Caroline Munro

Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf (1985)

aka Howling II: Stirba - Werewolf Bitch; Howling II: It's Not Over Yet; Aullidos 2: Stirba, la mujer lobo; Howling II - L'ululato; Hurlements II; Das Tier II

Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf #1 Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf #2

Genre

Klassisista hirviöistä ihmissusi on muumion lailla lähes aina jäänyt Draculan ja Frankensteinin hirviön jalkoihin. 80-luvulla The Howling ja An American Werewolf in London aloittivat pienoisen ihmissusibuumin, joka kuitenkin kuihtui varsin nopeasti, vaikka aiheeseen on palailtu silloin tällöin sittemminkin (esim. asiallinen Dog Soldiers). 80-luku oli myös varsinaista kauhuelokuvien jatko-osien kulta-aikaa. American Werewolf vieraili sittemmin onneksi Pariisissa, eikä edes Julie Delpystä ole pelastamaan tuota sekarotuista puudelia. The Howling sai myös liian monta jatko-osaa, joista ainoa katsomisen arvoinen on heti seuraava, "Your Sister Is a Werewolf" -alaotsakkeella tunnettu, jonka senkin katsomissyyt ovat tyystin erilaiset kuin varsin keskinkertaisen ykkösosan.

Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf [1]
Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf [2]

Howling 2 alkaa varsin ytimekkäästi. Christopher Lee lukee ilmestyskirjaa tummaa taustaa vasten, josta kuitenkin erottuu luuranko. Tyylikkyys unohtuu alkuteksteihin mennessä, jolloin tulee tutuksi koko elokuvaa piinaava gootahtavan punkbändin esittämä tunnuskappale. Kappale vie ilon muuten täydellisen naurettavasta lopputekstiexploitaatiomontaasistakin. Ohimennen on mukaan saatu pinnalla ollutta rockihmissutta nahkaan pukeutuvan Mariana-sudettaren (Marsha A. Hunt) muodossa. Sinänsä tämä Anne Ricen aikaansaama rockvampyyri- ja Nancy A. Collinsin susiin jalostama buumi olisi voinut olla hyväkin idea, mutta valitettavasti homma ajoittui 80-lukuun ja vesitettiin mustahuuliromantiikalla. Nyt käteen jäi oikeastaan vain Near Dark.

Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf [3]
Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf [4]

Muuten Howling 2:n juoni jatkaa suoraan edellisosasta. Ben (Reb Brown) saa siskonsa hautajaisissa kuulla Christopher Leen esittämältä Stefanilta (jolla on Leen tyylitajun ansiosta onneksi englantilainen aksentti), että hänen siskonsa oli ihmissusi. Tämän sielu ei voi nyt levätä ikinä, koska ruumiinavauksessa hopealuodit poistettiin tämän ruumiista. Beniä tämä naurattaa, mutta edesmenneen Karen-siskon kolleegaan Jennyyn (Annie McEnroe) juttu menee täydestä. Kaiken lisäksi maailma on vaarassa, sillä ihmissusien kuningatar Stirba saa pian vallan, elleivät Ben ja Karen laita kapuloita rattaisiin Stefanin avustuksella. Koska kyseessä on jatko-osa, ovat sudetkin stydimpiä ja hopean sijasta niihin ei välttämättä tehoa kuin titaani. Pian on Benilläkin toinen ääni kellossa, sudenhäntä kainalossa ja suuntana pimeä maa, Transylvania.

Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf [5]
Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf [6]

Juonen sijaan oman kappaleensa ansaitsee Stirban täynnä saatanallista kitschiä oleva linna. Löytyy ristejä väärinpäin, täytettyjä susia, luinen katakombi, naisia vankeina, yläosattomia tyttösusia, teurastettuja lampaita... Luonnollisesti paikassa pidetään messu (myöhemmin myös orgiat), jossa vanhus-Stirba imee elinvoiman nuoresta ihmisuhrista ja muuttuu Sybil Danningiksi. Pääsusien Marianan ja Vladin alkaessa parittelemaan ei Stirba pysty hillitsemään itseään ja seuraa klassikoksi muodostunut paidan päältä repiminen. Pian alkaa karvakin kasvaa, ja jotta allekirjoittaneen henkinen kehittymättömyys todistuisi mahdollisimman typerällä tavalla, voin todeta, että Sybil on aito blondi. Tästä eteenpäin neiti Danning nähdään karvattomana enää jonkinlaisessa nahkaisessa haarniskassa, jota pilataan aurinkolaseilla, jotka eivät toivottavasti tule muotiin enää ikinä.

Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf [7]
Howling II: ...Your Sister Is a Werewolf [8]

IMDb:n Bottom 100 -listalle päätyminen osoittaa jälleen kerran kuinka turha IMDb:n keskiarvoa on tuijottaa. Howling 2 rullaa eteenpäin varsin sujuvasti juonen ontuvuudesta huolimatta, sillä mukaan on saatu käsikirjoitettua myös kääpiö, piiskaamista sekä jonkinlainen kuivahtanut helvetillinen lepakko. Luonnollisesti elokuvan huumori naurattaa lähinnä säälittävyydellään, mutta hommaa paikataan tahattomalla ihmissusien ylinäyttelyllä. Selkeästi elokuva kärsii haaleista pääosan esittäjistään Reb Brownista ja Annie McEnroesta, joissa ei ole karismaa Christopher Leen paljastavan nahka-asun vertaa (sori, ei elokuvassa ole sellaista). Ihmissudet Marsha A. Hunt ja Judd Omen pärjäävät hieman paremmin, ja Sybil Danning on oma muodokas itsensä. Ja se jo mainittu ja haastattelussakin puitu rinnan paljastus toistetaan lopputeksteissä vähintään 20 kertaa, leikaten väliin "hauskoja" ilmeitä ja eleitä. Pöllökin tsiigaa paljastuvia nisiä!

**½--
© Mikko Kojo, julkaistu: 21.10.2006
keskiarvo
toimitus
2.90/5.00 (5)
 JSSMJMMKPI
  3.0 3.5 2.0 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.67/5.00 (12)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (10)
20%
Howling II: Stirba - Werewolf Bitch (1985)  Howling II: Stirba - Werewolf Bitch (1985)The Howling II: She-Wolf