Caroline Munro

Snakes on a Plane (2006)

aka Serpents à bord; Des serpents dans l'avion; Serpientes en el avión; Snake Flight

Snakes on a Plane #1 Snakes on a Plane #2

Rehellisen eksploitaatioelokuvan tekeminen nykypäivän postmodernin tiedostavassa maailmassa, jossa sekä tekijät että katsojat ovat kaiken nähneitä ja medialukutaitoisia, on hankalaa. Esimerkkinä toimivasta tapauksesta käy Rob Zombien siekailematon, absurdi ja kaikin tavoin hallitun överi The Devil's Rejects (2004). Final Destination 2:n (2003) ja kännykkämainos Cellularin (2004) yleisön kiistanalaiseksi iloksi Roger Cormanilta tutulla "myyvä aihe riittää elokuvaksi" -tyylillä kankaille loihtinut entinen stunttimies David R. Ellis on uusimmalla tuotoksellaan pyrkinyt "niiden kreisien kulttielokuvien" kastiin jo kauan ennen kuin kukaan oli nähnyt sekuntiakaan elokuvasta.

Snakes on a Plane [1]
Snakes on a Plane [2]

Legendan mukaan päätähti Samuel L. Jackson päätti suostua rooliin pelkän elokuvan nimen perusteella. Siis käärmeitä! Lentokoneessa! Elokuva sai runsain mitoin ilmaista julkisuutta nettinörttien tullessa housuihinsa jo tämän kreisiyden huipentumaa edustavan tittelin ja Jacksonin läsnäolon ansiosta. Yleinen konsensus tuntui olevan, että vielä mielettömämpää olisi jos Jackson huutaisi elokuvassa: "I've had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!" Elokuvahistoriaan tapaus pääsee sen takia, että tekijät kuuntelivat ja menivät kuvaamaan lisää materiaalia alun perin PG-13 -ikärajaa ajatellen tehtyyn elokuvaan. Ikäraja hyppäsi isoon R:ään ja Snakes on a Planen kollektiivisesti kasvatettu kreisiys sai lisäulottuvuuksia fanien keksiessä jatko-osaideoita Bears on a Trainistä Piranhas on an Escalatoriin. Vaan entäs lopputulos?

No, selvitetään perusfaktat ensin: kyllä, elokuvassa on lentokone. Ja kyllä, siellä on käärmeitä. Ne tappavat lössiä. Jackson jopa lausuu etukäteen kuuluisan repliikkinsä täysin irrallisen liimattuna hetkenä kömpelössä lähikuvassa. Kokonaisuus on tylsää ja munatonta seurattavaa, kuten cormanilaisista lähtökohdista rakentuneiden vanhojen b-elokuvien ison budjetin high concept -nykyvariaatiot tuppaavat niin usein olemaan.

Snakes on a Plane [3]
Snakes on a Plane [4]

Alkuperäinen ikäraja-aikomus paistaa koko ajan läpi, kuten Ellisin ohjauskykyjen rajatkin. Snakes on a Plane on kovasti yrittävää ja muutamin paikoin hieman toimivaa, valmiiksi pureskeltua sliipattua ja tökerön laskelmoitua pseudoeksploitaatiota mainstream-teinikauhuyleisölle. Kliseekokoelma yrittää löytää toimivaa sävyä lattean tarinan, alemman ikärajan saneleman pliisuuden ja räikeiden käärmesikailuhetkien välillä, naksahtamatta oikeastaan kertaakaan toimivaan rytmiin. Parit tissipuraisut eivät paljon auta kun niiden välissä vatvotaan latteiden hahmojen tyystin vailla mielenkiintoa jääviä typeriä ongelmia.

Jacksonin rutiinilla vetämässä agenttiroolissakaan ei ole mitään muuta imua sen lisäksi, että hahmoa esittää kiistattoman karismaattinen kovan luonnejätkän prototyyppi Samuel L. Jackson. Tyypissä itsessään vain ei ikävä kyllä kerta kaikkiaan pilkahda hitustakaan asennetta, elokuvan järjettömyyden vaatimasta pöyristyttävyydestä puhumattakaan.

Snakes on a Plane [5]
Snakes on a Plane [6]

Sama asenteen puute vaivaa koko sotkua. Ellis ei näytä ymmärtävän pliisun eksploitaation pointittomuutta. Hänellä tai isolla käsikirjoittajatiimillä ei ole ymmärrystä persoonallisella tyylillä räikeästi alimpiin vaistoihin vetoavien elokuvien potentiaalisesta (tahallisesta tai tahattomasta) viehätysvoimasta, jota parhaissa tapauksissa vielä korostavat tekijöiden bisarrit fetissinomaiset pakkomielteet. Yksi ongelma on tietysti sekin, ettei tämäntyyppistä menoa edes voi enää myydä pelkällä seksillä, väkivallalla tai rajojen rikkomisella. Väkivaltaa ja pornoa löytyy vaikka Anttilasta, joten konteksti nousee keskeiseksi. Eikä aidon säädytön meno tuskin vetelisikään Tennispalatsissa, jonka ykkössaliin yli-innokkaana saapunut (ja ensi-iltaa varten varta vasten pukeutunut) teiniporukka omaksui suoraan heille markkinoidun roolin tekemällä tehdyn kulttielokuvan kiitollisina kuluttajina, taputtaen huolellisesti aina käärmeiden tullessa kuvaan tai Jacksonin avatessa suunsa. Miettiä sopii, miten sama yleisö olisi reagoinut Snakes on a Planeen, mikäli etukäteen ei olisi iskostettu kollektiiviseen alitajuntaan että nyt sopii tulla ihan luvan kanssa nauramaan tiedostavan kreisille paskaleffalle.

Silti, menisin katsomaan Polar Bears on a Submarinea.

*----
© Ilja Rautsi, julkaistu: 30.9.2006
keskiarvo
toimitus
1.89/5.00 (9)
 JSSMTPJMIRMHMK*EMPI
  2.5 2.5 1.0 2.0 1.0 3.0 2.0 1.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.02/5.00 (24)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -23 (31)
74%
Snakes on a Plane (2006)  Snakes on a Plane (2006)  

kommentit

odota...
Renny Harlin kommentoi (8.7.2012 18:30:13)
user avatar http://www.navy.mil/navydata/cno/n87/usw/issue_23/images%5Chono2.gif
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa