Caroline Munro

Giochi erotici nella 3a galassia (1981) :: Escape from Galaxy 3

Space Trap

aka StarCrash II; Flucht von Galaxy III; Huida de la tercera galaxia; SF sutaa kurasshu - ginga paradaisu e no bôken; StarCrash II - les évadés de la galaxie III

Giochi erotici nella 3a galassia #1 Giochi erotici nella 3a galassia #2

Epätoivoiset genreristisiitokset johtavat parhaimmillaan todellisiin helmiin, pahimmillaan ne pitäisi tuhota ihmiskunnalle vahingollisina. Jälkimmäiseen luokkaan sijoittuva Giochi erotici nella 3a galassia on outo yritys lyödä rahoiksi diskolla, Star Wars -tyyppisellä avaruusfantasialla ja minimaalisella alastomuudella. Starcrashin nimellä ja varastetuilla kohtauksilla ratsastavan epämääräisen jatko-osan ainoaksi sisällöksi jääkin vain tarjota vastaus järjettömään kysymykseen: Millainen elokuva syntyy kun italialainen genreohjaaja tekee rip-offin kollegansa Star Wars -rip-offista?

Giochi erotici nella 3a galassia [1]
Giochi erotici nella 3a galassia [2]

Pitkittääkseni tuskallisen kokemuksen kertausta pohditaan ensin hetki videomarkkinoiden alkuaikojen kansitaiteen merkitystä. Komeilla adrenaliinia tihkuvilla kansilla on ollut aina ratkaiseva merkitys ostopäätökseen vaikka sisällön ei ole edes olettanut olevan missään suhteessa kansikuviin. Sietämiskynnys on siis erittäin suuri, mutta aina välillä tuntee siitäkin huolimatta itsensä petetyksi. Varsinkin tässä tapauksessa, jossa kansitaide suorastaan tunkee aivoihin mielikuvaa alfaurosmaisesta väkivaltaisesta reviirinhallinnasta. Kuvassa näemme coolilla sädeaseella, testosteronin sekaisella jännittyneisyydellä ja puolikovalla odottavalla stondiksella varustetun avaruuden Patrick Swayzen suojelemassa naistaan(/siskoaan/tytärtään). Todellisuudessa elokuvan sankariksi paljastuva hyypiö on kikkarapäinen 50-kiloinen afromenninkäinen, jonka sukupuolivietti ei ole aikuisiästään huolimatta käynnistynyt (Viimeisen lauseen ansiosta lienee jo kaikille selvä, ettei ensimmäisestä osasta poiketen tästä elokuvasta löydy David Hasselhoffia). Tapaus on malliesimerkki muutamien suomalaisten videojulkaisijoiden harrastamasta alhaisesta tavasta tunkea kanteen siistejä fantasiapiirroksia, joilla ei ole elokuvan kanssa mitään tekemistä.

Koska en vieläkään halua mennä itse asiaan, käytetään tämäkin kappale elokuvan nimisekasotkun läpikäymiseen. Elokuvan alkuperäisnimi Giochi erotici nella 3a galassia viitannee vapaasti suomennettuna jonnekin kolmannen asteen eroottisiin seikkailuihin ja tästä säädyllisyyssuodattimien läpi lienee jenkkiversion nimikin käännetty (Escape From Galaxy 3). Suomikasetilla elokuvalle tarjotaan oudolla logiikalla edellisestä väännettyä hybridiä Star Trap - Pako ulkoavaruudesta III. Brittinimi on taas Starcrash II, jonka olemassaoloa puolustaa se seikka, että elokuvassa on varastettu Starcrashista kymmenisen minuuttia avaruustaistelukohtauksia. Käännöksistä voisi vielä mainita etukannen hämärän lauseen "tähtien sota linnunradalla... ulkoavaruudessa jatkuu yhä!", jonka sanomaa olen täysin kykenemätön ymmärtämään.

