Caroline Munro

Pantyhose Hero (1990)

aka Zhi fen shuang xiong; Pantyhose Killer; Panty Hose Hero

Pantyhose Hero #1 Pantyhose Hero #2

Epäsopusuhtainen kyttäpari - punaniskajuntti (flanellipaita, henkselit, rekkalippis, liikakiloja) Sammo Hung ja "tyylikäs" playboy (räikeä kauluspaita, pikkutakki, aurinkolasit) Alan Tam - ovat toteuttamassa kaoottisesti organisoitua väijytystä huumediilerien tapaamispaikkana toimivaan syrjäiseen vajaan. Pahvisten poliisinkuvien avulla rikollisia hämäävien lainvalvojien sähläys ja huulenheitto paljastavat Pantyhose Heron Hungin 80-luvun kamppailufarssien seuraajaksi, mutta toisin kuin esimerkiksi suuren yleisön makutottumuksiin räätälöity Lucky Stars -sarja, Pantyhose Hero ottaa useamman ilahduttavan leveän harppauksen lapsilta kiellettyyn suuntaan.

Pantyhose Hero [1]
Pantyhose Hero [2]

Heti startista epätodennäköisen huvittavaksi osoittautuvaa urpoilua seuraa täysi 180 asteen tunnelmanvaihdos kun kaksikko ryntää vauhdikkaaseen mutta raa'an tylyyn taistelukohtaukseen, johon sisältyy mm. sorkkarauta ja hidastettu lähikuva moottorisahasta uppoamassa miehen selkään asianmukaisen gorepurkauksen saattelemana. Elokuvan loput mäiskeet noudattavat samaa kaavaa: nopeita ja tehokkaita liikkeitä, pienimuotoisia mutta satuttavan näköisiä stunt-temppuja, julmia kuolemia. Laatua! Ainoa purnauksen aihe on paikoin selvästi havaittava filmin nopeutus.

Palkkiona onnistuneesta operaatiosta tiimi Hung & Tam pestataan selvittämään gay-pariskunnan raakaa murhaa (puukko kaulasta läpi -surma näytetään tottakai koko komeudessan), mikä tietysti edellyttää hinttareiksi tälläytymistä. Koulutuksesta vastaa hehkeä naaras (Jaclyn Chu Wai Shan) ja valmennukseen kuuluu niin miesten iskemisen opettelua ("you gay, me gay too, so let's gay, okay?") kuin hinttimäisen kävelytyylin opetteluakin, hedelmä pakaroiden väliin puristettuna. Sammoa puhutellaan edelleen oikealla nimellään Jeff Lau, mutta Alan saa parin feminiinisenä osapuolena uuden homonimen Gaykey (muita elokuvan hahmoja ovat mm. Kinkey, Dick Tsao, Slabber Chuan sekä pariskunta Convex ja Concave) - ja jos ei tämä eivätkä kaksikon homovaleasut saa sinua edes hihittelemään, tulet todennäköisesti lähinnä vittuuntumaan Pantyhose Heron hassutusten äärellä.

Pantyhose Hero [3]
Pantyhose Hero [4]

Ja sitten vaan homobaariin testaamaan opittua! Pantyhose Heron versio Hongkongin seksuaalisesta vähemmistöväestöstä on totaalisen umpimielinen: homppelit ovat joko naisellisia, tarrautuvia määkijöitä tai maskuliinisia, seksihulluja raiskaajia - ja kaikki ovat poikkeuksetta kiinnostuneita Jeffistä ja Gaykeysta (tosin eivät arvon herrat alun heteroina itsenään anna yhtään sen säädyllisempää kuvaa omasta käyttäytymisestään kauniiden naisten seurassa). Sukkahoususankarimme joutuvat turvautumaan mielikuvituksellisiin kikkoihin persneitsyytensä vaalimiseksi. Hiekkapaperinkarkea olisi lievä adjektiivi kuvaamaan huumorin ruokottomuutta. Melkeinpä siis hävettää tunnustaa, että Pantyhose Hero on hauskimpia martial arts -komedioita, joita muistan nähneeni.

On aiheellista korostaa vielä, ettei Pantyhose Heron homoille irvailu suinkaan ole mitään nykyisen poliittisen korrektiuden pilkkaamiseen tähtäävää naureskelua asioille, joihin pitäisi suhtautua hienovaraisesti, vaan aidon matalaotsaista porsastelua: elokuvan valmistumisen aikaan homoseksuaalisuus oli Hongkongissa yhä kriminalisoitua. Stereotyypeillä pilailu toimii, koska sekä Sammo Hung että etenkin Alan Tam ovat rooleissaan aivan hillittömiä. Miesraiskausten uhan, kipeän väkivallan ja graafisten murhien kehittämä sleazy ilmapiiri synnyttää pääasiallisesti fyysisille gageille perustuvaan hassutteluun sekoitettuna kummallisen katsomiskokemuksen, jossa toimintakomedian genre saa molemmilta osa-alueiltaan äärimmäisen edustajan.

