Caroline Munro

Lorna (1964)

Lorna - liikaa yhdelle miehelle

aka Lorna - Zuviel für einen Mann; Lorna, l'incarnation du désire

Lorna #1 Lorna #2

Russ Meyerin urasta on helppo löytää jaksoja, joiden elokuvat muistuttavat toisiaan. Hän aloitti simppeleillä nudie cutieseilla, joista helpoimmin katsottavaksi löytyvät Immoral Mr. Teas (1959), Eve and the Handyman (1961) sekä Wild Gals of the Naked West (1962) ovatkin tullut käsiteltyä Elitistin sivuilla. Osa täyspitkistäkin on nykyään kiven alla, mutta Elokuva-arkisto tuki elokuvakulttuuria esittämällä alkuvuodesta 2006 lyhytelokuvan Skyscrapers and Brassieres (1963). Viisi minuuttia onkin sopiva aika esitellä pilvenpiirtäjiä pseudofysiikkaluentoa kuunnellen, ja katsella kuinka mittatilausrintaliivit valmistetaan. Ohjaaja-auteur Meyerin cameokin saadaan mahdutettua pilvenpiirtäjien ja rintaliivien loppuun. Seuraava selkeä jakso Meyein uralla olivat mustavalkoiset draamat, nk. roughiesit, joissa väärien ihmisten himoaminen ja kierottelu johtivat väkivallan kierteeseen. Ensimmäisenä näistä valmistui pääosanesittäjältään nimen saanut moraalisaarna Lorna.

Lorna [1]
Lorna [2]

Elokuvan alku johdattaa meidät ilmeisesti auton kyydissä pieneen amerikkalaiseen maalaiskylään. Kylässä asuu Lorna (Lorna Maitland), joka on selvästi tyytymätön (seksi)elämäänsä miehensä Jimin kanssa. Jim on kunnollinen mies, joka opiskeleekin, mutta joka ei tunnu ymmärtävän ollenkaan naisensa tarpeita ja vaikuttaa unohtavan jopa parin vuosipäivänkin. Jim työskentelee suolakaivoksessa kahden juntin, Lutherin ja Jonahin, kanssa. Elokuvan alussa näimme kuinka Luther aikoi raiskata juovuksissa olleen naisen Jonahin naureskellessa ikkunan takana. Lopulta Luther tyytyi vain hakkaamaan, mistä Jonah tuntui saavan vielä suuremmat kiksit.

Lorna [3]
Lorna [4]

Kaivoksellakin viinaa siemaileva Luther aukoo päätään Jimille ja tekee tästä jopa pilkkalaulun, aiheena miestään pettävä Lorna, joka ei elokuvan alussa vaikuttanut Meyerin elokuvalle tyypilliseltä nymfomaanilta. Laulu osuukin oikeaan, sillä petollinen Lorna on saanut uimaretkellään elämänsä kyydit vankikarkurilta. Tälle Lorna vielä väsää safkat päälle päinvastoin kuin miehelleen, jonka säästöt vosu tuhlaa kauppaan hakiessaan viinaa kotiinsa jääneelle panomiehelle. Luonnollisestikaan draaman jännitteet eivät laukea ilman väkivaltaista finaalia. Meyerille tyypillisen kertojan roolin hoitaa saarnaaja, joka pysäyttää kylään matkalla olevan kameran ja huomauttaa, että on parempi olla tuomitsematta, ettei itseään tuomittaisi. Edellä kuvatussa ei ole täysin sujuvasti täytettä reiluksi tunniksi, eikä Meyer amatöörinäyttelijöineen, jotka ovat osallistuneet myös käsikirjoittamiseen ja musiikin tekoon, saa aikaan aidosti kiinnostavaa draamaa.

Lorna [5]
Lorna [6]

Tietyllä tavalla on Lorna ensimmäinen elokuva, joka muistuttaa Russ Meyer -elokuvaa sellaisena kuin se sittemmin opittiin tuntemaan. Kokonaan ei nudies-poseeraus ole Lornastakaan vielä unohtunut. Valtavarintaisen, ehkäpä ensimmäisen Meyer-kaanonissa, Maitlandin uimaretki kälyisen lammen rantaan risujen sekaan olisi väreissä kotonaan vaikkapa Immoral Mr. Teasissa. Kovin paljoa ei Meyer pysty minimaalista budjettia piilottamaan. Perushalpiksista poiketen kamera sijoitetaan yllättäviin paikkoihin, mutta valitettavasti salamaleikkausta hyödynnetään vain kohtauksessa, jossa Lorna haaveilee pääsevänsä suureen kaupunkiin juomaan ja tanssimaan, yläosattomissa tietenkin.

**½--
© Mikko Kojo, julkaistu: 4.2.2007
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (5)
 JSTPJMMK
  3.0 2.5 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.80/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!