Giochi erotici nella 3a galassia [3]
Giochi erotici nella 3a galassia [4]

Aurinkokuntaan saapuu Ureklon (Don Powell), yön mahtava kuningas (mitä tuo sitten avaruuspiireissä mahtaa tarkoittaakaan). Ureklonin tapana on tuhota planeettoja, joten Exelon-planeetan hallitsija päättää puolustautua. No lopputulos on, että Ureklon tuhoaa planeetan. Kapteeni Lithan (Milt Jamin) ja Prinsessa Belle Star (Sherry Buchanan) pelastautuvat tuholta ja pakenevat suin päin avaruuteen. Aikansa matkattuaan he laskeutuvat Maahan, joka on kaukaisessa menneisyydessään tuhoutunut ydinsodassa. Nyttemmin tuhosta selviytyneiden jälkeläiset asustelevat simppelissä tonttukylässä ja pukeutuvat kreikkalaistyylisiin toogiin. Nämä verenhimoiset ihmiset ottavat muukalaiset vastaan kivin ja keihäin sekä vaativat tappotuomiota johtajaltaan. Viisas päällikkö (Attilio Dottesio) päättää kohtuullisen harkinta-ajan ja lyhyen seurannan jälkeen polttaa muukalaiset ja ripotella heidän tuhkansa tuuleen. Roviolla Lithan paljastaa yli-inhimilliset voimansa pelastaen lapsen vuorenjyrkänteeltä ja voittaa välittömästi ihmisten sydämet puolelleen. Muukalaiset toivotetaan saman tien tervetulleeksi heimoon, jonka jäsenet paljastuvatkin rauhan ja vapaan rakkauden sanomaa levittäviksi hipeiksi (vastaavat irrationaaliset mielialanvaihtelut tuntuvat myöhemminkin olevan normaali osa ihmisjoukon arkipäivää). Loppuosa elokuvasta onkin sitten aneemista hipelöintiä ja kopelointia. Kannoilla seuraavaa Ureklonia odottaa kuitenkin salainen ase, vuosituhansia universumin muilta lajeilta unohduksissa ollut seksuaalienergia!

Ohjaaja Bitto Albertini lähti 70-luvulla monien muiden italo-ohjaajien kanssa rahastamaan Just Jaeckinin Emmanuelle-sarjaa ja hän saattaakin olla Joe D'Amaton ohella menestyksekkäin Emmanuelle-elokuvien rippaaja. Bitto Albertinin ansioksi katsotaan myös Laura Gemserin löytäminen, vaikka tämä Black Emanuellen jälkeen siirtyikin D'Amaton leipiin. Sherry Buchanan on elokuvan ainoa yksittäinen maininnan arvoinen näyttelijä, hänkin pitkälti vain hypnoottisten silmiensä vuoksi.

Giochi erotici nella 3a galassia [5]
Giochi erotici nella 3a galassia [6]

Ei ehkä ole tarkoituksenmukaista verrata elokuvaa "ensimmäiseen" osaansa, koska kytkökset Starcrashiin ovat melko kyseenalaiset, mutta silti tämä alkuperäinen elokuva vaikuttaa jopa mestarilliselta jatko-osaansa verrattuna. Starcrashin sisältämään mielipuoliseen sekoitukseen lateksinhajuista peplumia, Hasselhoffia ja 80-luvun alun avaruusfantasiaa (Star Wars, Battlestar Galactica, Flash Gordon) on Giochi erotici nella 3a galassiassa vastaavaa oikeastaan vain tärähtäneet asusteet. Kohtaukset ovat yleisesti ottaen ylipitkiä ja tapahtumaköyhiä: usein seurataankin minuuttikaupalla vain hahmojen kävelemistä pitkin hiekkakuoppaa tai pitkitettyä sormihivelyä pitkin puolialastonta selkää. Dialogi on melko väritöntä, ainoat pienet helmet ovat nekin vain lapsellista scifijargonia. Kokonaisuus on kaiken kaikkiaan vain tylsä ja mitäänsanomaton. Kun kerran ollaan lähdetty järkyttämään ihmisen mieltä, niin miksi ei sitten olisi tehty heti kunnollista aivovauriokamaa?

Versioinfo (18.5.2006):

Giochi erotici nella 3a galassiasta löytyy muutamia pienjulkaisuja Euroopassa. Elokuva on julkaistu mm. ranskalaisen Starcrash-dvd:n kylkiäisenä.

*½---
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 18.5.2006
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (2)
 SMJL
  3.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.67/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (4)
50%
Giochi erotici nella 3a galassia (1981)  Giochi erotici nella 3a galassia (1981)Space Trap