Caroline Munro

The Chinese Stuntman (1981)

aka Long de ying zi; Counter Attack; The Chieh Boxing Master; Bruce Lee - Der Unbesiegte; Le cascadeur chinois; Chinski kaskader

The Chinese Stuntman #1 The Chinese Stuntman #2

Bruce Lin The Chinese Stuntman on yksi niistä kourallisesta kungfu-elokuvia, joiden syntyhistorian Bruce Lee -kytkökset tekevät niistä lopputuloksen usein kyseenalaisesta laadukkuudesta huolimatta mielenkiintoisia tapauksia (vastaavia esimerkkejä ovat mm. Unicorn Chanin The Unicorn Fist, 1972, Huang Fengin Stoner, 1974, sekä Richard Mooren Circle of Iron, 1978). The Chinese Stuntmanissa yhteydet ovat vedettävissä muutaman mutkan kautta: elokuvan oli alun perin tarkoitus olla Leen oppilaan John Ladalskin orkestroima Jeet Kune Do -järjestelmän totuudenmukainen kuvaus, sen pääosassa on bruceploitaatio-ilmiön entinen johtotähti ja lisäksi se sisältää Bruce Leen läheisimpiin ystäviin lukeutuneen Dan Inosanton ainoan valkokangasroolin Hongkong-elokuvassa Game of Deathin (1978) ohella.

The Chinese Stuntman [1]
The Chinese Stuntman [2]
The Chinese Stuntman [3]

Epäonnistuttuaan löytämään äveriäämpiä yhteistyökumppaneita idealleen Bruce Leen kehittämän Jeet Kune Don ympärille rakennettavasta taistelulajielokuvasta, Hongkongiin leffanteko mielessään emigroitunut yhdysvaltalainen Ladalski taipui sitoutumaan projektiin, jossa Bruce Li toimisi tuottajana ja ohjaajana sekä olisi viime kädessä taiteellisessa vastuussa. Myönnytys osoittautui virheeksi: Lin intressit osoittautuivat Ladalskin ajatuksista poikkeaviksi ja valmiissa tuotannossa on jäljellä enää hailea hönkäys alkuperäisestä konseptista. Ladalskin oli haaveilemansa täyspitkän Jeet Kune Do -promon toteuttamisen sijasta tyydyttävä antamaan elokuvalle oma näyttelijäpanoksensa ja opettamaan kamppailutyylin saloja Bruce Lille (joka pseudonyymistään huolimatta ei ollut koskaan opiskellut varsinaista JKD:a).

Mutta on The Chinese Stuntman tällaisenaankin varsin mainio. Vaikka Ladalskin visio olisi toteutuessaan voinut jättää Hongkong-mäiskeiden historiaan ainutlaatuisen jäljen, ei Bruce Lin versiota voida syyttää ainakaan omaperäisyyden puutteesta. Markkinaehtoiseen ja sekä näyttelijöitään että katsojiaan hyväksikäyttävään hongkongilaiseen halpiselokuvabisnekseen kypsynyt Li purkaa siinä vittuuntumistaan leipätyötään kohtaan. Oikealta nimeltään Ho Chung Tao, Bruce Li piti vakiintunutta näyttelijänimeään halveksuttavana ja joutui jatkuvasti pettymään kun rahanahneet tuottajat markkinoivat hänen jokaistaan elokuvaa Bruce Leen avulla, riippumatta siitä oliko tuotoksella mitään tekemistä Leen jäljittelyn kanssa vai ei.

Siitä huolimatta, että Ho Chung Tao alkoi melko aikaisessa vaiheessa ansaitsemaan omiakin faneja, osoittautui liikanimi liian painavaksi taakaksi. 1980-luvulle tultaessa, juuri kun Hon jo uransa alusta lähtien tehtailemat urbaanit toimintaelokuvat olivat muotoutumassa todelliseksi lippuluukkukullaksi, hän heitti pyyhkeen kehään, muttei ennen kuin oli toteuttanut takaisinnäpäytyksensä häntä kaltoin kohdelleelle filmiteollisuudelle The Chinese Stuntmanin muodossa. Krediiteissä Ho Chung Tao esiintyy tietysti kerrankin omalla nimellään jopa elokuvan länsimaihin levitetyissä printeissä.

