Caroline Munro

What? (1972)

Mikä?

aka Che?; Diary of Forbidden Dreams; Quoi?; Was?; ¿Qué?; Vad?

What? #1 What? #2

Oli 70-luvun alku, rauhan ja rakkauden vuosikymmen oli jätetty lopullisesti taakse. Moni katsoi vesimiehen aikakautena tunnetun mielen vapauttamisen ja okkultismin renesanssin päättyneen viimeistään Altamontin verilöylyyn ja Manson-murhiin. Roman Polanski sai kokea tämän erään aikakauden lopun tunnetusti erittäin henkilökohtaisesti. Hänen ensimmäinen ohjaustyönsä tapahtumien jälkeen oli Playboy Productionin tuottama Shakespeare-filmatisointi The Tragedy of Macbeth (1971), joka ei saanut kriitikoita puolelleen vaan sitä pidettiin lähinnä Polanskin "ulostuslääkkeenä" omalle tragedialleen, pintapuolisena ja tarpeettoman raakana. Mutta jos Polanski olisi tehnyt Macbethin sijaan kepeän komedian häntä olisi luultavasti siinäkin tapauksessa syytetty, tällä kertaa vain kylmäverisyydestä.

Macbethin kaltaisen lavastusspektaakkelin jälkeen Polanski halusi palata yksinkertaiseen ja kevyeen ilmaisuun ja alkoi työstää käsikirjoitusta eroottiseen komediaan, joka sai hyvin itseään kuvaavan nimen "What?". Tämä ehkä Polanskin tuotannon vähiten esillä ollut elokuva on pintapuolisesti keveä ja jopa tyhjän oloinen, mutta kätkee alleen Polanskin omia havaintoja hänen elämänsä parhaana aikana pitämänsä 60-luvun ylellisyydestä, mutta samalla myös omituisuudesta ja kaiken tappaneista ylilyönneistä. Lisäksi tämä musta komedia sisältää paljon symbolismia, viittauksia ja surrealistisia sävyjä, jotka pitävät tiedostavan katsojan otteessaan muulloinkin kuin kauniin Sydne Romen täyttäessä näkökentän.

What? [1]
What? [2]

Sydne Romen esittämä elokuvan päähenkilö on viaton ja hyväntahtoinen, liftaamalla Eurooppaa kiertelevä hippityttö, joka joutuu melkein heti elokuvan alussa kolmen nuoren miehen raiskaamaksi, mutta hänen onnistuu paeta viime hetkellä hämmennyksen keskellä erään kolmikosta yrittäessä raiskata samalla myös yhden kavereistaan. Tyttö pakenee vaunuhissillä alhaalla sijaitsevaan suureen merenrantahuvilaan, joka toimii loppuelokuvan tapahtumapaikkana. Jo tässä vaiheessa katsoja ei voi olla huomaamatta lukuisia samankaltaisuuksia Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa -tarinoihin. Hissi toimii kaninkolona ja sekopäinen palvelija johdattaa tytön "ihmemaan" huoneiden lävitse kuin valkoinen jänis konsanaan. Tyttö kantaa myös alinomaa mukanaan paksua punaista päiväkirjaansa, johon hän raapustaa ylös tapahtumia kuin unipäiväkirjaan muistaakseen ne vielä herättyään.

Tytön nukkuessa häntä tirkistellään seinässä olevasta reiästä, huoneen valaisimena toimii suuri falloksen kaltainen hehkulamppu ja joku on varastanut hänen raiskausyrityksessä repeytyneen t-paitansa aamuun mennessä. Pelkkään ruokalappuun yläosansa peittäen ja lopulta miesten yöpaidan itselleen varastaen viaton tyttö huomaa pian joutuneensa häntä jahtaavien fallokraattien ympäröimäksi, jopa taloa vahtiva koira yrittää astua hänet. Tyttö löytää lopulta tiensä katettuun pöytään, jossa Marcello Mastroiannin esittämä perverssi ex-parittaja ehdottelee hänelle hullun hatuntekijän tapaan tapaamista tiettyyn kellonaikaan teen merkeissä ja polkee löytämiään pingispalloja sellaisella vimmalla, että katsoja tarraa tuskissaan haaroväliinsä. Pingispallot tipahtelevat yläkerrasta, johon on majoittunut kolmen miehen seurue, joista yhtä esittää itselleen hassut viikset kasvattanut, Mastroiannin hahmon kanssa alati riitelevä ja harppuunalla ammuskeleva Polanski. Perverssien kavalkaadin täydentää Hugh Griffithin esittämä taudin runtelema miljönääri, joka omistaa tytön yllä olevan yöpaidan ja itse huvilan.

