Caroline Munro

Lo strano vizio della Signora Wardh (1971) :: The Strange Vice of Mrs. Wardh

aka Strange Vice of Mrs. Wardh, The; Blade of the Ripper; Next Victim!, The; Next!; Mannen med rakkniven

Lo strano vizio della Signora Wardh #1 Lo strano vizio della Signora Wardh #2

Miehen on oltava tyylikäs. Kun hän katsoo sinuun, on parempi valita sanansa oikein, tai tulee nyrkistä naamaan. Jos totta puhutaan, niin mikä voi mennä pieleen kun väkivaltaiset miehet astuvat valkokankaalle? Argenton klassiselta vaikuttavan lintumysteerin jälkeen tarvittiin Luciano Martinon kaltainen tuottaja, jotta giallo-konseptin palikat loksahtivat lopullisesti paikoilleen. Hänen veljensä Sergion ensikosketus genreen tarjosikin lisää verta, julmempia surmia ja runsaasti alastomuutta. Samalla Mario Bavan 5 bambole per la luna d'agostossa (1970) näyttäytynyt nuori kaunotar, Edwige Fenech, syntyi uudeksi valkokankaan jumalattareksi, mystisenä seksuaalisista muistoistaan kärsivänä Julie Wardhina.

Lo strano vizio della Signora Wardh [1]
Lo strano vizio della Signora Wardh [2]

Veteraanikäsikirjoittaja Ernesto Gastaldille ominaiseen tyyliin Lo Strano vizio della Signora Wardhin lähtökohtina toimivat jälleen ihmismielen suljetut salaisuudet. Tarinan keskeisenä elementtinä väkivaltaisen elämänsä vainoama signora Wardh huomaa kohtalonsa kietoutuvan yksiin Münchenia piinaavan sarjamurhaajan kanssa. Naisen saamat salaperäiset kukkalähetykset seuraavat tämän elämää ja kerta kerran jälkeen ne sisältävät henkilökohtaisen muistutuksen hänen menneisyydestään. Pelon ylitse Wardhia riivaa kuitenkin hänen uusi rakkautensa, kohtalokkaan oloinen George Corro.

Italialaisille halpatuotannoille ominaisesti Martinon esikoisgialloa piinaavat usein huonosti motivoidut murhajaksot, puhumattakaan käsikirjoituksen vuoristoratamaisesta lopetuksesta lukuisine käänteineen. Jos tämän ei anna hämätä itseään, voi kiinnittää huomionsa oleelliseen kuten esim. Nora Orlandin eri elementtejä yhdistelevään mieleenpainuvaan scoreen. Signora Wardhiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa sävyttää ilkeämielinen, lapsekas hyräily, ikään kuin Suspirian alkusoittona. Alun keskeinen sateessa tapahtuva väkisinmakaaminen alleviivaakin yhden genren tärkeimmistä pyydyksistä, nimittäin naisen ja miehen roolituksiin patoutuneen seksuaalisen jännitteen lukuisten sarjamurhaajaelokuvien moottorina.

Lo strano vizio della Signora Wardh [3]
Lo strano vizio della Signora Wardh [4]

Mielenkiintoista on huomata kuinka gialloissa uusi entistä vahvempi naiskarikatyyri alkoi saada valtaa peplumeiden ja spaghettiwesternien sivustakatsojan roolin sijaan. Sokerisen miellyttävä Fenech luo pehmeän kontrastin miesten väliselle kilpajuoksulle. Viimekädessä vaikuttaakin siltä kuin kovanaamojen aika olisi ohitse ja mittaamattoman uhon täyttämien miesten tulee langeta himoitsemansa naisen jalkojen juureen. Fenech, Anita Strindberg, Florinda Bolkan ja mm. Rosalba Neri jatkoivat jokainen omalta osaltaan Barbara Steelen tähtikulttia valokuvauksellisina sankarittarina miesten päiväunissa. Tosin kolikon toiselta puolelta löytyi myös halu riisua ja omistaa heidät. Kaikessa väkinäisyydessäänkin Lo strano vizio della Signora Wardhin lopetus tarjoaa hymyilyttävän allegorian tämän halun mahdottomuudelle.

Lo strano vizio della Signora Wardh [5]
Lo strano vizio della Signora Wardh [6]

Oman osansa elokuvan suuresta suosiosta ja voimakkaasta vaikutuksesta giallojen kehitykseen selittävät Fenechin lukuisat ja kiitettävän runsaat alastonkohtaukset. Yksin hänen ylleen ei kuitenkaan laskettu menestymisen taakkaa. Valovoimaisen kaunottaren parina näyttäyttyy Fulcin vuoden 1966 spaghettiwesternistä kovaan suosioon noussut George Hilton, kuin myös lukuisia väkivaltaisia rooleja kolunnut Ivan Rassimov. Näyttelijöiden dynamiikka pelaa hyvin yhteen, ja tiimi loistaa. Niin ikään Martinon kamerankäyttö on miellyttävän luovaa, eikä hänellä ole pienintäkään vaikeutta katsojan tunnetilojen manipuloinnissa. Kasvavaa jännitettä rakentavien jaksojen ohella nähdään esim. tehokkaita näkökulmaotoksia ja viileän tyylikäs peililasien kautta kuvattu välienselvittely.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 10.4.2006
keskiarvo
toimitus
3.73/5.00 (11)
 JSSMJLTPJMJM*MEMMMK*EMPI
  4.0 5.0 4.5 4.0 4.0 4.5 2.0 3.0 3.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.15/5.00 (24)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  36 (41)
88%
Lo strano vizio della Signora Wardh (1971)  Lo strano vizio della Signora Wardh (1971)The Strange Vice of Mrs. Wardh