Caroline Munro

Corpse Bride (2005)

Tim Burtonin Corpse Bride

aka Tim Burton's Corpse Bride; Les noces funèbres de Tim Burton; Corpse Bride - Hochzeit mit einer Leiche; La mariée cadavérique; La novia cadáver; La sposa cadavere

Corpse Bride #1 Corpse Bride #2

Ei-piirretyn animaation ystäviä on hemmoteltu tänä vuonna tavallista huomattavasti runsaammalla annoksella elokuvia. Räävittömän Team American sekä fantastisen Stringsin marionettien ja valloittavien vahahahmojen Wallace & Gromit seikkailujen jälkeen saadaan kankaille Mike Johnsonin sekä Tim Burtonin ohjaama stop motion -nukkeja sekä hienovaraista tietokonejälkeä sisältävä goottilainen kauhukomedia Corpse Bride.

Corpse Bride [1]
Corpse Bride [2]

Kalakauppiaan ujo poika Viktor (Johnny Depp) on menossa naimisiin itselleen tuntemattoman, köyhtyneen aatelissuvun tyttären Viktorian (Emily Watson) kanssa. Vanhempien laatima liitto ahdistaa sen molempia osapuolia, kunnes he tapaavat toisensa ja ihastuvat. Häävalaansa metsässä harjoitteleva Viktor onnistuu kuitenkin vahingossa sujauttamaan vihkisormuksensa maasta ulos sojottavaan kuolleeseen sormeen - ja huomaa äkkiä solmineensa avioliiton mädäntyvän morsion kanssa. Kun Emily (Helena Bonham-Carter) raahaa Viktorin mukanaan kuolleiden maahan ja Viktorialle ilmestyy kilpakosija, alkaa soppa olla kasassa.

Edellisen kerran kun Burton pääsi liikuttamaan nukkeja askel kerrallaan, oli tuloksena pienimuotoiseksi klassikoksi muodostunut Nightmare Before Christmas (1993). Silloin Burton hääri tosin vain taustalla hahmosuunnittelijana sekä tarinoitsijana, Henry Selickin istuessa ohjaajanpallilla. Aivan kuten Nightmare, Corpse Bridekin nojaa vahvasti Burtonin goottilaisen ekspressionistiseen visuaaliseen jälkeen, makaaberiin huumoriin, vinksahtaneen persoonallisiin hahmoihin sekä Danny Elfmanin lauluihin. Elokuvia on äärimmäisen vaikea olla vertaamatta keskenään, mikä on ikävää, sillä itsessään hyvä morsian ei pärjää sitä edeltäneelle painajaiselle. Jo siksikin, että sen kuvasto on käytännössä sama.

Corpse Bride [3]
Corpse Bride [4]

Ensin huonot uutiset: hahmot jäävät pahasti keskeneräiseksi, eikä kenenkään persoonallisuus juuri kehity elokuva edetessä. Monet aluksi herkulliset sivuhahmot vain jätetään kulissien varjoihin (erityisesti Christopher Leen äänellä saarnaava pappi olisi kaivannut lisäkohtauksia), eikä pääparin persoonattomuus auta tilannetta. Osa irtonaisuudesta tulee varmasti siitä, että Viktor jää hahmona auttamattoman etäiseksi, eivätkä hänen motiivinsa ole samalla tavalla välittömästi kouraisevia kuin Nightmaren Jack Skellingtonin. Elfmankaan ei ole täydessä terässä ja monissa lauluissa on toivomisen varaa - sanoitukset eivät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta nivoudu juoneen ja vie sitä eteenpäin, eikä yksikään melodia jää soimaan päähän elokuvan loputtua.

Siitä huolimatta, ulkoisesti kaikki on kyllä kunnossa, vinkeästä ulkomuodosta vauhdikkaasti avautuvaan tarinaan. Caligarimaiset, joka suuntaan terävästi sojottavat lavasteet ja pieteetillä työstetty animaatio saavat ihailemaan käytännössä jokaista yksittäistä kuvaa. Kulmikkaan kolkko elävien maailma ja rapistunut mutta riehakkaan värikäs kuolleiden valtakunta erotellaan hyvin toisistaan - kuten sekin, että kuolleilla on elokuvassa paljon hauskempaa. Pienempiä katsojia mahdollisesti pelottava luurankojen sekä zombien kansoittama maailma saa sopivan pehmennyksen vakuuttelusta, ettei elämään tarvitse niin vakavissaan suhtautua, sillä kuolleena sitä vasta kivaa onkin. Ja jos on vähääkään Burtonin tyylin ystävä, ei tästä voi olla hullaantumatta jossain määrin.

Corpse Bride [5]
Corpse Bride [6]

Corpse Bridea ei mitenkään haluaisi kutsua keskinkertaiseksi ja elokuvasta haluaa koko ajan pitää enemmän kuin olisi aihe. Lopulta hahmot ja tarina jäävät kuitenkin jossain määrin yhdentekeviksi. On vaikea sanoa, ketä tästä pitäisi syyttää; kansantarusta käsikirjoituksen muokannutta kolmikkoa, esikoispitkäänsä ohjaavaa Johnsonia, vai omassa tyylissään mässäilevää, sen alle puolikehitellyn sisällön kätkevää Burtonia? Todennäköisesti kaikkia. Corpse Bridea on ärsyttävää kritisoida, koska se ei missään vaiheessa ole suoranaisesti huono, eikä mielenkiintokaan ehdi lyhyen keston aikana herpaantua. Lopulta on vain tyydyttävä typerään puujalkavitsiin, jollaisia elokuvakin vilisee: tarina olisi kaivannut hieman enemmän eloa.

***--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 25.10.2005
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 SMIREMPI
  2.5 3.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.06/5.00 (24)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (50)
6%
Corpse Bride (2005)  Corpse Bride (2005)Tim Burtonin Corpse Bride