The Chinese Stuntman [4]
The Chinese Stuntman [5]
The Chinese Stuntman [6]

Tekniseltä toteutukseltaan The Chinese Stuntman ei juuri eroa kaltaisistaan halvoista, pienten ja usein lyhytikäisten independent-yhtiöiden rahoittamista kamppailuelokuvista: jälki on useassa suhteessa hätäistä, roolisuoritukset sympaattista pääosanesittäjää lukuun ottamatta joko kankeita tai ylinäyteltyjä. Mutta jo elokuvan käsikirjoituksen lähtökohdat (Ho Chung Taon katkeruus ja näyttämisen halu, Ladalskin ja Inosanton todelliset martial arts -taustat) sekä etenkin tapahtumaympäristö, kungfu-filmin kuvaukset, tekevät siitä kuitenkin vastustamattoman makupalan kaikille genren kaavamaisuuksiin kyllästyneille.

Kyseessä on siis sellainenkin harvinaisuus kuin vanhan koulukunnan kungfuksi luokiteltava elokuvantekoelokuva - vaikka tarina rönsyilee ties kuinka moneen muuhunkin suuntaan. Tapahtumat starttaavat kliseiseltä vaikuttavalta skenaariolla, jossa valkoinen mies (Ron Perlmanin ja Pelle Hermannin ristisiitokselta näyttävä Ladalski) haastaa salillisen kiinalaisia kamppailuharrastajia testaamaan taitojaan, mutta asetelma käännetään päälaelleen kun ottelu keskeytyy juuri niskan päälle päässeen Bruce Lin - hups, tarkoitin tietysti Ho Chung Taon - vastatessa rämisevään puhelimeen ja häipyvän pikaisesti paikalta uuden työpaikan saamisesta riemuiten. Ladalski syöksyy perään uskoen löytäneensä arvoisensa opettajan.

Hon uusi työpaikka on vakuutusyhtiössä, missä myyntityö ei kuitenkaan ala kovin ruusuisesti. Kotona Ho päätyy bunkkaamaan ja treenaamaan yhdessä opastusta anelevan Ladalskin kanssa. Kaupatessaan vakuutuksia kusipäisen ylpeälle kungfu-tähdelle (Sze Ma Lung) hän tulee paljastaneeksi kamppailutaustansa ja päätyy palkatuksi tämän sijaisnäyttelijäksi. Mutta eipä osaa naiivi näyttelijänalku aavistaa minkälainen kohtelu häntä odottaa hongkongilaisen elokuvateollisuuden armottomassa maailmassa.

The Chinese Stuntman [7]
The Chinese Stuntman [8]
The Chinese Stuntman [9]

Ho Chung Tao kuvaa pienibudjettisessa taistelufilmissään hongkongilaisen pienen budjetin taistelufilmin kuvaamisen vaikeuksia satiirisesti liioitellen. Keskivaiheen juonittelu tuoreen stuntmiehen vakuuttamisesta ja tämän teilausyrityksistä ei kehity kovin uskottavasti, mutta ainakin se on hauska. Tuottaja on häikäilemätön sika, joka kuuliaisten stunt-koordinaattoriensa avulla yrittää päästää kovaa työtä tekevän keltanokkasijaisnäyttelijänsä päiviltä. Koko muukin kuvausryhmä päätähdestä koreografiin osoittautuvat ahneiksi ja murhanhimoisiksi paskiaisiksi. Ei ole helppoa olla Kiinalainen stuntmies!

Originelli juonenkuljetus ei jää elokuvan ainoaksi ylpeyden aiheeksi: The Chinese Stuntmanin taistelut ovat Bruce Li'ta parhaimmillaan, eikä uran alkupuolen tuotosten liikkeiden jähmeydestä ole tietokaan. Show'n varastaa kuitenkin odotetusti Dan Inosanto, jonka köykäisesti juoneen kirjoitettu hahmo (Inosanto oli sitoutunut projektiin - eri rooliin - jo ennen kuin siitä tuli Ho Chung Taon lempilapsi) siirtyy lopussa pahisten puolelle ja ottaa käyttöönsä tavaramerkikseen muodostuneet, filippiiniläisen eskrima-kamppailujärjestelmän kaksi lyhyttä keppiä. Game of Deathin "Temple of the Tiger" -kerroksesta ja Steven Seagalin parhaan elokuvan Katujen laki (Out for Justice, 1991) kapakkatappelusta suuremmalle yleisölle tutut tikut kolisevat näyttävästi ensin Ladanskin vastaavaa paria ja sitten Ho Chung Taon kiinalaista pitkää sauvaa vastaan.

