Caroline Munro

America: Freedom to Fascism (2006)

aka America: From Freedom to Fascism

America: Freedom to Fascism #1  

America: Freedom to Fascism on tuottaja Aaron Russon (Vaihtokaupat, 1983) dokumenttielokuva, jonka piti käsitellä vain Yhdysvaltain tuloverojärjestelmää ja siihen liittyvää sekä ilmeistä pankkiirien läpilyömää huijausta. Russo kertoo löytäneensä alkuperäisen aiheensa ohessa pelottavia suuntauksia hallinnosta ja sen pitkään jatkuneesta linjasta maailmalla.

America: Freedom to Fascism vaikuttaakin siltä, että Russo on löytänyt matkan varrella monta muuta mielenkiintoista seikkaa kotimaansa hallinnon toimista. Tämä on samalla yksi dokkarin heikkouksista, sillä välillä tuntuu siltä kuin katsoisi toista elokuvaa. Russo liittää kuitenkin aiheet toisiinsa kohtuullisen sulavasti: IRS:n väkivaltaiset keinot toimivat johdatuksena kertomaan Yhdysvaltain ajautumisesta totalitäärisen hallinnon valtaan. V for Vendetta ja A Scanner Darkly eivät ole sattumalta samoihin aikoihin valmistuneita elokuvia. Tämäkään elokuva ei vältä vertaamista nykyistä Jenkkilää Natsi-Saksaan, eikä perkele tarvitsekaan välttää.

America: Freedom to Fascism [1]
America: Freedom to Fascism [2]

Russon dokumenttielokuva tuo Yhdysvaltain hallinnon ja heitä ohjaavien pankkiirien epäkohdat tasaisen varmasti katsojan vastaanotettavaksi, eikä napisemista ole kuin lopun epäsuhtaisen lyhyistä katsauksista esimerkiksi RFID-tunnisteisiin sekä tietokoneistettuun äänestysjärjestelmään verrattuna alkupään verotukseen. Aivan lopun tekstiruuduista voidaan olla myös montaa mieltä, mutta elokuva joka kehottaa kansalaistottelemattomuuteen ei voi olla läpeensä paha.

America: Freedom to Fascism [3]
America: Freedom to Fascism [4]

Vaikuttaa jo mielikuvituksettomalta ja helpolta verrata Russon toteutustapaa Michael Mooreen, mutta näin vain on. Russo toimii kertojan äänenä ja käy rentona taviksena kyselemässä ohikulkijoilta mielipiteitä, ja vakava yhteiskuntapoliittinen aihe on höystetty hauskoilla animaatioilla sekä hilpeällä musiikilla. Onneksi kyse ei ole kuitenkaan plagioinnista, vaan rohkean aiheen tutkimisesta helposti lähestyttävän dokumenttielokuvan keinoin.

America: Freedom to Fascism [5]
America: Freedom to Fascism [6]

Russo ei ole ensimmäinen joka ottaa dokumenttielokuvan aiheeksi Yhdysvaltain uskomattoman ja todistetun pankkivetoisen rahajärjestelmän (ei ole pystytty näyttämään lakia, joka määräisi kansalaisilta kerättävän liittovaltion tuloveron), mutta Russo taitaa olla ensimmäinen joka tuo aiheen mainstream-yleisön nähtäväksi. America: Freedom to Fascism sai ensi-iltansa heinäkuussa Yhdysvaltain elokuvateattereissa.

***½-
© Esa Linna, julkaistu: 25.7.2006
keskiarvo
toimitus
2.88/5.00 (4)
 JSSMELME
  4.0 3.0 3.5 1.0
keskiarvo
lukijat i
4.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (4)
50%
America: Freedom to Fascism (2006)  America: Freedom to Fascism (2006)