Caroline Munro

The Hitter (1979)

Kovakasvot

aka Le cogneur de Harlem; Der Schläger

The Hitter #1 The Hitter #2

"Alamaailman biljardisaliin ei osattu odottaa näin nopeaa ja taitavaa peluria. "Kovakasvo" puhaltaa potin toisensa jälkeen, eikä tämä ole sopivaa näillä nurkilla. Vaarasta tihenevästä vihamielisyydestä huolimatta hän jatkaa loistavaa peliään. Kylmän rauhallisesti hän voittaa pelin toisensa jälkeen. Kunnes tilanne räjähtää. Ja silloin "The Hitter" -kovakasvo vastaa tuhoisalla voimalla ja nopeudella."

Otis (Ron O'Neal) saapuu kaupunkiin mukanaan biljardikeppi. Astuessaan Louisiana Slimin (Bill Cobbs) bilissaliin kääntyy Slimin hoidon, Lolankin (Sheila Frazer), pää kuin itsestään, ja pienen sanailun jälkeen pääsee Otis ottamaan pelin Slimiä vastaan. Ainoa, joka lyö vetoa tulokkaamme puolesta, on vanha mies Nathan (Fist of Fear, Touch of Deathista tuttu uutisankkuri Adolph Caesar). Huijausyrityksestä huolimatta Otis onnistuu siinä, missä kukaan ei ole aiemmin ja viimeisen pallon pussittaa luonnollisesti Superfly O'Neal. Salilta ulospääsemiseksi vaaditaan kuitenkin yksi turpaan veto ja revolverilla uhkailu, ja salin ulkopuolella lyönnistä vakuuttuneena Nathan pyytää Otista illalla toimistoonsa.

Toimisto osoittautuu mustan matamin pitämäksi bordelliksi, jossa Nathan ehdottaa yhteistyötä, johon Otis suostuu omilla ehdoillaan. Otis "sekä tappelee että panee vain itsensä vuoksi, ei kenenkään muun". Tuotot 50-50, tai ei diiliä. Ensimmäinen vedonlyöntikohde on miehekäs. Molemmat äijistä lupaavat tyydyttää kolme paikan tyttöä puolessa tunnissa. Nathan kuitenkin huijaa, ja maksaa naisille, jotta nämä huutaisivat nautinnosta. Otisin ei moiseen luonnollisestikaan tarvitse turvautua. Machoudessaan täysurpo kohtaus keskeytyy, kun Nathanin kolmas nainen ei ole nainen ollenkaan ja kerrasta ihastunut Lola saapuu noutamaan Otista. Kolmen kopla on koossa, ottaa hatkat kaupungista ja lähtee tienaamaan rahaa nyrkkeilyllä Louisiana Slim miehineen kintereillään. Parin hustlerin vastustajiaan kuusnolla pistäminen muuttuu kolmen häviäjän yritykseksi parantaa elämänsä laatua.

1979 oli blaxploitaatioboomista jo ehtinyt kulua aikaa. The Hitter on silti suurimmilta osiltaan ehtaa kamaa. Valkoisia ei nähdä kuin sivuosissa, ja ovelle jo koputtanut 80-luku loistaa poissaolollaan myös soundtrackilla. Kaikki päähenkilöt ovat elämässään päähän potkittuja, jotka yrittävät tienata elantonsa kadulla. Otisin nyrkkeilyura katkesi Oidipus-kompleksin seurauksena vastustajan kuolemiseen kehässä. Nathan oli jossain vaiheessa "pimp without a ho", jolla ei ollut rahaa vuokraan, mutta Cadillac sentään löytyi. Lola oli Louisiana Slimin huora odottamassa hetkeä, jolloin hänelle ei enää ole käyttöä. Harmaissa kaupungeissa ja loppusyksyn ankeissa maaseutumaisemissa kuvattu The Hitter ei tarjoa from rags to riches -optimismia. Ja vaikka Nathanin hahmossa onkin koomisia piirteitä, mistään buddy-elokuvasta ei ole kyse. Vaikka The Hitteriä pippuroidaankin parilla annoksella seksiä, väkivaltaa ja kostoa, ankeasta katudraamasta uupuu viihdyttävimmille bläkkäreille tyypillistä pullistelua. Draaman taso ei myöskään ole riittävä aitoon kiinnostumiseen päähenkilöistä.

Koska allekirjoittanut tykkää kaivella näiden jenkkihalpisduunareiden muita tekemisiä, säästän lukijoilta IMDb:n käyttämisen vaivan. Ohjaaja Christopher Leitch on sittemmin ohjannut mm. Suomen tv:stäkin kovin tuttuja sarjoja Konnankoukkuja kahdelle, China Beach ja Sisareni on noita sekä käsikirjoittanut Van Damme-Lundgren -vehiclen Universal Soldier. Sillä lailla!

**½--
© Mikko Kojo, julkaistu: 4.10.2005
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!