What? [3]
What? [4]

Elokuva on Polanskin tyyliin kauniisti kuvattu ja kamera viivyttelee usein rauhallisesti paikallaan. Varsinkin Mastroianni sekä itse Polanski tekevät hienot, joskin väheksytyt roolisuoritukset päästessään temmeltämään vapaasti ja ylilyöden. Hahmot toki jäävät ehkä hieman pinnallisiksi, mutta se ei tämäntyylisessä komediassa muodostu ongelmaksi. Myös Sydne Rome suoriutuu roolistaan luontevasti, vaikkei moni sitä hänen vartalonsa tuijottelulta ehkä ehdi edes huomata. Romen elokuvaura ei tämän varhaisen roolin jälkeen koskaan lähtenyt kunnolla nousuun vaikka hän nousikin myöhemmin Jane Fondan vanavedessä 80-luvun aerobic-ikoniksi ja teki myös uraa laulajana. Ei voi muuten olla miettimättä kuinka paljon koko elokuva ja varsinkin Sydre Romen hahmon ulkoinen olemus on inspiroinut sarjakuvapiirtäjä Milo Manaraa useissa hänen sittemmin piirtämissään tarinoissa.

What? [5]
What? [6]

Kaiken muun hulluuden ohella mukana kuvioissa pyörii lisäksi myös mm. Nietzscheä lukeva sairaanhoitaja, alati paritteleva pariskunta ja kaikki tuntuu pyörivän ympyrää Déjà Vu -ilmiön tavoin. Tarina huipentuu ensin Mastroiannin esittämän parittajan ja tytön eroottiskoomisiin fetissileikkeihin tiikerinnahkan ja Napoleon-asun näytellessä suurta roolia ja lopuksi tytön ja miljonäärin kohtaamiseen, jolla on odottamattoman suuret seuraukset. Lopulta Liisa herää kedolta siskonsa vierestä tytön juostessa paralleelisti alastomana, sisäisesti heränneenä ja kenties jollain tasolla uudelleen syntyneenä pois talosta Mastroiannin huutaessa hänen peräänsä ja tytön vastatessa kaiken olleen kuitenkin vain elokuvaa...

Versioinfo (4.1.2007):

Elokuva on ilmestynyt DVD:llä ainakin 20th Century Foxin (painos loppu) toimesta sekä epävirallisena Alfa Digitalin julkaisuna. Molemmat sisältävät englanninkielisen ääniraidan ja alkuperäisen, pidemmän version. Elokuvaa leikattiin USA:n markkinoille yli 15 minuuttia ja julkaistiin uudella nimellä Diary of Forbidden Dreams. Alfa Digitalin versio sisältää elokuvan lisäksi myös lähes tunnin mittaisen Roman Polanskin haastattelun vuodelta 1984, jossa puidaan tarkemmin hänen samana vuonna kirjoittamaansa Roman by Polanski -omaelämäkertaa. Polanskin 13-vuotiaaseen tyttöön sekaantuminen ja hänen lukuisat naissuhteensa saavat haastattelussa odotetusti Manson murhien ohella eniten aikaa ja itse elokuvat tuntuvat jäävän statistin osaan. 20th Century Foxin versio sisältää Sydne Romen haastattelun, mutta se on valitettavasti italiaksi ja tekstittämätön. Elokuvasta on ilmestynyt aikanaan myös Suomi-kasetti Vestron Video Internationalin toimesta.

****½
© Juha Pyykönen, julkaistu: 4.1.2007
keskiarvo
toimitus
3.30/5.00 (5)
 JSSMJM*JPEM
  4.0 3.5 5.0 4.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.73/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  11 (18)
61%
What? (1972)  What? (1972)Mikä?