Caroline Munro

Pterodactyl (2005)

aka Ptérodactyles

Pterodactyl #1  

"Ptowering Pterror"

Pkyllä, pelokuvan pmainoslause pvoi polla pnoin ptyhmä. Kuinka alas ovat nerot vajonneet... Iso-Arskan uran käsittämättömimpiin kohokohtiin lukeutuvan Commandon Suuruuden Satamiin pettämättömällä otteella luotsannut Mark L. Lester on tuon triumfin jälkeen jatkanut ohjaajanuraansa tasaista tahtia, ja tästä uusimpana esimerkkinä Suomenkin vuokrahyllyihin on liihotellut esihistorialliset kauhut nykypäivään tuova Pterodactyl.

Pterodactyl [1]
Pterodactyl [2]

Paleontologian professori Lovecraft ja hänen jatko-opiskelija-assistenttinsa Kate Heinlein matkaavat Turkin Ararat-vuorelle, mukanaan mm. opiskelijatyttö Lem. Mutkia matkaan tuovat ilkeää turkkilaisterroristia Yolen mukanaan rahtaavat armeijan erikoisjoukot, joihin lukeutuvat sellaiset nimet kuin Zelazny, Burroughs ja Bradbury. Kyllä; käsikirjoittaja Mark Sevi on scifinörtti. Kyllä; käsikirjoittaja Mark Sevi on aivan helvetin tyhmä scifinörtti. Ei; muu elokuva ei ole häntä älykkäämpi. Kuten nimestä arvata saattaa, sekalainen sakki törmää tietokoneella luotuihin lentoliskoihin. Loppu on vasemmalla kädellä ja katoavalla musteella kirjoitettu alaviite elokuvahistorian unohdetuille sivuille.

Mitä tässä nyt enää sanoisi? Ettei teoksessa tapahdu oikeastaan mitään kiinnostavaa? Että hahmot ovat paperisempia kuin litistetty Serla-arkki? Että efektit kusevat enemmän kuin pissaavat suihkulähteet? Ei, Pterodactyl ei tarjoa oikeutusta millekään siihen kiinnitetylle huomiolle. Voi vain valitella nykypäivän b-luokan genre-elokuvan tilaa, kun vuokraamoihin ilmestyy ainoastaan tällaista turvallisen persoonatonta digivideolle kuvattua huttua, oikeasti luovalla tavalla räävittömien tai ihan vain perustavanlaatuisesti pähkähullujen elokuvien sijaan. Naiiviuden ja suoraakin suoremman eksploitaation on korvannut puhtoisen sileä hömppä, jota ei edes Päivi Räsänen osaisi aidosti paheksua - kun jopa riettaan hekumallisuuden sijaan silmien eteen tyrkitään kertaalleen jauhetun purukumin viehättävyydellä vietteleviä törröhuuli-tyhjäkatse wanna-be Playboy -tyttöjä. Miksei kukaan ole kiinnostava? Millään tavalla? Poliittinen korrektius tulisi kieltää lailla. Tilanne on entistä surkuteltavampi, kun ohjaajana häärii ilmiselvästi täyskahjo Lester, jolta sopisi odottaa edes hiukkasen epäkorrektia otetta.

Pterodactyl [3]
Pterodactyl [4]

Räppärit popsahtelevat harva se päivä oikeisiin elokuviin, joten luonnollisesti b-luokan räppärit popsahtelevat b-luokan elokuviin. Ilmiön airueksi näyttää tietään raivaavan Coolio, jonka tuskallista työskentelyä voi masokistiseksi iltapuhteekseen seurata vaikkapa elokuvissa Leprechaun in the Hood sekä Dracula 3000. Tässä tapauksessa hän on Kova Armeijakapteeni, joka saattaa hetken aikaa vaikuttaa muuta joukkoa karismaattisemmalta vain koska puhuu heitä lujempaa.

Lentoliskot ovat siis heikko esitys, eivätkä parit verenlennätyshetket niiden sulatettavuutta paranna. Etenkään kun kenenkään ammottavat haavat eivät enää mystisesti vuoda verta puraisujen jälkeen. Kenties ärsyttävintä on kuitenkin Lesterin suosima jatkuvan tasainen ja kirkas päivänvalo, joka saa koko elokuvan näyttämään lähinnä piknikiltä Halinallejen kirmailuniityllä. Saippuaoopperoissakin harrastetaan luovempaa valaistusta kuin Pterodactylissa. Interaktiivisuutta kokemukseen toi kuitenkin kliimaksin jälkeinen uhkaava kamera-ajo takaisin vuoren sisään, jonka koittaessa ennustin sieltä löytyvän lisää hirmuliskoja jatko-osaa varten, tällä kertaa todennäköisesti tyrannosauruksia. Ja Katso, Niin Tuli Tapahtumaan. Coming soon: Pterodactyl 2: Tyrannosaur!

Pterodactyl [5]
Pterodactyl [6]

Jos joku aikoo elokuvan katsoa, niin suosittelen katsomaan myös levyltä löytyvän 10-minuuttisen making of -dokumentin. Siitä selviää paitsi ohjaaja Lesterin esihistorian hämäriin kadonneen todellisuustajun mysteeri, myös elokuvan "monet tasot" sekä näyttelijöiden merkillinen harhaluulo hahmojensa monipuolisuudesta.

*----
© Ilja Rautsi, julkaistu: 8.11.2005
keskiarvo
toimitus
1.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!