Caroline Munro

Gay Sex in the 70s (2005)


Gay Sex in the 70s #1  

On olemassa asioita, jotka tuntuvat uskomattomilta. Gay Sex in the 70s on täynnä tarinoita aikakaudesta, jonka voisi helposti kuitata pelkäksi fantasiaksi, jos tapahtumien todenperäisyyttä ei osoitettaisi haastattelujen ja kuvanauhoitusten avulla.

Gay Sex in the 70s kattaa aikakauden homoseksuaalien kaapista pomppaamisesta 70-luvun alussa AIDS:n aikakauteen 80-luvun alkuun. Se on äärimmäisen mielenkiintoinen ja viihdyttävä kuvaus siitä, mitä tapahtuu kun tukahdutettu miehinen seksuaalisuus vapautuu kuin spermamälli kiveksistä orgasmin hetkellä. Haastatellut homomiehet kertovat hämmästyttäviä tarinoita käsittämättömistä orgioista, käsittämättömistä paikoista, joissa hetken huuma tyydytettiin. Kuulemme myös villeimpienkin fantasioiden yläpuolella olevista kuntosaleista/discoista/rantalomakohteista, joiden ainoa funktio tuntui olevat perspanojen mahdollisimman monimuotoinen tarjoaminen kiihkeille homomiehille. Se on myös hämmentävä kuvaus siitä, miten seksuaalisesti viriilit miehet tuntuivat elävän vain seksille ja aisteja kiihottaville ja panointoa ylläpitäville huumeille. Discon tanssilattialla haistoi poppersin tuoksun ja yökerhojen seinustat olivat kuin elävä rekonstruktio antiikin Kreikan kiveen kaiverretusta ryhmäpanokollaasista.

On huvittavaa miettiä, miten samaan aikaan SETA teki myyräntyötä kieltääkseen William Friedkinin Cruisingin esittämisen Suomessa "homoja stereotypisoivana", elokuvassa kun Al Pacinon homoelämä antaa todellisuuteen verrattuna aika vaatimattoman kuvan miesten meiningistä 70-luvun kultaisina vuosina. Toisaalta samalla täytyy muistaa, että 70-luvulla Suomi oli vielä ahdasmielinen takapajula ja Cruisingin tarjoama Tom of Finland -kuvasto olisi varmasti ollut epätoivottua informaatiota vielä ns. normaalin ihmisen asemasta taisteleville vähemmistöille.

Dokumentissa käydään lyhyesti myös läpi, millaisessa ahdingossa seksuaaliset vähemmistöt elivät kaikkialla Yhdysvalloissa vielä 60-luvulla, mutta tämä aikakausi käsitellään ainoastaan taustatietona tulevien orgioiden ymmärtämisen helpottamiseksi. Gay Sex in the 70s'ssä kuvattua aikakautta voi pitää ainutlaatuisena aikana ihmiskunnan historiassa. Aikana jolloin miehinen seksuaalisuus tiivistyi spermanhajuiseksi ydinnektariksi, joka levisi tulvan tavoin pitkin San Franciscon katuja.

Elokuvan loppupuolella iloinen sävy muuttuu traagiseksi, kun palataan aikaan, jolloin lääkärit hämmästelivät ainoastaan miehillä esiintyvää nopeasti tappavaa syöpätyyppiä. HIV saapui kaupunkiin tyhjentäen tanssilattiat, rekkavarikot ja punttisalit. Elokuva palauttaa mieleen ne 80-luvun karmeat hetket, kun AIDS:n sairastuneet olivat lepraisia hirviöitä, joiden kuolonkorinaa seurattiin kuin kaksipäistä kääpiötä friikkisirkuksessa. Elokuva antaa kuitenkin myös oivan muistutuksen siitä, miten rohkeasti lynkkausuhan alle taas joutuneet ottivat vastuuta taudin leviämisen hillitsemisen ja omien ihmisoikeuksiensa suhteen. Perhe joka makaa yhdessä, pysyy yhdessä.

****-
© Antti Tohka, julkaistu: 4.2.2007
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Gay Sex in the 70s (2005)  Gay Sex in the 70s (2005)