Caroline Munro

Blood Tracks (1985)

aka Heavy Metal; Shocking Heavy Metal; Estela de sangre

Blood Tracks #1 Blood Tracks #2

Tuottelias ruotsalainen elokuva-alan moniottelija Mats Helge muistettaneen Suomessa parhaiten kahdesta täkäläiseenkin videolevitykseen päässeestä ninjakalkkunastaan The Ninja Mission (1984) ja Russian Terminator (1989). Näistä ensinmainittu on ulkoisesti kunnianhimoinen, hauskalla tavalla vanhentunut kasarikalkkuna, joka nautti jossain vaiheessa jopa kulttimainetta Aasian suunnalla. Russian Terminator, tai tuttavallisemmin Neukku ninja, puolestaan löytyy varmasti monen elitistinkin kaikkien aikojen huonoimpien elokuvien listalta. Ja syystäkin.

Blood Tracks [1]
Blood Tracks [2]

Heti menestyksekkään The Ninja Missionin jälkeen Helge on ilmeisesti kokenut maailman olevan avoin ja koventanut panostustaan. Vuonna 1985 valmistunut Blood Tracks kun on jopa huomattavan kunnianhimoisen oloinen kauhuilu. Inspiraatiota käsikirjoitukseensa Helge on epäilemättä ammentanut Wes Cravenin suunnalta, sen verran lähellä The Hills Have Eyesin (1977) teemoja tässä nimittäin liikutaan.

Elokuva alkaa prologilla, jossa ryypiskelevään siippaansa kyllästynyt viiden lapsen äiti päättää muuttaa siviilisäätyään puukon avulla. Parinkymmenen vuoden päästä tästä kovasti Hanoi Rocksia muistuttava rockyhtye Solid Gold (jota esittää rockyhtye Easy Action, jonka hajottua vuonna -86 kitaristi Kee Marcello siirtyi kepittämään Europeen!) saapuu lumiseen vuoristoon kuvaamaan kohtausta tulevaan menestysvideoonsa.

Blood Tracks [3]
Blood Tracks [4]

Kuvausryhmän majapaikkana toimiva mökki sijaitsee hylätyn tehtaan/voimalan välittömässä läheisyydessä ja sattumalta kyseessä on juuri se voimala jonne prologissa tutuksi tullut perhe on kirjansa siirtänyt. Vuosien saatossa perheen lapsista on kasvanut Rölli-peikon näköisiä turjakkeita, ja kun lumivyöry eristää kuvausryhmän sivistyksestä ei hurjimuksilla ole muuta vaihtoehtoa kuin alkaa hakeutua lähempään kontaktiin rokkareiden kanssa.

Ei ole kahta kysymystä siitä etteikö Blood Tracks ole kalkkuna, mutta katsojan onneksi hienolla salanimellä Mike Jackson ohjaava Mats Helge välttää elokuvassaan ne lajin pahimmat sudenkuopat: tempo pysyy korkealla ja teennäisiä, menoa haittaavia "syventäviä" dialogikohtauksia ei mukaan ole mahtunut. Tämä onkin viisas päätös, sillä elokuvan hilpeintä antia on uskomattoman kökkö dialogi ja sitä antaumuksella suoltavat pökkelöt näyttelijät. Goreakin mukaan mahtuu ämpärikaupalla, mikä kiitoksella Ruotsin suuntaan tässä mainittakoon.

Blood Tracks [5]
Blood Tracks [6]

Blood Tracksin rivien välistä voikin ehkä haistaa, että sen on tarkoitus olla Helgelle sitä mitä Jäätävä polte (Born American, 1986) oli Rennylle, eli käyntikortti suurempiin piireihin (turhana knoppitietona mainittakoon muuten, että Helge näyttelee Jäätävässä poltteessa). Mutta siinä missä Renny yhdisti onnistuneesti elokuvassaan pohjoista eksotiikkaa genre-elokuvan konventioihin tyytyy Helge vain toistamaan kuluneita kliseitä omassaan. Mutta erittäin hupaisalla tavalla. Suositellaan myös Neukku ninjaan pettyneille.

***--
© Markus Sorsa, julkaistu: 21.2.2007
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
1.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!