Caroline Munro

Broken (2005)


Broken #1  

Broken on kiinnostava lyhytelokuva huolimatta siitä, että sen tarina on hyvin yksinkertainen eikä edes kovinkaan omaperäinen. Muukalainen kidnappaa naisen tämän kotoa, ja seuraavaksi saammekin nähdä kuinka herätys tapahtuu epämiellyttävästi pimeässä kellarissa väkivaltaisten kriminaalien keskeltä. Kellarin pimeydessä piileskelee kuitenkin tuntematon mies, joka aikoo pelastaa naisen. Ei kuulosta siis miltään järisyttävältä, mutta Brokenin mielenkiintoisuus kumpuaakin pitkälle teknisistä seikoista.

Broken [1]
Broken [2]

Ohjaaja Alex Ferrari on nimittäin saanut digivideon näyttämään hyvin lähelle filmiltä, ja kun Ferrari ja kuvausryhmänsä hallitsee kauniit visuaaliset tehokeinot moitteettomasti, on Broken kiehtovan hyvännäköistä katseltavaa. Omaperäisyyttä ei siis juuri elokuvasta itsestään tihku, mutta osaavia tuntemattomia näyttelijöitä myöten kaikki on kohdallaan eikä myötähäpeän hetkiä tarvitse odotella.

Broken [3]
Broken [4]

Ferrari antaa toivoa nuorille yritteliäille elokuvantekijöille lyhytelokuvallaan Broken. Broken on mainio esimerkki kengännauhabudjetin venyttämisestä, ainakin jos kiinnittää huomion sen ulkoisiin seikkoihin. Ferrari käytti digitaalista videokameraa joka tallentaa 24 kuvaa sekunnissa. Jos tämä ei sano mitään, kerrottakoon 24 kuvaa sekunnissa olevan sama nopeus kuin aidon elokuvakameran. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa keino saada digitaalista videota näyttämään filmiltä, kuten Ferrari kertoo yhdessä monista ekstroista Brokenin DVD-julkaisussa.

Broken [5]
Broken [6]

Kaksikymmentäminuuttisen lyhytelokuvan DVD-julkaisu on oma lukunsa. Lisämateriaalit eivät yleensä ole syy ostaa DVD:tä, mutta nyt niiden määrä ja laatu tyrmää omien elokuvien tekemisestä kiinnostuneiden digivideoharrastajien. Broken-DVD on viihdyttävä ja opettava pakkaus, jossa kerrotaan lähes kaikki tarvittava esituotannosta, tuotannosta, jälkituotannosta oman elokuvan markkinointiin asti. Ja kaiken siltä väliltä. Kuvaajien ja editoijien mieleen ovat varmasti havainnollisesti selitetyt efektiesimerkit, joilla omaan amatöörituotantoon saa aivan uutta ilmettä. Pisteet tällä kertaa poikkeuksellisesti julkaisulle.

Ferrarin tuotantoyhtiö Enigma Factory on paraikaa tekemässä Brokenista täyspitkää versiota.

****-
© Esa Linna, julkaistu: 9.9.2006
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
Broken (2005)  Broken (2005)