Caroline Munro

The New Shaolin Boxers (1976)

aka Choi lee bat siu ji; Demon Fists of Kung Fu; Grand Master; Grand Master of Death; Grand Master of Kung Fu; The Coy Lay Fat Kid

The New Shaolin Boxers #1 The New Shaolin Boxers #2

Chang Chehin ja Wu Man (joka saa krediitin elokuvan "joint directorina") The New Shaolin Boxersin nimeen sisältyy kolminkertainen valhe. Ensimmäiseen sanaan voi puuttua toteamalla, että mitään uutta ei ohjaaja Chang ja kirjoittaja I Kuang -tiimillä ole tälläkään kertaa tarjottavanaan. Alkuperäisen trailerin puhisema, kai meriitiksi tarkoitettu mainos-slogan "a typical Chang Cheh movie" lunastaa asettamansa odotukset aivan liian hyvin.

The New Shaolin Boxers [1]
The New Shaolin Boxers [2]

Jos elokuvasta ei uutta löydy, niin eipä löydy shaoliniakaan. IVL:n R3-dvd:n tuotantotiedot väittävät The New Shaolin Boxersia Changin Heroes Twon (1973) aloittaman shaolin-sarjan neljänneksi elokuvaksi, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Sisarelokuvansa Disciples of Shaolin (1975) tavoin se on virallisten osien (oikea neljäs shaolin pullistelu The Shaolin Avengers valmistui samana vuonna) välissä kuvattu spin-off. Itse elokuvan juonen shaolin-kytkös on päähenkilö Zhong Jianin (Alexander Fu Sheng) opettajan, mestari Zhun harjoittaman choy lee fut -tyylin historia ja hänen treenisessioidensa munkkimaisen sadistinen harjoittelukurin ylläpito.

Viimeiseksi vielä nimen monikkomuoto on harhaanjohtava, sillä The New Shaolin Boxers on yksi Changin kung fu -kauden harvoja aitoja sooloiluelokuvia. Fu Sheng on itsenäinen sankari ja koko touhun keskipiste. Onneksi tähti on hyvässä vireessä. Pöhöttyminen ja rasvaprosentin kasvattaminen koomikkomaisempiin mittasuhteisiin (verratkaapa Fun olomuotoa Heroes Twossa ja myöhemmin esimerkiksi The Treasure Huntersissa, 1980) on vasta aluillaan ja sivuosaan jäävä virnuilu tekee pelkästään hyvää tönkkösuolatun vakavalle tarinalle. Kipinöivät yhteenotot varmistuvat vihollislaumaa johtamaan värvättyjen Leung Kar Yanin ja koko kung fu -genren ykköspahis (tai kakkospahis, riippuen siitä, minkä Hwang Jang Leen suorituksen on viimeksi nähnyt) Wang Lung Wein läsnäolon myötä.

The New Shaolin Boxers [3]
The New Shaolin Boxers [4]

Fu Shengin lisäksi pääosissa ovat tappelu ja choy lee fut -tyylisuunta (alkudemonstraation ja trailerin englanninkielisissä käännöksissä kirjoitusasussa "tsai li fu"). Osittain Heroes Twon ja sen edessä esitetyn lyhytelokuvan Three Styles of Hung School's Kung Fu: A Demonstration Film of the Chinese Kung Fun (1974) ikimuistoisesti esittelemästä hung garista kehittyneen choy lee futin historia lätkäistään ruudulle unohdettavin tekstinpätkin, mutta koulutusosiossa (opettajana mainio Chan Wai Lau) ja lopun taistelussa tekniikka on sentään tunnistettavissa. Choy lee futin monipuolisesta asearsenaalista ainoastaan kaksoismiekat saavat arvoisensa roolin, ja esimerkiksi mielenkiintoisen vaativa raskas koukkukeihäs "yhdeksän lohikäärmeen atrain" jää vaille käsittelyä.