Inosanton poistuttua pelistä The Chinese Stuntman kolahtaa täysin älyvapaille raiteille, kun Ho Chung Taoa nitistämään palkataan Bond-filmissä 007 ja Kultasormi hattua heitellyt Oddjob! Siis ainakin dubbidialogin mukaan asia etenee juurikin näin: pahikset soittavat Oddjobille, koska he ovat nähneet tämän James Bond -elokuvassa, mutta Oddjob kertoo lopettaneensa tappajan hommat, eikä suostu tehtävään ennen kuin saa kimmoisan prostituoidun köyrittäväkseen. Toden ja elokuvan rajat hämärtyvät entisestään... Oliko Kultasormi totta? Eikö Oddjob kuollutkaan elokuvan lopussa? Mahdotonta sanoa onko edes näyttelijä sama (tuskin), mutta lätsä lentää The Chinese Stuntmanissakin, minkä lisäksi Oddjobilla on apunaan niin ikään tappavaa hattua viskova viiksekäs kääpiö! Lopussa koittaa vielä perinteiseen kungfuun palaava finaalimäiske, kun Ho Chung Tao ottaa yhteen Sze Ma Lungin kanssa romuttaen studiollisen periodilavasteita.

The Chinese Stuntman [10]
The Chinese Stuntman [11]
The Chinese Stuntman [12]

Vaikka The Chinese Stuntman on selkeästi Ho Chung Taon jäähyväiselokuva, teki hän sen jälkeen vielä muutaman roolin - esimerkiksi mainiossa Kommandojoukko Dragon Forcessa (1982) - ennen kuin jätti virallisesti filmibisneksen 1985 ja palasi Taiwaniin kunto-ohjaajan työhönsä. The Chinese Stuntmanin viimeisessä kuvassa veripaltuksi piesty Ho Chung Tao kääntää aneluista huolimatta selkänsä elokuvateollisuudelle ja nilkuttaa horisonttiin. Tyylikäs lopetus - sekä konkreettisesti elokuvalle että symbolisesti uralle, joka imitoijan leiman aiheuttamasta ylenkatsomisesta huolimatta synnytti nipullisen tutustumisen arvoista turpaanvetotaidetta.

Versioinfo (4.2.2007):

The Chinese Stuntmanista on toistaiseksi olemassa kaksi dvd-julkaisua, molemmat puutteellisia mutta lisämateriaaleiltaan kiinnostavia.

Arvostelukappaleena toimi amerikkalaisen rip-off -firma Video Asian Counter Attack -nimellä levittämä "The Masters Collection" R0-kiekko. Sumuinen täyskuva vastaa kehnoa vhs-nauhaa, mutta käännettävän levyn takapuolelta löytyy muutama herkku: "Way of the Warrior: Dan Inosanto" - 20-minuuttinen dokumentti Inosantosta (sis. haastatteluja ja treeniklippejä), "Nunchaku Instructional by Dan Inosanto", Cinema of Vengeance -dokkarista lainattu Bruce Li -haastattelu (jossa Li paljastaa The Chinese Stuntmanin olevan suosikkinsa omasta tuotannostaan Dynamon ja Fist of Fury, Part II:n ohella), lyhyitä klippejä elokuvan kulissien takaa (!) sekä "Jeet Kune Do seminar with John Ladalski" - lähes tunnin verran yhdestä kuvakulmasta videoituja Ladalskin kamppailuohjeita, mitkä tosin tuskin kiinnostavat muita kuin alan harrastajia.

Englannista puolestaan saa Film 2000:n The Chinese Stuntman -dvd:tä, jonka laajakangaslupauksilla ei ole täyttä katetta: alkuperäinen 2.35:1 scope-kuva on leikattu n. 1.60:1 palkkiin ja terävyys on miltei Video Asia -version tasoinen fiasko, mitä ilmeisimmin vhs:ltä lainattua laatua sekin. Kiehtovat ekstrat valottavat filmin taustoja tekstimuodossa sekä Ladalskin audio- ja tekstihaastatteluin (joissa hän lähinnä valittaa alkuperäisten suunnitelmiensa kariutumisesta). Mukana on myös kuvagallerioita ja kattavat infot näyttelijöistä.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 4.2.2007
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 TPME
  3.0 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!