Caroline Munro

Challenge of the Tiger (1980)

aka Gymkata Killer; Dragon Bruce Le; Bruce Le's Challange of the Tiger

Challenge of the Tiger #1 Challenge of the Tiger #2

Maailma on vaarassa: espanjalaisten tiedemiesten kehittämä salainen kaava, jonka avulla siittiöt saadaan toimintakyvyttömäksi, varastetaan väkivaltaisesti. Väärissä käsissä kaavan soveltaminen käytännössä voisi aiheuttaa koko ihmiskunnan sterilisaation! Kuinka tämä tarkalleen tapahtuisi jää mysteeriksi, mutta varmuuden varalta kaavaa lähetetään perimään takaisin kansainvälisen huippuorganisaation pätevimmät agentit: viiksivallu naistenmies Richard Harrison ja liehulettinen potkuhyrrä Bruce Le.

Challenge of the Tiger [1]
Challenge of the Tiger [2]

Bruce Le esitellään lyhyen katumonotuksen tuoksinnassa, mutta todellinen pommi on hänen partnerinsa intro: Richard Cannon (Harrison) saapuu urheiluautollaan sen kummempaa selontekoa vaille jäävään kartanoon, jonka portteja kirmaavat aukaisemaan kaksi yläosatonta neitokaista. Seuraa elokuvahistorian mieleenpainuvimpiin ylös-alas pomppivia rintoja kuvaaviin jaksoihin lukeutuva kohtaus, kun Cannon pelaa tyttöjä vastaan tennistä - hidastettuna. Lisää tissejä. Tuhero. Perse. Nainen uima-altaassa juo altaan reunalta sinne lorottavan poikapatsassuihkulähteen hepistä purkautuvasta vesisuihkusta ja kaksi puolialastonta pimua kylkeensä puristanut Harrison heittää aiheesta rivoa herjaa. Neroutta! Härkätaistelu areenalla. Tulitaistelu areenalla. Kungfu-taistelu areenalla. Bruce Le ottelee ensin espanjalaiskörmykoplaa ja sen jälkeen härkää vastaan: koitos päättyy riemastuttavan kömpelöön "röntgen-kuvaan" härän halkeavasta kallosta.

Challenge of the Tiger [3]
Challenge of the Tiger [4]

En edellä suinkaan referoinut Challenge of the Tigerin juonta - ainoastaan sen ensimmäisen 15 minuutin tapahtumat! Siihen mennessä se tuntuukin lunastavansa paikkansa kaikkien aikojen viihdyttävimpien elokuvien luettelosta. Silmiinpistävin tuottaja Dick Randallin neronleimauksista on ollut filmata Espanjassa: eksoottisia maisemia ja eritoten kauniita naisia piisaa.

Valitettavasti alun mielettömyyksien vyörytystahti höllenee elokuvan edetessä: siinä missä Richard Harrisonin itsensä ohjaama tissibileet-jakso on täyttä dynamiittia ja Luigi Batzellan (La bestia in calore, 1977) espanjakohtauksetkin varsin munakkaasti sekoilevaa agenttisähellystä, on viimeinen reilu tunti - joka vietetään Bruce Len ohjauksessa Hongkongissa - niiden jälkeen väistämättä hieman löysän tuntuinen. Matsipitoisuutta lisätään t&a:n kustannuksella, mikä ei ole onnistunut ratkaisu, sillä kamppailukoreografia jää vaisuksi. Harrison ottaa muhinointiensa tapaan toimintakohtauksensa selvästi huumorilla ja saa minimaalisissa uimahousuissaan beachilla kinkkireppanoita rökittäessään ja solmiossa järkälemäistä herculesta takoessaan Bruce Len sinänsä taidokkaat potkinnat näyttämään tylsiltä.

Challenge of the Tiger [5]
Challenge of the Tiger [6]

Hölmössä leukaparrassaan ennätyksellisen epäuhkaava Hwang Jang Lee on tyystin hukattu peruspahiksen roolissa, joskin vielä ohikiitävämmän vaikutuksen tekevät niin ikään todelliset pitkän linjan veteraanivastustajat Chiang Tao ja Yueng "Bolo" Tze. Elähtänyt muskeliköriläs ja entinen peplum-sankari Brad Harris sentään tuo loppupuolelle kaivattua ilkeilyöveröintiä.

Challenge of the Tiger [7]
Challenge of the Tiger [8]

Juoni pysyy the endiin asti silkkana vatsahappona, mistä on täysin turha yrittää ottaa mitään selkoa, saati sitten koettaa muistaa siitä mitään näin jälkikäteen. Hwang Jang Lee räjähtää autossa ja sekä Le että Harrison vaikuttavat tyytyväisiltä. Tyytyväiseltä vaikuttanee myös sekopäiseen ja alastomuuspitoiseen martial arts -hölmöilyyn viehtynyt katsoja, vaikka timanttinen alkuvartti antaa odottaa koko matkalta ällistyttävämpää kokemusta kuin mihin nyt on tyydyttävä. Joka tapauksessa Challenge of the Tiger jaksaa huvittaa useamman katselukerran edestä ja kuuluu siksikin vaivatta parhaiden Bruce Le -elokuvien kärkikolmikkoon. Sen yläosattoman tenniksen voi katsoa vaikka kerran viikossa.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 6.3.2006
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 JSSMTPPI
  3.0 2.5 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.13/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (6)
33%
Challenge of the Tiger (1980)  Challenge of the Tiger (1980)