Hsieh Hsingin ja Chan San Yatin koreografia on monipuolisempaa kuin heidän työnsä The Shaolin Avengersissa ja matsien runsautta on tällä kertaa hankala pitää paheena. Hongkongilainen choy lee fut -guru Chen Jih-liang on otettu mukaan "boxing instructoriksi" valvomaan lajin oikeanlaista suorittamista, mikä lienee rikastuttanut koreografiaa.

Hyvyydestään huolimatta tiimi ei onnistu briljeeraamaan taisteluilla lähellekään yhtä merkityksellisesti kuin Liu Chia-liang, jonka kultaista kosketusta tulee auttamatta ikävä miltei kaikissa hänen lähtönsä jälkeisissä Chang Cheh -ohjauksissa. Loppukähinää rasittaa kömpelö tyylillinen lapsus, kun matsaamisen sekaan liitetään treenivaiheen tekniikkaharjoituksia töksähtelevin takautumin.

The New Shaolin Boxers [5]
The New Shaolin Boxers [6]

Elokuvan juoni on Fu Shengin ja choy lee futin ohella täysi sivuseikka. Alku herättää toivoa jonkinlaisten ajatusten käsittelystä, kun lurjuksen (Leung Kar Yan) ahdistelemaa tyttöä (Fu Shengin puoliso Jenny Tseng) auttamaan ryntäävä Zhong Jian saa nyrkinheilutustaidoistaan huolimatta puukon vatsaansa ja tapahtumaa todistava yleisö kääntää vahingoittuneelle selkänsä. Olisi tietysti pitänyt arvata, että nämä kaksi asiaa ovatkin sitten koko elokuvan ainoat teemat, joita käsitellään jatkuvasti alleviivaavammin.

Fu Shengin esittämä Zhong on naiivi mutta hyväsydäminen hoopo, joka ei pysty pidättelemään itseään puuttumasta Feng Tian Shanin (Wang Lung Wei) johtaman gangsteriliigan harjoittamaan kahden kadunpätkälavasteen kyläterroriin. Kaikkien muiden mielestä asiat ovat hyvin niin kuan kuin niihin ei mene itse sekaantumaan. Tarpeeksi syvään liriin kahlattuaan Zhongin kung fu -koulun opettaja (Shan Mao) lähettää tämän evakkoon oppimaan choy lee fut -taitoja yrmeältä vanhukselta, legendaariselta choy lee fut -mestarilta Zhu Chilta. Ei liene mielekästä edes vihjata, mitä tapahtuu, kun Zhong on omaksunut riittävät taidot Tian Shanin kukistamiseksi.

The New Shaolin Boxers [7]
The New Shaolin Boxers [8]

Muutaman keskeisen elementin ympärille rakentuva suoraviivainen juoni, Fu Shengin nuorekas karisma sekä laatutoiminta tekevät The New Shaolin Boxersista varsin hyvän ja viihdyttävän kokonaisuuden. Havaittavasti virallista shaolin-sarjaa pienempää budjettia ja roistojen julmuutta todistelevia, masentavan mustia sivulliskohtaloita enemmän kokemuksen nautittavuutta syövät Chang Chehin juuri shaolin-sarjan aikaan todellisiksi haitoiksi konkretisoituneet perisynnit: toisin sanoen se on traagiseen loppuratkaisuunsa asti täydellisen ennalta-arvattava, liikaa hieman monotonisiin hakkaamisjaksoihinsa nojaava ja toistaa sekä itseään että aikaisempia Chang-elokuvia.

Substanssia mäiskeisiinsä kaipaavien kannattaa tsekata mihin Changin ikeestä omaksi auktoriteetikseen irrottautunut Liu Chia-liang ylsi samaan aikaan ja katsoa hänen ensimmäinen, erinomainen Wong Fei Hung -tulkintansa Challenge of the Masters (1976).

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 7.6.2006
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (2)
 TPMK*
  3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!