Caroline Munro

Young Love (2001)


Young Love #1  

Arto Lehkamon naurettava teinirahastus Young Love on yksi kaikkien aikojen pöyristyttävimmistä kotimaisista elokuvista. Jukan (Joonas Nordman) ja häntä ratkaisevalla tavalla vanhemman kuvankauniin Johannan (Saija Lentonen) suhteesta kertova elokuva olisi sensuurin puitteissa hankala olla poliittisesti epäkorrektimpi.

Young Love [1]
Young Love [2]

Murkkuikäinen Jukka tirkistelee kameransa läpi vastapäätä asuvaa tyttöä, jota juoppo isäpuoli tietysti hakkaa. Valokuvaharrastus saa yllättävän käänteen, kun Johanna huomaa pikkupervon puuhat ja yllättää hänet ns. kamera ojossa. Koska mitään järkevää moraalista opetusta on ohjaaja Arto Lehkamon kaltaiselta visionääriltä turha toivoa, Jukka ja Johanna päätyvät harrastamaan alastonkuvausta "koska sittenpähän on vanhempana muistelemista". Katsoja on kiitollinen päästessään ihastelemaan Lentosen täyteläisiä bosia, muuten koko homma alkaa jo ensimmäisillä minuuteilla nolostuttamaan. Vauhtiin päästään, kun Jukka huomaa lehdessä mallikilpailun ilmoituksen, johon hän tietysti päättää ilmoittaa Johannan "managerin" ominaisuudessa. Pekka Lukan esittämä homoseksuaali (myös kommunisti) kuvisopettaja tukee oppilastansa ja lainaa hänelle studiotaan. Tietysti HOMON kanssa hengaaminen on aika riskaabelia peliä. Tätä mieltä ovat kaikki ja Jukka joutuu koulukiusatuksi. Onneksi myöhemmin (AIDS:iin) kuoleva HOMOKOMMUNISTIkuvaamataidonopettaja hylkää toveri Leninin ja löytää Jeesuksen juuri ennen viimeistä henkäystään. Tätä suhteellisen mieletöntä tapahtumaketjua ohjaaja kuvaa making of -dokumentissa sanoin "onneksi sain lopussa hieman omiakin ajatuksiani mukaan elokuvaan". Kyllä tällaisen aatteellisuuden edessä Oscar-akatemiakin olisi saletisti polvillaan. Koska tässä tuli jo ihan tarpeeksi elokuvan biiffiä spoilattua, en viitsi kirjoittaa Jukan ja Johannan suhteen myöhemmistä kiemuroista tai muustakaan elokuvan loppupuolen päräyttävästä materiaalista (katsokaan myös poistetut kohtaukset täydellisen wtfigo-tunnetilan saavuttamiseksi).

Young Love [3]
Young Love [4]

Tekniseltä toteutukseltaan Young Love on yllättävän ammattitaitoista (osa tiimistä oli tässä yhteistyöprojektissa ulkomaalaisia). Näyttelijät ovat tällaisessa taideteoksessa innokkaita kesäteatteriharjoittelijoita, joiden amatöörimäinen sympaattisuus tukee oivasti elokuvan sisällön henkistä vammaisuutta. On kyllä suhteellisen käsittämätöntä, että Young Loven kaltainen elokuva on ollut levityksessä muuallakin kuin valtakunnansalien valkokankailla. Kaipa tällekin on jotain levitystukea kaikenmaailman muiden tukien päälle annettu. Toivottavasti se kourallinen katsojia, jotka näkivät taideteoksen elokuvateatterikierroksella, ymmärsivät kokemuksensa ainutlaatuisuuden.

**½--
© Antti Tohka, julkaistu: 17.3.2006
keskiarvo
toimitus
1.95/5.00 (10)
 JSSMTPATJMJM*MHMMEMPI
  2.0 2.0 1.5 2.5 2.0 1.5 2.0 2.5 2.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
1.70/5.00 (15)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -28 (48)
58%
Young Love (2001)  Young Love (2001)