Caroline Munro

Coolie (1983)


Coolie #1 Coolie #2

Murhaaja ja kavaltaja Zafar pääsee pois vankilasta 10 vuoden tuomion jälkeen. Kätyreiltään Bobilta ja Gogalta hän saa kuulla että hänen kihlattunsa Salma on mennyt naimisiin toisen miehen kanssa. Zafar vierailee Salman isän luona ja tappaa tämän muitta mutkitta, kun tämä ei suostu naittamaan Salmaa uudestaan Zafarille. Isä ehtii henkitoreissaan kirjoittaa vielä varoittavan viestin Salmalle ja lähettää se matkaan älykkään Allahrakha-haukan kaulassa. Tultuaan torjutuksi myös Salman taholta Zafar lentää helikopterillaan läheiselle jättipadolle, avaa sen sulkuportit ja hukuttaa koko kylän veden alle. Salman poika Iqbal näkee isänsä Aslamin huuhtoutuvan pois tulvan mukana. Zafar pelastaa Salman helikopteriinsa talon katolta. Allahrakha hyökkää helikopterin kimppuun ja puhkaisee Gogan toisen silmän. Samaan aikaan toisaalla myös Aslamin veljen Nathun poikavauva ajelehtii pois tulvan myötä.

Muutama kuukausi myöhemmin Iqbal kaupustelee rautatieasemalla sanomalehtiä kun junaan on nousemassa myös Zafar Salman kanssa. Salma ei kuitenkaan tunnista Iqbalia koska on menettänyt muistinsa. Zafar käskee Bobin tappaa Iqbalin, Nathun (joka työskentelee asemalla kantajana) mennessä väliin Bob lyö hänen käsivartensa poikki kirveellä. Allahrakha tulee hätiin ja Bob jää sortuvan halkopinon alle.

Coolie [1]
Coolie [2]
Coolie [3]

Siirrytään parikymmentä vuotta ajassa eteenpäin. Kantajat joutuvat asemalla kahnauksiin sikamaisesti käyttäytyvän byrokraatin Purin ja tämän pojan Vikramin kanssa. Iqbal, josta on kasvanut aikamies ja kantajien johtaja, pieksää Vikramin. Hänet pidätetään ja viedään vankilaan, ei kuitenkaan ennen kun hän on ehtinyt ilmoittaa että nyt alkaa kantajien lakko. Tässä vaiheessa elokuvaa soittimen kello näyttää 23:40 ja vasta nyt lävähtää kuvaruudulle leffan nimi.

Loput 145 minuuttia Coolie jatkuu hieman seesteisemmässä tempossa, hurjia juonenkäänteitä ja toimintaa silti riittää. Iqbal jatkaa taistelua kantajien oikeuksien puolesta Purin ja Zafarin yrittäessä ryöstää heiltä ensin asunnot ja sitten rahatalletukset. Apua hän saa alkoholisoituneelta reportterilta Sunnylta, joka ei ole kukaan muu kuin Nathun tulvassa kadonnut, sattuneesta syystä Zafarin ja Salman kasvattama poika. Salmalle taas annetaan jatkuvasti sähköshokkeja jotta hänen muistinsa ei palautuisi! Isät ja äidit löytävät lopussa tietysti kadonneet jälkeläisensä ja leffa päättyy Zafarin soihtupuolueen ja kantajien haukkapuolueen väliseen, väkivaltaiseksi äityvään vaalitaisteluun.

Coolie [4]
Coolie [5]
Coolie [6]

Aikansa johtavan hindiohjaajan Desain työläishenkisen ja islamilaisen hittielokuvan sanoma on suurin piirtein että duunarit ovat hyviä tyyppejä mutta kaikki on lopulta Korkeammassa Kädessä. Mitään vakavasti otettavaa sosiaalista kommentaaria Coolie ei tietenkään ole vaan ohjaajalle tyypillistä populistista hauskanpitoa. Islamilaisuus huipentuu aidolla tapahtumapaikalla Bombayn Haji Ali -moskeijassa kuvatussa loppukohtauksessa, jossa Iqbal saa jumalallista apua ja tuhoaa ateistisen vastustajansa "allahu akbaria" huutaen. Proletariaatin diktatuuri taas toteutuu kohtauksessa jossa punapaitaiset kantajat menevät sikailemaan rikkaan miehen puutarhajuhliin ja Iqbal tappelee sirppi ja vasara aseinaan.

Coolie [7]
Coolie [8]
Coolie [9]

Desain tuotannon aivan terävimpään kärkeen Coolie ei yllä muutaman hieman turhalta tuntuvan kohtauksen takia. Coolien seitsemästä laulusta pari olisi voitu hyvinkin tiputtaa pois, ja pitkähkö kohtaus jossa Iqbal yrittää päästä pyhiinvaellukselle Mekkaan on aika tylsä. Loput viisi laulua ovat ok-tasoisia mutteivät mitenkään ikimuistoisia. Toimintakohtaukset sen sijaan ovat kauttaaltaan laadukkaita ja stuntit välillä hyvinkin näyttäviä, kuten esim. lopun tappelu täyttä vauhtia kiitävän henkilöauton katolla. Toimintaa on ollut koordinoimassa monien bollywood-leffojen hienoista actionkohtauksista vastaava Pappu Verma veljineen.

Amitabh Bachchanin sisääntulo elokuvaan on mielettömän näyttävä ja hän kantaakin Coolieta harteillaan siitä lähtien. Tokihan Amitabh on monipuolinen näyttelijä, mutta pieni vetoapu ei olisi ollut pahitteeksi. Rishi Kapoorin sidekick-rooli jää tällä kertaa jotenkin valjuksi kuin myös elokuvan naishahmot, joskin Rati Agnihotri on nahkaan pukeutuneena koston enkelinä varsin näpsäkän näköinen.

Coolie [10]
Coolie [11]
Coolie [12]

Pahiksista coolein on Cooliessa debytoiva mainio kungfu- ja karatemestari Puneet Issar, joka oli vähällä päästä historiankirjoihin miehenä joka tappoi Amitabh Bachchanin. Heinäkuussa 1982, tappelukohtausta kuvattaessa iski Puneet Amitabhia mahaan hieman liian kovaa, minkä seurauksena tämän suolistoon jäi kappale sulamatonta ruokaa, joka aiheutti verenmyrkytyksen. Amitabh häälyi elämän ja kuoleman rajamailla viikkokausia, välillä lääkärit ennättivät julistaa hänet jo kliinisesti kuolleeksikin, mutta niinpä vain mies toipui ja palasi puoli vuotta myöhemmin jatkamaan kuvauksia, viimeistellen ensitöikseen keskenjääneen kohtauksen. Kohtalokas isku jätettiin totta kai elokuvaan ja sen tullessa kuva pysäytetään ja siihen ilmestyy selittävä teksti kolmella eri kielellä: "This is the shot in which A.B. was seriously injured!"

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 15.10.2005
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 SMME
  3.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Coolie (1983)  Coolie (1983)