Pantyhose Hero [5]
Pantyhose Hero [6]

Elokuvan keskivaiheilla huomion varastaa suorastaan helvetinmoinen autostuntti, joka on puitteidensa vaatimattomuudesta huolimatta luettava yhdeksi elokuvahistorian vaikuttavimmista: käsittämättömän kivuliaan näköinen henkilöautoon törmääminen, jossa Jeff Lau lentää selkä edellä päin täydestä vauhdista jarruttavaa ajoneuvoa, iskeytyy katon etuosaan rutaten sen läjään ja sinkoutuu iskun voimasta päinvastaiseen suuntaan autonsirpaleiden pirstaloituessa ympäriinsä (kyseessä ei liene Sammo itse, sillä stunt-henkilö näyttää ruumiinrakenteeltaan muutamia kymmeniä kiloja kevyemmältä). Temppu on sitä luokkaa, että se on katsottava vähintään kolmesti peräkkäin ja saa arvuuttelemaan, kuinka pitkä sairasloma teho-osastolla sen suorittajalle jouduttiin myöntämään.

Stunt-miehen selän lisäksi kolari runttaa sijoiltaan juonenkehityksen kun Jeff rakastuu tapaturma-auton kuljettajattareen (Joan Tong Lai Kau). Ongelmia vain tuottaa naisen vakuuttaminen siitä, että Jeff on "100% man". Tilanteen selvitys päättyy siten, että Gaykey harrastaa vahingossa seksiä Jeffin ihastuksen kanssa (ymmärrätte sitten, kun katsotte elokuvan) ja miehet ajautuvat huonoihin väleihin. Tämän jälkeen kaikki siihen astinen "etsivätyö" heitetään romukoppaan ja juoni saatetaan päätökseen hämmentävän aivokuolleella tavalla, murhaajan identiteetin paljastumisen ollessa älyttömyydessään ylittämätön.

Pantyhose Hero [7]
Pantyhose Hero [8]

Viimeinen välienselvittely sijoittuu rakennustyömaalle ja on muutenkin lähes täydellinen uusinta identtisessä ympäristössä tapahtuvasta Heart of Dragonin (1985) aggressiivisesta finaalista: käytössä on monipuolinen repertuaari esineistöä vihollisten päihin upotettaviksi. Alan Tamin perseeseen tungetaan kirsikka. Sammon ottelu kookkaan ja nopean Chu Taun kanssa laittaa hänet heikoimman altavastaajan asemaan kuin mitä hänen pääosittamissaan elokuvissa on kuunaan nähty. Hurja höykytys kestää vertailun samankaltaisesta asetelmasta aloittavan Pedicab Driverin (1989) Sammo vs. Billy Chow -matsin kanssa, joskin Chun käsittelyssä Sammo on vielä enemmän hätää kärsimässä.

Pantyhose Hero on häpeilemättömän asennevammaista mättöhupailua, jonka epäkorrektin vähemmistöryhmän pilkkaamisen ja sadistiseksikin yltyvän väkivallan tasapainottoman liiton sulattelussa monilla ylittynee ymmärryskynnys. Kaltaiseni hävyttömyyksille naureskelijat ja taidokkaasti toteutettuja brutalisointeja ensiluokkaisena viihteenä pitävät tulevat kuitenkin viettämään nautittavan puolitoistatuntisen. Kunhan pidätte mielessänne: "butter is not for eating."

Pantyhose Hero [9]
Pantyhose Hero [10]

Avoinmieliselle Sammo Hung -faneille Pantyhose Hero on ehdotonta metsästettävää: silmänsä kannattaa pitää auki markkinoilta pikaisesti vedetyn Eastern Heroes -brittikasetin lisäksi ainakin arvostelun kohteeksikin joutuneen TVB Internationalin Hongkong (?) -vhs:n varalta. Molemmat ovat kotoisin samasta masterista, jossa hyvälaatuisen printin kroppaus täyskuvaksi aiheuttaa tekstien leikkaantumisen molemmilta sivuilta, jolloin elokuvan AIDS-vitsien hienovaraisimmat nyanssit saattavat jäädä kielirajoitteiselta katsojalta huomaamatta.

Olisi jo aika nähdä legitiimit dvd-julkaisut Pantyhose Herosta ja muista 80- ja 90-lukujen vaihteen Hung-ohjauksista (Spooky Spooky, 1988, Pedicab Driver, Encounters of the Spooky Kind II, 1990, Slickers Vs. Killers, 1991 ja Ghost Punting, 1992), mutta filmien oikeudet lienevät joutuneet jonkinlaiseen epäselvään levityslimboon.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 6.3.2006
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (3)
 JSTPMK*
  4.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (8)
88%
Pantyhose Hero (1990)  Pantyhose Hero (1990)Zhi fen shuang xiong