Caroline Munro

L'uomo senza memoria (1974) :: Puzzle

aka Man Without a Memory

L'uomo senza memoria #1 L'uomo senza memoria #2

Hyvää italialaista vuosikertaa oleva Duccio Tessarin giallo luottaa hillityn kerronnan ja tarkkaan kirjoitetun käsikirjoituksen voimaan luodessaan mysteeristä maailmaansa. Esimerkiksi Martinon Torsossa (1973) ja Tarantinin Napoli si ribellassa (1977) esiintynyt Luc Merenda kohtaa Tessarin elokuvan aloituksessa tosiasian muistinmenetyksestään, mitä eivät juuri muuta miellyttävämmäksi pian alkavat murhat ja selittämättömät varjostukset lähipiirissä. Tessarin valitsema näkökulma on muistinmenetystarinalle oivallinen, sillä katsoja tietää alusta lähtien vain sen minkä päähenkilö saa vaivalloisesti muistettua lähimenneisyydestään. Tämän valinnan myötä elokuvan keskeiset käänteet johdattavat katsojaakin epävarmuuden tilaan hänen punnitessaan päähenkilön todellista henkilöllisyyttä ja syitä muistinmenetykseen sekä murhiin. Missään vaiheessa katsoja ei voi väittää tietävänsä kuka päähenkilömme on, mikä tarkoittaa että mielenkiinto ja kerronnallinen intensiteetti pysyvät hienosti yllä loppuun asti.

L'uomo senza memoria [1]
L'uomo senza memoria [2]

Korostetun subjektiivisesti kerrottu giallo voi parhaimmillaan olla fantastinen sirpaloituneen mielen tai mielisairauden kuvaus kuten Barillin elokuva Il Profumo della signora in nero (1974) osoittaa. Vastaavasti Martinon Tutti i colori del buion (All the Colors of the Dark, 1972) pelkkä lopun hissikohtaus ei olisi mahdollinen ilman sitä asteittain kiristettyä subjektiivisen näkökulman verkkoa, minkä ohjaaja on riepotellun hahmonsa ympärille kietonut. Näihin elokuviin verrattuna Tessarin palapeli on suorastaan hiljainen ja hillitty, sillä se ei yritä juuri mitään korostetun visuaalisia tehokeinoja tai tyylittelyjä, irvokkaita murhakohtauksia tai väkivaltaisia leikkauksia, mistä giallojen villeimmät nimikkeet tunnetaan. Tästä huolimatta ja myös sen ansiosta palapeli on mysteerinen ja jännitteensä yllä pitävä. Toisin sanoen visuaalisten korostusten puuttuminen tukee tarinaa ja valittua näkökulmaa. Elokuvan asetelma pakottaa katsojan myös miettimään niitä alastomia olosuhteita mihin ihminen joutuisi, jos muistinmenetys olisi näin perusteellinen.

L'uomo senza memoria [3]
L'uomo senza memoria [4]

Asteittain palaavat väkivaltaiset välähdykset miehen lähihistoriasta tuntuvat selittämättömiltä asiayhteyksistään irrotettuina, mutta niiden myötä katsojaa myös ohjataan ja hämätään samaan epätietoisuuden tilaan missä päähenkilökin harhailee. Väkivaltaiset hetket ovat nopeita, mutta tehokkaita muistuttamaan tilanteen piinan kiristymisestä. Yleensä elokuva, jonka loppukohtauksessa esiintyy moottorisaha, on jollakin tasolla ansiokas, eikä potentiaalia tuhlata tälläkään kertaa. Päähenkilön hiostavaa kilpajuoksua ajan kanssa tehostaa osuvasti ja unohtumattomasti myös kohtaus, jossa rikotaan jonkinlainen nopeusennätys tulitikkujen raapimisessa. Lopussa tilanteen kiristyttyä esiintyy muutamia nykysilmin katsottuna hyvin kömpelöitä leikkauksia ja fysiikan lakien uhmauksia, mutta ne eivät jaksa painaa alas elokuvan rakentamaa jännitettä, joka tapahtuu henkisellä tasolla. Tessari luottaa hillitympään lähestymistapaan myös äänimaailman puolella; musiikki ja äänet eivät sisällä sellaista tarttuvaa ja kiusallista lumoutta, mikä leimaa useita italialaisia kauhuohjaajia Dario Argentosta Aldo Ladoon.

L'uomo senza memoria [5]
L'uomo senza memoria [6]

Kyseessä on giallojen parempiin ja onnistuneimpiin edustajiin laskettava elokuva. Pelkästään näin koukuttavan ja hillittyä kuvastoaan taitavasti hyödyntävän giallon tai kauhuelokuvan toteuttaminen on saavutus, sillä pinnan alla odottava tylsyys sekä veritehoihin luottaminen ovat koituneet monen yrityksen kohtaloksi. Tessarin elokuva on julkaistu Another World Entertainmentin toimesta hyvätasoisena dvd:nä Skandinaviassa Suomi mukaan luettuna neljällä tekstitysvaihtoehdolla sekä italian- tai englanninkielisellä puheella. Puzzle on varteenotettava tuttavuus italoiden ja myös äärimmäisen asiallisten pienten koirien ystäville.

****-
© Juho Malanin, julkaistu: 21.9.2006
keskiarvo
toimitus
3.70/5.00 (5)
 JSSMJLJM*PI
  4.0 3.5 3.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.05/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (14)
43%
L'uomo senza memoria (1974)  L'uomo senza memoria (1974)Puzzle