Caroline Munro

Le foto di Gioia (1987) :: Delirium: Photo of Gioia

aka Delirium; Gioia's Photograph; Photo of Gioia; Photos of Joy

Le foto di Gioia #1 Le foto di Gioia #2

Genre

70-luvun giallojen nahkahansikkaiset veitsisurmaajat sulautuivat Halloweenin menestyksen myötä teinientappajaisiin, mutta Lamberto Bavan Delirium on myöhäisestä valmistumisajankohdastaan huolimatta varsin selkeä giallo muutenkin kuin valmistusmaansa puolesta, mikäli tällaista erottelua on pakko tehdä. Jo Mario Bavan arkkigiallosta Blood and Black Lacesta tutusti Delirium tuo veritekonsa mallimaailmaan. Rikkaat mallit antaisivat kaiken mahdollisuuden esitellä pröystäileviä asuntoja, designhuonekaluja ja muotivermeitä, mutta kumma kyllä tällä osastolla ei irrotella. Gioian uima-altaallinen lukaali on sisustettu sangen vaatimattomalla tyylillä, ja vaatetus pysyy niin asiallisena kuin nyt 80-luvulla oli mahdollista.

Le foto di Gioia [1]
Le foto di Gioia [2]

Uhkea Serena Grandi (esim. Joe D'Amaton Anthropophagus, Tinto Brassin Miranda) esittää rikasta leskeä ja entistä (seksi)mallia, jonka omistukseen on päätynyt jonkinlainen softcorelehti Pussycat. Kuvauksia järjestetään tämän asunnolla, jonka naapurin takaikkunasta pyörätuoliin invalidisoitunut Jari Litmasen näköinen teinipoika soittaa härskejä puheluita minkä kaukoputkella zoomailultaan ehtii. Kuvausten päätteeksi illalla malli kuitenkin tapetaan talikolla uima-altaaseen Litmasen todistaessa asiaa ikkunasta. Logiikka luonnollisesti hylätään, ja poliisin sijasta poika soittaa Gioialle. Asialla on ilmeisen häiriintynyt tappaja, joka ottaa surmaamastaan naisesta kuvia taustana suurennos Gioian topless-kuvasta ja lähettää kuvat Gioialle. Tuntemattomana pysyttelevän tappajan latvalahous varmistuu, sillä tämä näkee asioita punaisena ja kuvittelee naisen pään paikalle valtavan (naurettavan) silmämunan. Seuraava uhri näyttääkin jo hyönteiseltä. Tätä muuten esittää Sabrina Salerno, joka suomalaisille lienee tutumpi ilman sukunimeään ja joka muistunee mieleen "Boys Boys Boys" -diskohitistään. Tai ainakin suurin osa meistä muistanee suurissa paikallaanpysymisvaikeuksissa olleet bikinien yläosat samaisen kappaleen videolta.

Le foto di Gioia [3]
Le foto di Gioia [4]

Tapahtumapaikkansa ansiosta eksploitaatioarvot ovat kohdallaan, vaikka body count pysyy loppujen lopuksi melko pienenä. Painotus on erittäin vahvasti paljaan pinnan esittelyssä. Grandin esittämän päähenkilön ja murhaajan väistämätön kohtaaminen elokuvan lopussa meneekin jo mauttomuudessaan överiksi.

Le foto di Gioia [5]
Le foto di Gioia [6]

Ohjaaja Lamberto Bavalla on isänsä ansiosta nimeäkin enemmän kuin lahjat sallisivat, mutta silti Delirium on hänenkin filmografiassaan hivenen ylenkatsottu tekele. Edes nimekkäät näyttelijät, esim. George Eastman ja Daria Nicolodi, eivät ole saaneet ihmeemmin italialaisen eksploitaation harrastajia kiinnostumaan.

***--
© Mikko Kojo, julkaistu: 26.2.2006
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (4)
 JSSMJM*MK
  3.0 3.5 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.15/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (10)
30%
Le foto di Gioia (1987)  Le foto di Gioia (1987)Delirium