Caroline Munro

Seven (1979)

Erikoisjoukko 7

aka Sevano's Seven; Seven - Die Super-Profis; Syndikatet

Seven #1 Seven #2

Genre

Joistain rock-bändeistä sanotaan usein, että he ovat tehneet saman levyn moneen kertaan. Andy Sidarisista voisi todeta samaa; hän on tehnyt saman elokuvan moneen kertaan. Sääli vain, että kyseessä ei ole kovin hyvä elokuva. Jo Sidarisin ensimmäiset elokuvat, Stacey ja etenkin tämä Seven sisältävät runsain mitoin samoja elementtejä kuin myöhemmät, seuraavan Malibu Expressin ollessa selkeä portti Hard Ticket to Hawaiin ja sitä seuranneisiin kopioihin.

Olennainen osa Sidaris-maailmaa on tapahtumien sijoittuminen korostetusti Havaijille, mikä puuttui Staceysta. Sevenissä ollaan pelastamassa Havaijia ja jatkossa Sidarisin agenttitytöt operoivat samaisesta saariosavaltiosta käsin. Nimestään huolimatta Stacey jäi elokuvassaan statistiksi, kun taas Sevenissä Barbara Leigh on olennainen toimija Erikoisjoukko 7:ssä. Myöhemmin naiset valtasivat suurimman roolin Sidarisin elokuvissa eivätkä tyytyneet toimimaan pelkkänä harhautuslintuna Susan Kigerin tavoin, mikä ei suinkaan estänyt heitä pulahtamasta yläosattomissa jacuzziin rikollisten pidättämisen ohessa.

Seven [1]
Seven [2]

Sidarisin elokuvien juoni on yleensä hämmentävän monimutkainen, mutta kerronta ontuu niin pahasti, että toivoakaan sen seuraamisesta ei normaalisti ole, eikä yleensä kiinnostustakaan. Katsoja antaa tapahtumien vain tapahtua omalla painollaan. Sevenin ensimmäisen viiden minuutin aikana rikollisten megajuoni tyrehdyttää Havaijin turismi ja sen jälkeen vallata koko alue talouden ollessa kuralla selviää poliiseille itsestään. Syystä tai toisesta he ovat haluttomia tekemään asialle suoraan mitään, vaan he palkkaavat William Smithin esittämän Drew'n keräämään kasaan "erikoisjoukon" ja tappamaan roistot.

Rikollisten identiteetti ja päämäärä on välittömästi poliisien tiedossa, ja niin rikollisilla kuin erikoisjoukon jäsenillä on kullakin omat erikoispiirteensä. Erikoisjoukkoon kuuluu mm. cowboy, vanha elosteleva professori, sekä luonnollisesti kurvikas Leigh. Rikollisista mielenkiintoisin on Reggie Nalderin esittämä erakko, mutta jokainen heistä on niin paha, että minkäänlaista moraalikysymystä moisten paskiaisten kuolemasta ei tarvitse esittää. Jotta asiat olisivat jännittävämmin, pitää kelmit saada hengiltä parin tunnin kuluessa. Mitään jännitettä ei yrittämisestä huolimatta saada aikaan.

Seven [3]
Seven [4]

Sidarisin elokuvien huumori ontuu yleensäkin pahemman kerran, mutta Sevenissä sillä ei ole jalkoja lainkaan. Pahiten amputaatiosta kärsii huono standup-koomikko. On vaikea kuvitella millaisiin epähauskuussfääreihin päädytään kun Sidaris yrittää käsikirjoittaa elokuvaansa niin-huonon-että-se-on-jo-hauska -standup-koomikon. Päähenkilöiden sanailu on lähinnä rasittavaa, eikä myötähäpeältä voi välttyä kun Richard LePoren esittämä "professori" suihkuttaa karkkisprayta baarista pokaamansa tarjoilijatyttösen kanssa. Aidosti, vaikkakin etäisesti, hauskoista tapauksista on vaikea tietää onko kyseessä tahaton vai tahallinen huumori. Toinen on vanha ylipainoinen karateka hölmössä tupeessa ja toinen on vähän päälle kolmekymppinen otsatukkainen ja viiksekäs rullalautailija, joka oli varmaan Havaijilla skeittaamassa kun järkeä jaettiin, koska kauheasti järkeä on vaikea löytää rullalautailevasta tappajasta, jos muilla on autot. Tämäkin hahmo palasi Sidarisin elokuviin myöhemmin, vaikka ei idea välttämättä olisi ollut toistamisen arvoinen.

Sidaris aloitti uransa urheiluohjelmien ohjaajana, Sevenissä mies käyttää kykyään surffauksen esittelyyn. Vähintään yhtä varmasti ovat vähäpukeiset naiset ohjattu kameran eteen.

**½--
© Mikko Kojo, julkaistu: 8.10.2005
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (2)
 MKMH
  2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
1.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (2)
0%
Seven (1979)  Seven (1979)Erikoisjoukko 7