Caroline Munro

Yakuza Deka (1970)

Yakuzakyttä

aka Gangster Cop; Yakuza Cop

Yakuza Deka #1 Yakuza Deka #2

1970-luvun alussa Shinichi "Sonny" Chiba alkoi saada kyvyilleen räätälöityjä pääosia, joissa hän pääsi näyttelijänlahjojensa ohessa esittelemään myös fyysisiä avujaan ja jotka muutaman vuoden sisällä tekivät hänestä Japanin kuumimman toimintatähden. Näistä varhaisimpiin lukeutuu Yukio Nodan ohjaamat, alamaailmaan soluttautuvasta poliisista kertovat Yakuza Deka (Gangster Cop) -elokuvat.

Yakuza Deka [1]
Yakuza Deka [2]

Ensimmäisessä Yakuza Dekassa jo valmiiksi toimintametodeiltaan lain rajamailla liikkuva poliisietsivä Hayata (Sonny Chiba) saa tehtävän värväytyä Japanin suurimman yakuza-klaanin, Yashiro-jengin jäseneksi. Hayata eroaa näyttävästi poliisista ja saa riittävästi rötösteltyään paikan Yashiro-sotilaana. Pian ongelmia aiheuttavat niin yakuza-pomojen luottamuksen ansaitseminen, väkivaltaisiin rikoksiin keskittyvät tehtävänannot, todellisen ison kihon läheisyyteen pääsy kuin yakuza-sota vihollisjengiä vastaan.

Yakuza Deka [3]
Yakuza Deka [4]

Yakuza dekan on ohjannut epätasainen Yukio Noda, joka muista Chiba-yhteistöistään luotsasi karikkoon manga-sovituksen Golgo 13: Assignment Kowloon (1977) mutta osui napakymppiin sen sivutuotteena kuvatulla roskahienoudella Soul of Bruce Lee (1977). Vaikkei Noda yakuza-materiaalin parissa mikään Fukasaku ole, kertovat hänen Yakuza deka -elokuvansa kuitenkin jonkinlaisesta ammattitaitoisuudesta. Enemmän vikaa on epäkiinnostavassa kässärissä, joka suoraviivaisuudestaan huolimatta jää paikoin pienoiselle tyhjäkäynnille. Syvällisemmän näkökulman puute undercover-työhön jättää keskustelukohtaukset pelkäksi pakolliseksi juonenkuljetukseksi.

Yakuza Deka [5]
Yakuza Deka [6]

Onneksi Sonny Chiba pysyy ruudussa käytännössä koko ajan. Luontainen karisma ja synnynnäinen sopivuus toimintatähdeksi ovat kiistattomasti esillä jo näissä ensimmäisissä kunnon action-pääosissa. Neljä vuotta myöhemmin valmistuneeseen The Street Fighteriin (1974) verrattuna Chiba näyttää vielä nuorelta ja huomattavasti siveellisemmältä, mutta tuima tuijotus, naistenkaato ja turpiinveto sujuu jo Hayatalta mallikkaasti. Pääasiassa tulitaisteluista koostuva toimintapuoli ei ole sekään läheskään mitään The Street Fighter -tasoista luut säpäleiksi -väkivaltaa, vaan siistin tehokasta lauontaa ja nyrkinheilutusta. Chiba esittelee myös atleettista osaamistaan ja suorittaa muutaman pätevän stuntin.

Yakuza Deka [7]
Yakuza Deka [8]

Jännittävän toiminnan ja Sonny Chiban ansiosta Yakuza Dekan mitäänsanomaton soluttautumiskertomus on helposti katsomisen arvoinen sekä Chibasta että varhaisemmista viihteellisistä yakuza-elokuvista kiinnostuneille. Meiningistä pitävien kannattaa napata samaan syssyyn tarinaltaan tylsän tuttu, mutta ideoiltaan mielenkiintoisempi jatko-osa Yakuza Deka: The Assassin (1970). Reilu 80 minuuttiset vauhtiseikkailut haukkaa helposti yhdellä istumalla. Sarjan myöhempiä osia Yakuza Deka: Poison Gas Affair (1971) ja Yakuza Deka: No Epitaphs for Us (1971) ei ole toistaiseksi saatavilla dvd-julkaisuina.

Versioinfo (16.1.2006):

Laadukkaalla mutta 22 sekuntia hiirenkiusauskohtauksesta leikatulla dvd:llä Iso-Britanniasta saatavissa oleva Yakuza Deka esitettiin Suomen televisossa - Yle Teeman Kino Into -sarjassa - 1.9.2008 nimellä Yakuzakyttä.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 16.1.2006
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 TPMK*
  3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.43/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (9)
11%
Yakuza deka (1970)  Yakuza deka (1970)Yakuzakyttä ja salamurhaaja  

kommentit

odota...
OlenIhminen kommentoi (1.11.2010 15:58:51)
user avatar Tosin Yle Teema näyttää esittäneen (ja esittävän nytkin) leffat jostain syystä väärässä järjestyksessä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa