Caroline Munro

My Name is Geeta (1974) :: Geetaa Mera Naam


My Name is Geeta #1  

Genre

"R.K. Nayyar's conception of a super hit" lukee itsevarmasti elokuvan alkuteksteissä ja jonkinasteinen hitti Geeta Mera Naamista kai tulikin, mikä todistaa 70-luvun alun intialaisyleisön kultivoituneesta mausta, tai sitten ei. Joka tapauksessa 60-luvun tähtinäyttelijätär Sadhana päätti elokuvauransa komeasti ohjaamalla ja pääosittamalla tämän alle 18-vuotiailta kielletyn gangsterimelodraaman, joka on tyylipuhdasta hinditrashia.

Sisarukset Sunit, Kavita, Chandu ja Geeta eksyvät lapsina toisistaan ja äidistään markkinoilla rosvojen hyökkäyksen aiheuttamassa paniikissa. Bandiittien kaappaamasta Sunitista kasvaa psykoottinen gangsteripomo Johnny, Chandusta tulee poliisi, Kavitasta opettaja ja ainoana äitinsä luo jääneestä Geetasta katuviisas, kungfutaitoinen kovis, jolla on tapana hakata henkihieveriin kaikki häntä lähentelevät miehet. Kavitan ottovanhemmat myyvät hänet seksiorjaksi tyypille, jolla on pieniä epäselvyyksiä liiketoimissa Johnnyn kanssa. Kun Johnny murhaa niljakkeen juuri kun tämä on raiskaamassa Kavitan jälkimmäinen joutuu tietysti syytteeseen. Poliisiasemalla Kavita tapaa Geetan, joka tunnistaa hänet kadonneeksi sisarekseen ja päättää saattaa oikean syyllisen kaltereiden taakse. Tässä tarkoituksessa hän soluttautuu Johnnyn koplaan ja alkaa vokotella puolelleen Johnnyn oikeaa kättä, naistenmies Rajaa.

My Name is Geeta [1]
My Name is Geeta [2]
My Name is Geeta [3]

Vanha kunnon kadonneet lapset -juonikuvio on siis taas käytössä, ja hyvinhän se toimii vaikka juonella sinänsä ei tässä ole paljonkaan väliä, kun leffan pääpaino on erittäin juustoisissa näyttelijäsuorituksissa ja kiehtovissa henkilöhahmoissa, kuten monipuolisen Sunil Duttin loisteliaasti tulkitsemassa Johnnyssa. Johnny kantaa jatkuvasti mukanaan lapsena äidiltä saamaansa leikkiapinaa, kertoo huonoja vitsejä alaisilleen ja ruoskituttaa itseään muskelimiehellään aina kun on joutunut poistamaan päiviltä jonkun jengiinsä kuuluneen petturin. Päiviltä poistaminen tapahtuu gangsterien päämajassa olevan kauko-ohjattavan tuolin avulla, joka kippaa napin painalluksella istujan lattian alle kiehuvaan vahaan, josta tyyppi nousee muutaman sekunnin kuluttua vahapatsaana seinällä olevaan lasikaappiin. Tämä temppu on niin hieno että se nähdään leffassa monta kertaa. Johnny pukeutuu mielellään napaan asti auki oleviin paitoihin ja kilpailee muutenkin törkeissä fashion statementeissa ystävänsä Rajan kanssa.

My Name is Geeta [4]
My Name is Geeta [5]
My Name is Geeta [6]

Rajaa esittää Feroz Khan omaan idiosynkraattiseen tyyliinsä. Rintakarvat näkyvät hyvin ja housut ovat kireät. Feroz ei periaatteessa ole kummoinenkaan näyttelijä, mutta hänellä on oikeaa asennetta ja vaistomaista campin tajua, mikä yhtyneenä täydelliseen itseironian puutteeseen tekee hänen machoposeerauksistaan ja ilmeilyistään aina yhtä viihdyttäviä. Varsinkin Rajan sisäisten monologien siivittämät moraaliset pähkäilyt elokuvan loppupuolella tuottavat hienoja Feroz-ilmeitä, miehen yrittäessä kuvastaa taikinaisella naamallaan roolihahmonsa sisällä riehuvia tunteita. Sadhana on kaksoisroolissaan Kavitana ja Geetana ihan hehkeä, roolin "hyvä" puolisko jätetään tosin täysin syrjään, kuten muutkin hyvikset leffan keskittyessä estotta ihailemaan gangstereiden glamoröösiä elämäntyyliä.

My Name is Geeta [7]
My Name is Geeta [8]
My Name is Geeta [9]

Toimintapuolella nähdään aina yhtä verratonta intialaista karatea ja vauhdikas junanryöstö, joka päättyy tiukkaan moottoripyörätakaa-ajoon. Hölmöt biisit ovat ahkeran Laxmikant-Pyarelal -duon käsialaa ja Geeta Mera Naamissa debytoi tanssikoreografina myöhemmin kovaan maineeseen noussut Saroj Khan. Vamppinäyttelijätär Helen vastaa leffan seksploitatiivisimmasta kohtauksesta tanssimalla niukasti pukeutuneena psykedeelisessä vaahtokylvyssä pullean vartalonsa ihonmyötäisiin trikoisiin verhonneen uskomattoman könsikkään kanssa. Tämä on bollywoodia kauneimmillaan...

***--
© Matti Erholtz, julkaistu: 16.10.2005
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!