Caroline Munro

Deadly Outlaw: Rekka (2002)

Deadly Outlaw - Rekka

aka Jitsuroku Andô Noboru kyôdô-den: Rekka; Violent Fire

Deadly Outlaw: Rekka #1 Deadly Outlaw: Rekka #2

Takashi Miike tunnetaan pääosin kahdesta asiasta: hän tekee kipeitä elokuvia ja yakuza-elokuvia. Väliin nyt tietysti mahtuu ties mitä kauhusta lasten seikkailuun ja vähäeleiseen draamaan, mutta Miiken maine rakentuu lähinnä sekoilun ja gangsterien välienselvittelyiden välimaastoon. 2002 valmistunut Deadly Outlaw: Rekka sisältää enemmän jälkimmäistä.

Deadly Outlaw: Rekka [1]
Deadly Outlaw: Rekka [2]

Yakuza Kunisadan (Riki "Dead or Alive" Takeuchi) oppi-isä murhataan kahden perheen välisessä valtataistelussa ja murtunut mies kaipaa ainoastaan kostoa. Keinoilla ei ole väliä, eikä omasta hengestäkään jaksa pitää huolta kun elämällä ei enää ole tarkoitusta. Juoni on yksinkertaistettuna tuossa, mutta mukaan mahtuu myös rikollisjärjestöjen sisäistä kieroilua, yllättävän hienovireistä rakkaustarinaa sekä absurdin mustaa huumoria. Sonny Chibakin käy näyttäytymässä, mutta jää ikävä kyllä suorastaan rikollisen alikäytetyksi.

Deadly Outlaw: Rekka [3]
Deadly Outlaw: Rekka [4]

Hieman samoissa sävyissä kulkeneen Agitatorin (2001), sekä umpikajahtaneen ihanaisen Izon (2004) myös kynäilleen Shigenori Takechin käsikirjoitus koskettaa monta asiaa, mutta ei oikeastaan kerro niistä mitään uutta tai erityisen persoonallista. Onneksi Miike kuitenkin kiskoo tapansa mukaan koko kerronnallisen tyylipaletin käsivarakuvista viipyileviin hetkiin ja kovana raikuvan musiikin siivittämistä nopeista leikkauksista totaalisen hiljaisuuden kantamiin kuviin käyttöönsä, iskien eri keinojen hienolla rytmityksellä ja tyylittelyllä tapahtumiin tarpeeksi eloa. Yakuza-elokuviin Rekka ei tuo mitään uutta, mutta on itsessään hyvin rullaava ja paikoin varsin rivakkaotteinen teos.

Deadly Outlaw: Rekka [5]
Deadly Outlaw: Rekka [6]

Melkeinpä parhaiten toimivat hyvin miikemäinen alkumontaasi, jossa esitellään hahmot sekä teemat villissä kuvapyörityksessä, sekä pitkin elokuvaa sirotellut jaksot, joiden taustalla soitetaan hahmojen rankkaa maailmaa hyvin tunnelmoittavaa 70-luvun progebändi Flower Traveling Bandin Satori -levyä. Miike korostaa yakuzojen elämän jatkuvaa arvaamattomuutta ja väkivaltaisuutta vetämällä pitkin elokuvaa toimivasti yllätyksellisen överiksi, oli kyseessä sitten kurkkuun juuttuneet kädet tai kameranlinssiin toistuvasti roiskuva veri.

Lopussa mennään sitten rokkaavasti sekaisin ja heitetään ilmaan elokuvan opetus hykerryttävän pöhköllä tavalla. Ei silti kannata odottaa Dead or Aliven (2000) kaltaista tykitystä, sillä Rekka jää huomattavasti hillitymmäksi ja kokonaisuudeltaan mitättömämmäksi.

***--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 11.11.2006
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (3)
 JSJM*IRMK*
  2.5 4.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.05/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (9)
22%
Jitsuroku Andô Noboru kyôdô-den: Rekka (2002)  Jitsuroku Andô Noboru kyôdô-den: Rekka (2002)Deadly outlaw - rekka