Caroline Munro

Trick or Treat (1986)

Henki vaarassa; Henki vaarassa - varokaa rocktähtiä

aka Ragman

Trick or Treat #1 Trick or Treat #2

Trick or Treat on allekirjoittaneelle kovinkin nostalgisen läheinen elokuva. Elokuvan vuokraaminen paikallisesta kodinkoneliikkeestä on yhä mielessä. Edes silloin, liki 20 vuotta sitten ei Henki vaarassa tuntunut pelottavalta elokuvalta, saati hyvältä. Eksploitaatioyritelmänä Trick or Treat teki sen mitä sen pitikin: sai hevistä innostuneen varhaisteinin maksamaan ylihinnan vuokrauksesta ja samanhenkisesti yhä varhaisteinin ostamaan elokuvan nostalgiannälässään dvd:nä Anttilan alelaarista, todennäköisesti halvemmalla kuin mitä vuokraus aikanaan maksoi, otti inflaation huomioon tai ei.

Trick or Treat [1]
Trick or Treat [2]

Eddie "Ragman" Weinbauer on syrjäytynyt nuori, joka kirjoittelee rakkauskirjeitä fanittamalleen hevarille Sammi Currille. High schoolissa tulee päivittäin dunkkuun kravatteihin pukeutuvilta cooleilta ja suosituilta nuorilta, johtajanaan lähinnä Melrose Placesta ja nyttemmin Desperate Housewifesista tuttu Doug Savant. Kiusaajien tuupattua Ragman munasillaan voimistelusaliin kesken tyttöjen liikuntatunnin on nolaaminen saavuttanut huippunsa. Omaperäinen ohjaaja onnistuu bongaamaan naureskelevien teinivosujen keskeltä selvästi luuseriamme sympatiseeraavan Leslien, joten seuraavan puolitoistatuntisen romanssiaihio selviää tyhmimmällekin katsojalle. Hämmentävää. Koko koulusta ei löydy toista mustiin pukeutuvaa murjottajaa, vaan Eddiekin tulee löytämään rakkauden samanlaisesta cheerleaderista kuin muutkin. Tosin siitä, jolla on sydän pastellivärisen paidan alla kohdallaan.

Toxic Avengeriksi muuttumiseen sijaan Eddie pakenee kotiinsa, jossa Judas Priestin ja Mötley Crüen julisteet saavat kyytiä seinältä, kun selviää, että Sammi Curr on kuollut tulipalossa. "Live fast, die young" toteaa paikallisen radion DJ Gene Simmons 38-vuotiaasta Currista. Noihin aikoihin jonkinlaista elokuvauraa tavoitelleelta Kiss-basistilta Eddie saa Currin kesken jääneen levyn vinyylidemon, joka aiotaan soittaa kanavalla halloween-yönä. Kotona levy jää paikalleen pyörimään ja Eddie tuntuu saavan Sammi Currilta viestejä haudan takaa vinyyliä vastakarvaan raastamalla. Itsetunto kohoaa silmissä, ja Currin epämääräisten ohjeiden avulla Eddie antaa takaisin kiusaajilleen. Spandexien puntit alkavat kuitenkin tutista, kun Savantin tyttöystävä kuuntelee Currin väärään suuntaan pyöritetyn levyn nauhoitusta, jolloin vihreät usvakädet riisuvat naisen, esiin tulee ruma naama ja tytön korvat sulavat kiinni korvalappustereoiden kuulokkeisiin. Tässä vaiheessa on kuitenkin turha perääntyä, sillä kuollut metallimiehemme on kovasti tulossa vetämään comeback-keikan koulun halloween-bileisiin.

Trick or Treat [3]
Trick or Treat [4]

Trick or Treat on kyllä ollut niin laskelmoitu tuote, että ei auta kuin ihastella. Kohderyhmä on ollut tarkalleen selvillä ja kaikki on tehty tämä huomioon ottaen. Elokuvallisesti asia on toki syvältä, mutta asiaa tulee arvostaa oli postmoderni ironisti tai mieluummin ei. Riittävän vanhat elitistit ymmärtävät vinyylien kaseteille nauhoittelun päälle. Hevi ei taatusti ole musiikkina sitä vähiten koomisinta, ja 80-luku vääntää mauttomuuden yleensäkin yhteentoista, joten roska-arvojen päälle ymmärtäville riittää hirnumista. Fastway on tehnyt elokuvaan biisit, joista ei taatusti saa mitään positiivista irti, jos ei ole vastaavaa kuunnellut jo kakarana.

Elokuvan tekohetkellä vinyylien pyörittäminen väärään suuntaan piilotettujen viestin toivossa oli pinnalla. Samaan aikaan myös PMRC sai muusikkoja (mm. Frank Zappa ja Dee Snider) oikeuden eteen selvittämään lyriikoitaan. Vastaavasti Trick or Treatissa Sammi Curr on samassa tilanteessa. PMRC:n toiminnan ansiosta levyjen kansiin saatiin Parental Advisory -tarrat myyntiä lisäämään. Ozzy Osbourne oli erityisesti "Suicide Solution" kappaleellaan sensorien kynsissä, ja Simmonsin lisäksi myös köpöttelevä reality show -sankari esittää elokuvassa rokkia vastustavaa pappia. Vähänkö ironista laitaa Ozzy tuommoiseen rooliin!

Trick or Treat [5]
Trick or Treat [6]

Ehdotonta plussaa pitää antaa myös suomentajalle, joka on päättänyt osallistua ammattikuntansa pilailukilpailuun Future Filmin julkaisemalla Henki vaarassa -dvd:llä. Fucking ei vaadi kääntämistä, ja välillä F-sana löytyy suomennoksesta, vaikkei sitä alkuperäisessä dialogissa oltukaan sanottu. Eddien aspiriinin pyytäminen muuttuu muotoon "saanko panodilin?", mikä kuulostaa kaksimieliseltä, vaikka onkin helppo kuvitella, että tuollaista lääkettä on myyty. Sarasvuo, siitä vaan Panodiiliä järjestämään.

**---
© Mikko Kojo, julkaistu: 26.2.2006
keskiarvo
toimitus
2.81/5.00 (8)
 JSSMJLKKMKMMMK*PI
  3.0 2.0 3.0 3.0 2.0 2.0 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.28/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -5 (13)
38%
Trick or Treat (1986)  Trick or Treat (1986)Henki vaarassa - varokaa rocktähtiä  

kommentit

odota...
Ibren kommentoi (11.11.2011 15:00:49)
user avatar Totuus on tarua ihmeellisempää. Ruotsin puolelta löytyy tuo "Panodil" joka on ihan oma tuotemerkki. Vastaa näitä Suomen Panadoleja: http://www.panodil.se/. :D
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa