Caroline Munro

Beyond Treason (2005)


Beyond Treason #1  

World Trade Centerin tapahtumia kyseenalaistavan dokumenttielokuvan 911 in Plane Site ohjannut William Lewis on uusimmalla elokuvallaan, Beyond Treasonilla, USA:n hallinnon kimpussa. Beyond Treason käy läpi ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeistä aikaa, yhdysvaltalaisten sotilaiden kärsittyä jo 15 vuotta traumaperäisestä stressihäiriöstä. Koska tämä selitys ei ole kattanut kaikkia sotilaiden oireita, on USAn puolustusministeriön virallinen kanta edelleen: "mystery disease". Beyond Treasonin pääteemana onkin paljastaa mitä Lähi-Idässä on todella tapahtunut ja kuinka sotilaat on altistettu köyhdytetylle uraanille sekä testaamattomille rokotuksille. Beyond Treason on patrioottinen ja kriittinen dokumenttielokuva, joka ei juuri arvuuttele vaan lyö kylmät faktat pöytään.

Beyond Treason [1]
Beyond Treason [2]
Beyond Treason [3]

William Lewis on saanut kameran eteen useita Persianlahden sodassa taistelleita tai mukana olleita kertomaan näkemyksistään sekä taudin aiheuttajista että Yhdysvaltain armeijan useista laiminlyönneistä omia sotilaitaan kohtaan. Doug Rokke, armeijan lääkäri ja uraanitutkimuksen entinen johtaja saa eniten ruutuaikaa ja syystäkin. Kiistämättömän taustatiedon lisäksi Rokke on vakuuttava ulosanniltaan.

Sairastuneiden sotilaiden kertomukset ovat nekin itsessään karua kuunneltavaa, mutta Lewis läväyttää kaiken lisäksi ruutuun kammottavia kuvia epämuodostuneista lapsista tehostaakseen asian vakavuutta. Sosiaalipornoako? Riippuu toki keneltä kysyy. Itse näen kuvien julkaisun vaihtoehtona median näyttämälle kuvalle sodasta ja sen seurauksesta. Pirstoutuneiden ruumiiden näkeminen tekee aina pahaa, mutta Beyond Treasonissa näytetyistä ihmisistä (tai ihmisiä muistuttavista) osa on ainakin ollut hengissä.

Beyond Treason [4]
Beyond Treason [5]
Beyond Treason [6]

Teemansa lisäksi Beyond Treason kertoo taustatietona Yhdysvaltain synkästä menneisyydestä ihmiskokeiden saralla, joista on vasta viime aikoina julkaistu paljastavia salaisia asiakirjoja. Jonkin verran Beyond Treasonisssa käsitellyt projektit kuten Whitecoat ja MKUltra eivät ole salaliittoteorioita, vaan totista totta. Lewis ja Beyond Treasonin juontaja ja elokuvan tuottaja Joyce Riley Persianlahden sodan veteraanien järjestöstä ovat keränneet hiljaiseksi vetävän todistusaineiston. Toisaalta haastateltavia on lukumäärällisesti mukana aika vähän, mutta todistusaineiston lukumäärä korvaa tämän puutteen. DVD:n mukana seuraa nimittäin CD-ROM, jolle on kerätty hurja määrä asiakirjoja, sekä skannauksina että selaimella luettavana tekstinä elokuvan käsittelemistä aiheista. Hatunnoston arvoinen idea, joka tuo sille lisäarvoa ja uskottavuutta.

Elokuvallisilta ansioiltaan Beyond Treason on kohtuullisen pätevä ja kiihkoton tapaus. Toisaalta tasaisuus ei nostata tunteita samalla tavalla kuten esimerkiksi Alex Jonesin aggressiiviset purkaukset, mutta tämä ei tietenkään vähennä katsottavuutta millään tavalla.

****-
© Esa Linna, julkaistu: 6.2.2006
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (2)
 JSEL
  4.0 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Beyond Treason (2005)  Beyond Treason (2005)