää sen, kaikki muut tietävät sen, eikä kukaan epäröi huomauttaa asiasta päivittäin. Aluksi Tonnyn übertollous on katsojalle hieman noloa mutta erittäin hauskaa. Mitä pitemmälle elokuva kuitenkin etenee, sitä tiukemmalle Refn vääntää ruuveja ja Tonny muuttuu pelkästään säälittäväksi ja suorastaan raivostuttavaksi päähenkilöksi. Eihän kukaan mitenkään voi olla noin tyhmä. Vaan kyllä voi, ja Mikkelsen tekee hänestä paitsi uskottavan, myös oudon sympaattisen sisäistetyllä suorituksellaan. Tonny on vailla suuntaa, kunnianhimoa, itsevarmuutta, suhteellisuudentajua tai järkeä, minkään puutteen sortumatta kertaakaan yliampuvaksi.

Pusher II [7]
Pusher II [8]

Pusher II on kerrottu hyvin samalla tyylillä kuin edeltäjänsäkin. Hahmot esitellään jälleen nimeltä staattisissa, spottivalon kylvettämissä kuvissa ja kerronta noudattaa hahmojen mukana elävää dokumentaarista käsivarakaavaa. Refn luottaa hahmoihinsa ja usein on helppo unohtaa katsovansa elokuvaa, sen verran todelliselta maailma tuntuu. Refn ei pidättele, mutta ei myöskään mässäile. Löysällä peniksenheiluttelulla huorilta mahdollisuutta suojaamattomaan naintiin kinuava Tonny on pinnallisessa macho-uhossaan sekä karmivan naurettava että naurettavan karmiva. Miehen takaraivossa komeileva lapsellinen "RESPECT" -tatuointi muuttuu minuuttien tikittäessä jatkuvasti irvokkaammaksi.

****-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 12.9.2005
keskiarvo
toimitus
3.95/5.00 (10)
 JSSMJLTPKKJM*IRMHEMPI
  4.5 4.0 4.0 4.0 4.0 3.5 4.0 4.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.14/5.00 (32)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  53 (66)
80%
Pusher II (2004)  Pusher II (2004)With Blood on My Hands: Pusher II  

kommentit

odota...
boyka kommentoi (8.5.2011 06:51:53)
user avatar Pusherien roistot ovat ihan omassa sarjassaan verrattuna hollywoodin clowneihin.Ykkösen kansitexti"sinulla ei ole mahdollisuuksia! kertoo homman nimen varsin osuvasti.Kolmonen vielä näkemättä,täytyy napata se huutonetistä.
vastaa »
anonyymi kommentoi (9.5.2011 14:12:21)
user avatar Onko pakko napata huutonetistä vai saako sieltä halvemmalla? Ainakin Anttiloissa ja Prismoissa noita kaikkia kolmea osaa on pyöriny muutaman euron per levy.
vastaa »
Meller kommentoi (9.5.2011 18:54:11)
lainaus:
Onko pakko napata huutonetistä vai saako sieltä halvemmalla? Ainakin Anttiloissa ja Prismoissa noita kaikkia kolmea osaa on pyöriny muutaman euron per levy.
user avatar Näitä on ollut jonkin aikaa saatavilla hyvin edulliseen hintaan myös parissa nimeltä mainitsemattomassa ruotsalaisperäisessä digiviihteeseen erikoistuenessa verkkokaupassa. Ja hankinta kyll kannattaa, maksta sitten pari euroa tai vähän enemmän. Koko trilogian elokuvallinen laatu ja anti on todella kovatasoinen. Ykkönen on kirjoissani definitiivinen skandinaavinen rikoselokuva, eivätkä jatko-osat paljoa siitä jälkeen jää.
vastaa »
boyka kommentoi (11.5.2011 19:28:49)
lainaus:
Onko pakko napata huutonetistä vai saako sieltä halvemmalla? Ainakin Anttiloissa ja Prismoissa noita kaikkia kolmea osaa on pyöriny muutaman euron per levy.
user avatar On pakko.Sinulle tullee yllätyksenä kaikilla ei ole prismaa/anttilaa vieressä.
vastaa »
anonyymi kommentoi (12.5.2011 16:19:15)
lainaus:
On pakko.Sinulle tullee yllätyksenä kaikilla ei ole prismaa/anttilaa vieressä.
user avatar Olen yllättynyt. cdonissa näkyisi kolmonen ja kakkonen olevan 2.95e. Ymmärrän kyllä, että huutonetistä metsästetään harvinaisuuksia, mutta että tuommoista, joka löytyy melkein kaupasta kuin kaupasta..
vastaa »
anonyymi kommentoi (12.5.2011 16:37:56)
lainaus:
Olen yllättynyt. cdonissa näkyisi kolmonen ja kakkonen olevan 2.95e. Ymmärrän kyllä, että huutonetistä metsästetään harvinaisuuksia, mutta että tuommoista, joka löytyy melkein kaupasta kuin kaupasta..
user avatar Huudosta 4€ sis. postikulut, vaan eipä ole kolmonen kahden ensimmäisen veroinen.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa