Caroline Munro

Tarkan Viking kani (1971) :: Tarkan versus the Vikings

aka Tarkan and the Blood of the Vikings

Tarkan Viking kani #1  

Turkin elokuvateollisuus posahti uudelle taideasteelle 60- ja 70-luvuilla mitä erilaisimmilta elämänaloilta selluloidifantasioita tekemään päätyneiden luovien kahjojen löytäessä länsimaiset toimintaseikkailut sekä fantasiaspektaakkelit innoituksekseen. Kansansuosion nopeasti saavuttaneet värikkäät genre-elokuvat olivat usein suoraan amerikkalaisista alkuteoksista "lainattuja" ja paikalliseen populaarimakuun räätälöityjä. Ilman länsimaista moraalikoodia tai työetiikkaa vauhdilla visioitaan valkokankaille syytäneiden artesaanien inspiraationa toimivat myös sarjakuvat, joista Tarkan Vs. the Vikingsin nimihahmokin ponnahti kuuluisuuteen.

Tarkan Viking kani [1]
Tarkan Viking kani [2]

Tarkan on yksinäinen sankari, joka ratsastaa uljaalla hevosellaan halki Turkin mittavien tasankojen. Seuranaan hänellä on ratsun lisäksi ainoastaan kaksi uskollista susikumppaniaan; Kurt ja tämän jälkikasvu - Kurt. Heti alussa selviää siis Tarkanin mielikuvituksen rikkaus. Tarkan ei ole erityisen lihaksikas, mutta tätä korvaavat sileät ja pitkänohuet viikset, ja hänen ilmestyessään Attilan voittamattoman linnoituksen lisäturvaksi, saamme tietää herran vastaavan kokonaista armeijaa eläinkavereineen. Voittamaton linnoitus on myös Tarkanin saavuttua "tuplasti voittamaton", mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Pian kuitenkin ahnas joukko välimeren verenhimoisia viikinkejä purjehtii paikalle väriteemaltaan lasten pomppulinnaa muistuttavalla laivallaan ja lahtaa koko poppoon, kidnapaten Attilan tyttären. Tarkan vannoo kostoa ja eeppinen seikkailu voi alkaa.

Tarkan Viking kani [3]
Tarkan Viking kani [4]

Tarkanin perustarina on hyvin tuttua huttua 80-luvun barbaariosastolta, mutta kajahtaneella tvistillä: sen sijaan, että ilkimysviikingit polttaisivat Tarkanin kotikylän ja vaikkapa tämän perheen, he vain tappavat heeroksen toisen suden. Tarkan tuskin näkee eteensä raivon kyyneliltä, sillä susi oli enemmän kuin perhettä, enemmän kuin ystävä, se oli... elämänkumppani? Niin, sitä ei tässä elokuvassa mainita, mutta Tarkanin kasvattivat sudet ja hän rakastaa yli kaiken Kurtiaan. Onneksi Kurtin pennusta tulee oiva uusi kumppani, joka näyttääkin osuvan mustasukkaiselta Tarkanin heittäytyessä riettaaksi hameväen kanssa.

Alun viikinkihyökkäyskohtaukseen liittyy myös toisenlainen rike tämän tyyppisen elokuvan tuttuja "sääntöjä" kohtaan - pohjoisen paholaiset nimittäin teurastavat kirjaimellisesti koko yhdyskunnan. Jos nainen pitää vauvaa sylikkäin, on siis kätevintä iskeä miekka molempien läpi! Yllättävän brutaali ratkaisu, jollaisia on luvassa muutenkin pitkin elokuvaa kirveiden halkoessa kalloja. Tätä realismin kajoa kestää tasan niin kauan kuin itse kultakin kestää taas tajuta, millaisissa pompom-röyhelöissä roistot riehuvatkaan.

Tarkan Viking kani [5]
Tarkan Viking kani [6]

Puvustus nimittäin näyttää siltä, kuin ala-asteen koulunäytelmien vastaavalle taholle olisi annettu ennen näkemättömän jättimäinen budjetti ja malliksi viikingeistä pari Asterix-sarjakuvaa. Siksipä Turkin helmeilevillä merillä seilaavat viikingit eivät ole koskaan näyttäneet yhtä riemastuttavilta monivärisillä tupsuilla varustettuine kilpineen. Peruukit hulmuavat tuulessa (ja lentävät välillä päästä) ja massiiviset viikset peittävät puoli naamaa. Budjetti tuntuu levinneen lähinnä linnoihin ja muihin miljöisiin, sillä asustevalikoiman lisäksi efektit eivät niinkään ole lähellä surkuhupaisuutta kuin hierovat sen hartioita. Viikinkien ilmalla täytetty, vähä väliä tyhjäksi lässähtävä tappajamustekala nousee ensimmäisenä mieleen.

Tarkan Viking kani [7]
Tarkan Viking kani [8]

Kalkkunaharrastajan elo on toisinaan vaikeaa; loputtoman tuntuisesta paskassa rämpimisestä on tietyn pisteen jälkeen vaikea löytää enää itselleen uuden tyyppistä, täysin mielipuolista elokuvataidetta jostain järjen hämäriltä rajamailta. Onneksi kaikkea ei kuitenkaan mitenkään ehdi elämänsä aikana nähdä, joten yllätyksiä sattuu välillä vastaan. Tarkan vs. the Vikings onnistuu siinä, missä useimmat kalkkunat jäävät rannalle kotkottamaan; se ei ole lainkaan tylsä. Koko ajan tapahtuu jotakin, ja useimmiten uudet käänteet päihittävät edelliset pöyristyttävyydessään. Itselleni varsin tuntemattomaksi tähän mennessä jäänyt vanhempi turkkilainen pop-elokuva iski siis juuri tähän saumaan sopien riemastuttavan pöljällä uutuuden tuulahduksellaan. Loistelias buumi kuoli 80-luvun alussa, mutta tuotti vielä silloinkin esim. Tähtien sotaa suoraan ryöstöviljelevän Dünyayi Kurtaran Adamin (1982). Jatkamme tutkimuksia.

****-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 30.11.2005
keskiarvo
toimitus
3.29/5.00 (7)
 JSSMJMIRMEEM
  3.5 4.0 2.5 4.0 4.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.70/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  12 (13)
92%
Tarkan Viking kani (1971)  Tarkan Viking kani (1971)Tarkan versus the Vikings