Caroline Munro

Izo (2004)


Izo #1 Izo #2

Takashi Miike on täällä taas, yhtä hulluna kuin aina parhaimmillaan. Tiuhaan tahtiin tavaraa tuottava Miike ehti ennen ison budjetin fantasiadebyyttiään The Great Yokai War (2005) kurottaa vielä luovan hulluuden syntylähteille ja kaivaa ulos unenomaisesti etenevän hallusinaation Izo. Izo kilpailee päättömimmän näkemäni Miike-elokuvan tittelistä, ja vaikkei se voittaisikaan, niin kyllä taas mennään kovaa ja erittäin korkealta.

Izo [1]
Izo [2]

Izo (Kazuya Nakayama) tapetaan heti elokuvan alussa. Ristiin sidottu mies seivästetään toistuvasti ja raa'asti, mutta hänpä ei suostu kuolemaan. Izosta tulee kostonhimoinen henki, jonka viha on niin suuri ja kostonhimo niin kyltymätön, ettei häntä yksinkertaisesti voi tappaa. Izo lahtaa tiensä läpi sijoiltaan menneen ajan ja merkityksettömänä vaihtuvan tilan. Izo tappaa miehiä, Izo tappaa naisia, Izo tappaa lapsia. Izo tappaa demoneja, sotilaita, kiinteistövälittäjiä, hallituksen jäseniä, koululaisia ja oman äitinsä. Izo yhtyy maaäitiin ja tappaa ja tappaa taas. Izo tappaa enemmän ihmisiä kuin Arnold Schwarzenegger Commandossa (1985). Ainoa jota Izo ei tapa on itsensä.

Izo [3]
Izo [4]

Jos Miike käsittelee usein juurettomia hahmoja, niin Izoa pitemmälle teemaa on enää vaikea kehittää. Kaikkia todellisuuden rajoja uhmaava hahmo viilettää halki ajan ja avaruuden täysin vailla yhteyksiä, perhettä, kotia tai mitään muuta kuin vaatteensa, miekkansa ja vihansa. Izo on vapaamuotoisesti kerrottu hallusinaatiomatka läpi ihmiskunnan murhanhimon, jonka ruumiillistumana toimiva nimihenkilö on muun elokuvan ohella kävelevä ristiriita. Izo on absurdin komedian täyttämä massiivinen lahtausspektaakkeli ajan ja avaruuden halki, umpikajahtanut meditaatio ihmisen kyvystä väkivaltaan ja tuhoon.

Hahmo Izo silpoo tiensä halki karman valtatien miekka kädessään, kulkien loputonta Möbius-nauhaa ilman toivoa rauhasta tai rakkaudesta. Elokuva Izo puolestaan tarttuu katsojan vastaanottokykyä kurkusta ja ravistaa puolustuskyvytöntä raukkaa, kunnes aivot valuvat ulos korvista. Miiken elokuvassa ei ole juonta, hahmoja, tai kehityskaaria, ei logiikkaa, samaistumisen kohteita saati sitten rakennetta. Izon muoto tukee täysin sisältöä, sillä tässä tapauksessa sisältö on yhtä kuin muoto. Todellisuus on hallusinaatiota ja hallusinaatiot totta. Loputtomassa kehässä ikuisesti ristiriitainen ihminen syntyy ja kuolee samanaikaisesti. Rauha synnyttää sotaa ja sota rauhaa, hyvyys pahuutta ja toisin päin. Izo on joko täydellisen systeemin kaaosta ilmentävä elementti tai hajoavan systeemin ainoa täydellinen osa. Ja kaikkea kommentoi tasaisin väliajoin äärimmäisellä tunteen palolla koriseva akustinen trubaduuri! Vähän kuin Sekaisin Marista, siis.

Izo [5]
Izo [6]

Izo on puhdasta anarkiaa elokuvan muodolla. Izoa ei voi tappaa, eikä alistaa tottelemaan luonnonlakeja. Hän kävelee ylös suoraa seinää, eikä taivu kenenkään edessä. Kukkaketokin puhkeaa juttelemaan Izosta tämän kävellessä sen halki. Välillä sekaan leikataan vanhaa arkistokuvaa, eikä opetusfilmi peniksen toiminnastakaan ole pois paikaltaan. Totuus kuullaan lasten suusta koululuokan kertoessa muun muassa demokratian ja valtioiden syvimmän tarkoituksen. Kaikki on ristiriitaista. Tai oikeastaan, "Kaikki on illuusiota", kuten Takeshi Kitanon esittämä Japanin pääministeri lukee sylissään olevasta käsikirjoituksesta.

Izo [7]
Izo [8]

Izo on pidättelemätöntä hulluutta. Käsikirjoituksessa ei liene liiemmin järkeä ollut siinäkään, mutta Miike revittää mielipuolisuuden kierrokset maksimiin ja täräyttää tuotoksellaan tajunnan tuonpuoleiseen tilaan. Kun Izo kuolee ja syntyy uudelleen, ovat aika ja tila eilisen uutisia, oksat lentävät pois ja nupit tutisevat kaakkoon.

Izo on uskomaton yhdistelmä tekotaiteellisen muka-syvällisiä runollisia lausuntoja Izosta, ihmisistä ja elämästä. Izo on miehen metamorfoosi syntymästä kuolemaan ja taas takaisin. Izo on eksistentialistinen samuraielokuva ja Izo on lapsellista teurastusta vailla pointtia. Izo on itseään toistava ja jatkuvasti uudistuva. Izo on Takashi Miiken huonoin elokuva. Izo on Takashi Miiken paras elokuva. Izo on helposti ymmärrettävä, Izo on käsittämätön. Totinen, hauska, viisas, idioottimainen. Izo ja Miike lentävät riemukkaasti kaikkia odotuksia vastaan. Kukaan muu ei taatusti pystyisi tekemään tällaista elokuvaa. Tai kehtaisi. Izo on sankari, Izo on konna. Izo on roisto, murhaaja, paholainen, hyväntekijä, messias, antikristus. Izo on mxyzptlk. Izo on.

****-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 25.9.2005
keskiarvo
toimitus
2.93/5.00 (7)
 SMTPKKJM*IRMEMK*
  3.0 1.0 1.5 4.0 4.0 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.31/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (15)
20%
Izo (2004)  Izo (2004)