Caroline Munro

Scorched Heat (1987)

Scorched Heat - raivon vallassa

aka Ticket pour l'enfer

Scorched Heat #1  

Genre

Ruotsi ei Suomen tapaan ole erityisen tunnettu kauhuelokuvistaan. 2006 alkupuolella tilanteeseen tulee korjausta - silloin on luvassa näyttävältä vaikuttavaa vampyyrikauhua tuoreen Frostbitenin tullessa - toivottavasti kotimaammekin - teattereihin. Mutta nyt ei puhuta 2000-luvusta, vaan Suomessa Castle Videonkin julkaisemasta 80-luvun lopun käsittämättömästä toiminnan ja kauhun hybridistä.

Scorched Heat [1]
Scorched Heat [2]
Scorched Heat [3]

Scorched Heatin päähenkilöinä ovat pikkupojasta asti toisensa tunteneet ruotsalaismiehet Steve ja Eric, joista jälkimmäinen on menossa ilmeisesti sekaisin. Dallasissa tätä nykyä asustava Steve saa oudon kirjeen, joka pakottaa hänet synkän menneisyytensä vainoamana palaamaan kotimaahansa tapaamaan Ericia. Perille päästyään Steve ja tämän vaimo Linda saavatkin nähdä Ericin olevan aivan pähkähullu, alkoholisoitunut paranoidi. Ericin hulluuteen löytyy syy, nimittäin kaikesta päätellen poikien vanha kuollut opettaja on palannut kummittelemaan. Kolmikko yrittää pelastaa itsensä kuolemalta, mutta sitä ennen on luvassa kummittelua, hallusinaatioita sekä demoniksi muuttumisia. Jopa ystävällinen "Home Sweet Home" -kyltin tekstikin muuttuu karmivasti muotoon "Fuck You Steve"!

Scorched Heat [4]
Scorched Heat [5]
Scorched Heat [6]

Englanniksi tehty ruotsalainen kauhuelokuva 80-luvun lopulta on juuri sitä miltä kuulostaakin. Se on kankeasti näytelty, skandinavialaisittain hölmösti lausuttua englanninkielistä tökeröä dialogia sisältävä tekele, jossa näkyy häpeämättömän kiehtovalla tavalla amerikkalaisten esikuviensa vaikutteet. Lindan muuttumisen irvisteleväksi demoniksi voi epäilemättä (ja toivottavasti) luokitella kunnianosoitukseksi Evil Deadille. Scorched Heat voittaa nihkeän aloituksen jälkeen lopulta puolelleen non-stop -toiminnallaan ja nostalgisen hauskoilla tehosteillaan. Viimeisen niitin pöytään lyövät aivan ilmiömäiset sivuosahenkilöt, kuten hylätyssä rakennuksessa majaansa pitävän kriminaalijengin jäsenet. Pahisten vaatteisto on jotain sanoinkuvaamatonta. Kaikki on siis kohdallaan - Scorched Heat on täysipainoista, oikeaoppista ja yllättävänkin hauskaa roskaa. Periksi antamattoman tyly lopetus vesittyisi muuten lopputekstien aikana näkyvässä kohtauksessa - ellei sekin olisi niin nolo!

Scorched Heat [7]
Scorched Heat [8]
Scorched Heat [9]

Ohjaaja Peter Borg ohjasi pari vuotta myöhemmin kauhuelokuvan Sounds of Silence, jonka kaartissa on mukana myös vuosikymmenten takainen amerikkalainen teini-idoli Troy Donahue. Scorched Heatin muilla näyttelijöillä ei ole kummoisia krediittejä listoillaan, ellei siksi lasketa Stevea esittäneen Harald Treutigerin toimiminen Ruotsin Robinsonin juontajana.

***½-
© Esa Linna, julkaistu: 9.11.2005
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!