Caroline Munro

Escalofrío (1978) :: Satan's Blood

aka Don't Panic

Escalofrío #1 Escalofrío #2

Raskaana olevan Ana ja tämän mies Andres oudoksuvat vierellä ajavaa, tuijottavaa pariskuntaa. Outo mies esittäytyy vanhaksi koulukaveriksi Brunoksi, mutta Andres ei tätä millään muista opiskeluajoiltaan. Hieman vastahakoisesti Andres ja Ana suostuvat vierailulle Brunon ja tämän vaimon Berthan syrjäkylillä sijaitsevaan linnaan, jossa saatanallinen totuus alkaa pikkuhiljaa paljastua.

Escalofrío [1]
Escalofrío [2]

Salaisuuksien asteittainen paljastaminen toimii Satan's Bloodissa noin puoleenväliin kohtuullisen mainiosti, mutta sen jälkeen tarina junnaavat pahasti paikallaan, kunnes loppupuolen tapahtumat taas piristävät ilmettä. Rosemaryn painajaista hiukan muistuttava (ja ehkä hiukan mukailevakin) elokuva ei kuitenkaan pääse lähellekään Polanskin vainoharhaista maailmaa, vaikka muutama kohtaus onkin varsin tehokas. Satan's Blood sisältää runsaasti seksiä, mutta se ei kuitenkaan nouse pelkäksi itseisarvoksi, vaan sopii muuhun kuvastoon saumattomasti. Toisaalta ohjaaja Puerto on osin käyttänyt vanhojen kummitustaloelokuvien estetiikkaa jännityksen ylläpitäjänä.

Escalofrío [3]
Escalofrío [4]

Satan's Bloodin ajoittaiset epäloogisuudet eivät pääosin haittaa, sillä elokuvan tunnelma on kaikki kaikessa. Hypnoottinen, lähes Neurosis-yhtyettä muistuttava musiikki tuo ryhmäseksikohtauksen taustalle tehokkaan saatanallista syntisyyttä. Pieneksi pahaksi voi laskea sen, että Satan's Bloodin tapahtumat äityvät paikoin hiukan liian hölmöiksi. Samoin muutama sinänsä onnistunut yksityiskohta jää selittämättä. Onnistuneena ratkaisuna ei voine näissä kohtauksissa pitää vastuun jättämistä katsojan mielikuvitukselle. Jotain elokuvan taustasta kertoo se, että tuottajana on häärännyt likilegendaarinen Juan Piquer Simon, mies Extra Terrestrial Visitorsin (aka Return of E.T.) ja Piecesin ohjaajan pallilta.

Escalofrío [5]
Escalofrío [6]
Versioinfo (5.2.2006):

Mondo Macabron DVD:n mukana seuraa dokumenttielokuva The Devil's Disciples, jossa Church of Sataniin kuuluva Gavin Baddeley kertoo kauhuelokuvien okkultistisista ja saatanallisista aihepiireistä. Lisämateriaaleissa kuvagallerian lisäksi myös hassu vaihtoehtoinen aloitus, joka on peruja ajalta jolloin Espanja oli vasta päässyt sensuurin kahleista. Kuvanlaadussa ei ole juuri valittamista. Pienet roskat printissä ovat pieni miinus Mondo Macabron pelastettua taas yhden teoksen unohdukselta.

***--
© Esa Linna, julkaistu: 5.2.2006
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (4)
 SMJMELPI
  3.0 3.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.79/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Escalofrío (1978)  Escalofrío (1978)Satan's Blood  

kommentit

odota...
amato kommentoi (12.11.2017 18:53:54)
user avatar Meikäläiselle kulkee koko elokuva, ei havaittavaa `keskivaiheen suvantovaihetta`, vaan jännitystä, tunnelmaa tuuttaa silloinkin.
Seksiä pentagrammin päällä, Rosemaryn Painajaista tosiaan enemmän ja vähemmän (naapurit) ja lopun käännesuma kekseliästä, sujuvaa sumaa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa