Caroline Munro

Kilink Istanbul'da (1967)

aka Killing in Istanbul; Killing Istanbul'da

Kilink Istanbul'da #1 Kilink Istanbul'da #2

Luurankopukua käyttävällä kansainvälisellä taparikollisella Kilinkillä on pakkomielteenä päästä maailman ylivaltiaaksi. Sitä varten hän rakentaa superasetta, jonka viimeistelyyn tarvittaisiin vielä turkkilaisen tiedemiehen Houloussin kehittämä kaava. Kilink saapuu Istanbuliin ja ryöstää Houloussin kassakaapin, päästäen siinä samalla itse tiedemiehen hengiltä. Kaava ei kuitenkaan ole Kilinkin ryöstämien papereiden joukossa, vaan Houloussin kollegan Jemilin hallussa.

Kilink Istanbul'da [1]
Kilink Istanbul'da [2]

Houloussin poika, toivoton nörtti Orhan on juuri rukoilemassa isänsä haudalla ja miettimässä miten pystyisi kostamaan Kilinkille, kun savuntuprahduksesta hänelle ilmestyy vanha, omituisesti pukeutunut parrakas mies, joka ilmoittaa nimekseen Shazam Boloum, oikeuden puolustaja ja vääryyden rankaisija. Jos Orhan vain suostuu taistelemaan Kilinkiä vastaan ja vapauttamaan maailman tästä vitsauksesta, Shazam lupaa tehdä hänet "väkeväksi kuin Herkules, vahvaksi ja oikeudenmukaiseksi kuin Zeus, kuolemattomaksi kuin Neptunus, nopeaksi kuin Artemis ja mahtavaksi kuin taivaita hallitseva Mars". Orhanin tarvitsee vain sanoa "Shazam" niin hän muuttuu supersankariksi nimeltä Supersankari ja saa asiaankuuluvan ulkoisen habituksen: naamion, viitan ja trikoot, joiden rinnassa on S-logo. Kun hän sanoo taikasanan uudelleen hän muuttuu takaisin normaalisti vaatetetuksi itsekseen. Ehtona on että hän käyttää supervoimiaan vain äärimmäisessä hädässä ja oikeaan tarkoitukseen, eikä suorita muodonmuutostaan todistajien läsnä ollessa. Vanhus katoaa savutuprahdukseen. Orhan myhäilee tyytyväisenä hienoille supersankarivetimilleen, mutta suhtautuu muuten näihin outoihin tapahtumiin turkkilaisella tyyneydellä. Uusille voimille onkin pian käyttöä kun Kilinkin mustahattuiset kätyrit alkavat ahdistella Orhanin siskoa Oyaa, tyttöystävää Guilea ja tämän isää Jemiliä.

Kilink Istanbul'da [3]
Kilink Istanbul'da [4]

Kilink Istanbul'da loppuu varsinaiseen cliffhangeriin: Kilink on siepannut Guilen ja Jemilin saarella sijaitsevaan päämajaansa, ja Jemilin on pakko tyttärensä takia auttaa häntä tehoaseen valmistelussa. Onnistuuko Supersankari pelastamaan maailman? Miten Kilinkin uusi tyttöystävä muuttaa hänen ja hänen vakituisensa Suzien välejä? Pystyykö Guile säilyttämään siveytensä himokkaan Kilinkin vankina? Kuka hitossa on Shazam Boloum? Näihin ja muihin päivänpolttaviin kysymyksiin saadaan (toivottavasti) vastaus jatko-osassa Kilink Vs. Superman (Kilink uçan adama karsi).

Kilink Istanbul'da [5]
Kilink Istanbul'da [6]

Orhan on tylsin sankari miesmuistiin, elokuvan juonenkäänteet ovat äärimmäisen geneerisiä ja kuten sanottua tarina jää kesken. Turkkilainen supersankarielokuva on kuitenkin turkkilaista supersankarielokuvaa, eli pääsääntöisesti vähintäänkin kiinnostavaa, ja Kilink Istanbul'da on lajityypin jämäkkä perusteos. Katsottavuutta lisäävät leffan järjestään upeat naiset, ja tottakai Kilink itse hienossa luurankoasussaan on kiehtova pahishahmo, jonka otteista ja lausahduksista ei voi olla pitämättä. "Jos kerrot minulle missä kaava on, tyydytän sinut tavalla johon professori ei pysty", on Kilinkin avausrepliikki Jemilin hemaisevalle sihteerille (tyrmäävä Mine Soley) ja tytsy liittyykin välittömästi Kilinkin jengiin.

Kilink Istanbul'da [7]
Kilink Istanbul'da [8]
Versioinfo (11.12.2005):

Kreikkalaisen Onar Filmsin julkaisemalla dvd:llä on lisämateriaalina kaikkien Kilink-elokuvien (11 kpl) lyhyet juonisynopsikset, ohjaaja Yilmiz Atadenizin filmografia ja trailerit elokuvista 3 dev adam, Süper adam Istanbulda ja Supermen Dönüyor. Vcd-tasoinen mustavalkokuva on naarmuinen kuin mikä ja ylimääräisiä jump-cutteja on runsaasti, mutta mitä siitä. Kilink Istanbul'da on yksi vuoden tärkeimmistä dvd-julkaisuista, joka toivottavasti saa pian jatkokseen kaikki muutkin Kilinkit. Myöhemmissä osissa Kilinkin vastustajina nähdään mm. Django, Frankensteinin hirviö ja yksikätinen karatemestari! "Shazam!"

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 11.12.2005
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (4)
 JSSMJM*ME
  3.5 3.5 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.40/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (7)
57%
Kilink Istanbul'da (1967)  Kilink Istanbul'da (1967)Killing Istanbul'da