Caroline Munro

Ragewar (1984)

Saatanan lunnaat

aka The Dungeonmaster; Ragewar: The Challenges of Excalibrate; Il demone delle galassie infernali

Ragewar #1 Ragewar #2

Tietotekniikkanero Paul (Jeffrey Byron) kosii tyttöystäväänsä Gweniä (Leslie Wing). Nainen empii, koska kokee että Paul välittää enemmän rakentamastaan supertietokoneesta nimeltä X-Calbr-8. Suhde onkin huomattavan läheinen, sillä miehen ja koneen välillä vallitsee jatkuva yhteys erityisvalmisteisten silmälasien välityksellä. Kosintaa seuraavana yönä helvetin lieskat alkavat loimuta yöpöydällä lojuvien rillien linsseissä ja pariskunta temmataan huimaan seikkailuun.

Ragewar [1]
Ragewar [2]
Ragewar [3]

Paul herää infernaalisesti loimottavassa luolassa oudot vaatteet yllään. Silmälasit ovat vaihtuneet futuristiseen lasersäteitä ampuvaan käsivarsisuojukseen. Gwen löytyy seinälle kahlittuna vierellään saatanallisen majesteetillinen hahmo, joka kertoo nimekseen Mestema (Richard Moll) - tarkoittaa muuten Belsebuubia eli Saatanaa - kuten X-Calbr-8 tietää heti kertoa. Jo tuhat vuotta on tämä kuolematon velho elänyt tylsyydessä arvoistaan vastusta etsien ja vihdoinkin löytänyt sen kaappaamastaan miehen ja koneen yhteenliittymästä, jota kutsuu nimellä Excalibreight. No nyt Paulkin hokaa antaneensa epähuomiossa tietokoneelleen aika myyttisen nimen, joka on epäilemättä sekoittanut Mesteman esoteeriset pasmat. Ei auta muuta kuin aloittaa tieteen ja magian välinen eeppinen kamppailu ja kohdata velhon seitsemän voimakkainta apuria - panoksena Gwenin kohtalo.

Ensimmäinen vastustaja on stop-motion -animoitu indonesialainen kivijumala kääpiöapureineen. Helppo nakki lasernörtille. Seuraavaksi vuorossa kuolleiden hoitaja Raspitch, tai Ratspit, kuten Paul häntä solvaa, ja sankarimme kohtaa voittoisasti zombieiden lisäksi myös oman kuolemansa kuvajaisen. Miten on mahdollista, huudahtaa tappion lannistama Raspitch, että Paul ei murru kohdatessaan oman tulevan kohtalonsa. ATK-urho vain hymyilee ja ilmoittaa kieltävänsä todellisuuden ja luovansa itse oman, paremman olevaisuuden.

Ragewar [4]
Ragewar [5]
Ragewar [6]

Maaginen vastustaja toisensa jälkeen joutuu taipumaan tieteen voittokulun edessä. W.A.S.P.'in keikalla käy ilmi että itse Blackie Lawless on yksi Mesteman inkarnaatioista. Ydintuhon jälkeisessä maailmassa häntä edustaa kääpiövahvisteinen rantakirppujengi. Vain sarjamurhaajaepisodissa alkaa leffan nopea rytmi hyytyä ja katsojaa pitkästyttää. Koitosten välillä palataan luolaan molemminpuolisen uhoamisen nimissä. Paul mm. syyttää Mestemaa kiristyksestä ja ilmoittaa, ettei heillä ole mitään puhuttavaa toisilleen. Velho on eri mieltä, voisivathan he jutella vaikka taiteista tai etiikasta. Lopulta ollaan tilanteessa, jossa Mestemalta loppuu lakeijat ja väistämätön kaksintaistelu voi alkaa.

Tämä seitsemän ohjaaja-käsikirjoittajan voimin tehty kuvaus kuolemattoman velhon ja nörttiadoniksen välisestä voimainkoetuksesta on Charles Bandin klassisen kauden kunnianhimoisin produktio. Parasitella, Metalstormilla ja The Alchemistilla vuosina 1982-83 genreleffojen tekoa harjoitellut Band oli epäilemättä päättänyt tällä kertaa pistää kaiken peliin ja onnistuikin kasaamaan varsin ilahduttavan puolivillaisten ideoiden b-leffapotpurin. Luovasta työstä vastaava tiimi koostui lähinnä Full Moon Picturesin tulevista tehostevelhoista, jotka pääsivät ensimmäistä kertaa ohjaajan puikkoihin - yksi vastustajaepisodi per mies tai nainen.

Ragewar [7]
Ragewar [8]
Ragewar [9]

Mesteman ylimielisiä solvauksia ja maagisia voimasalamoita yhtäläisellä vakuuttavuudella ja pontevuudella viskovassa hahmossa on munaa, joka yhdessä puolen välin W.A.S.P. -cameon kanssa luo elokuvan selkärangan ja estää kyhäelmää sortumasta pelkäksi tylsäksi sähläämiseksi. Tunkkaisissa optisissa tehosteissa ja tietsikkahehkutuksessa sykkii nostalginen kahdeksankymmentäluku. Ainoa asia mikä jää harmittamaan on se, etten nähnyt tätä jo ala-asteella. Ihan nautittavaa huttua tämä tosin on näin 2000-luvullakin, Saatanan lunnaista ei kahden ja puolen tähden leffa enää paljoa parane.

**½--
© Tomi Hautakangas, julkaistu: 29.11.2005
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 JSTH*
  3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!