Caroline Munro

Blood and Lace (1971)

aka Den blodiga hammaren; Il martello macchiato di sangue; Sangre y encaje; Visión sangrienta

Blood and Lace #1 Blood and Lace #2

Genre

"SHOCK after SHOCK after SHOCK as DESIRE drives a bargain with MURDER!"

Amerikkalaisen Philip S. Gilbertin mitä ilmeisimmin ainoaksi jäävä elokuva on brutaali, pahaenteinen ja tunnelmaltaan Grimmin satuja muistuttava Blood and Lace, jolla ei nimestä huolimatta ole mitään tekemistä Mario Bavan mestariteoksen Blood and Black Lacen (1964) kanssa. Elokuvan käsikirjoittanut ja tuottanut Gil Lasky tunnetaan myös Jack Hillin "lapsen" eli kulttiklassikon maineesta nauttivan Spider Babyn (1968) tuottajana. Itse tarinassa on paljon yhtäläisyyksiä Charles Dickensin klassikkoromaanin Oliver Twistin kanssa mm. tapahtumapaikkojen ja päähenkilöitä motivoivien tekijöiden suhteen. Elokuvan päähenkilöä Ellie Mastersia (Melody Patterson) voidaankin pitää nuoren Oliverin naispuolisena vastikkeena. Dickensin aikuiset käyttävät lapsia hyväkseen pakottaessaan heidät tekemään työtä, kun taas Gilbertin aikuiset ovat sen ohella kiinnostuneita myös sadismista, murhista ja raiskauksista.

Blood and Lace [1]
Blood and Lace [2]

Elokuva alkaa vakuuttavasti kohtauksella, jossa joku murtautuu taloon yöllä. Keittiöstä löytämänsä vasara kädessään hän etenee kohti makuuhuonetta, jossa mies ja nainen nukkuvat levollisina. Katsoja näkee, kun vasara kohoaa ja iskeytyy terävämpi pää edellä kohti nukkuvan naisen kasvoja usean iskun sarjassa. Myös nukkuva mies saa oman osansa veren roiskuessa makuuhuoneen seinille. Vielä ennen poistumistaan paikalta murhaaja sytyttää huoneen palamaan. Koko kohtaus on kuvattu murhaajan näkökulmasta ja on varmasti toiminut inspiraation lähteenä John Carpenterilla hänen suunnitellessaan Halloweenin (1978) alkukohtausta seitsemän vuotta myöhemmin.

Blood and Lace [3]
Blood and Lace [4]

Alkukohtauksessa murhattu nainen osoittautuu Edna Mastersiksi (Louise Sherrill), kaupungin tunnetuimmaksi prostituoiduksi (tästä muistutetaan useaan kertaan elokuvan edetessä), ja mies hänen vierellään joksikin hänen hoidoistaan. Ednan teini-ikäinen tytär Ellie näki murhat ja vilaukselta myös pakenevan murhaajan. Ellien isän henkilöllisyys ei ole tiedossa, joten kaupungin sosiaaliviranomaiset päättävät toimittaa orvoksi jääneen ja painajaisista kärsivän Ellien orpokotiin kaupungin laitamille. Ennen tätä Ellie pakenee sairaalasta vain joutuakseen paikallisen etsivän, nuhjuisen Calvin Carruthersin (Vic Tayback), kiinniottamaksi ja sittenpä orpokoti odottaa.

Blood and Lace [5]
Blood and Lace [6]

Sadistisen rouva Deeren (Gloria Grahame) ja hänen alkoholisoituneen apurinsa Tom Bridgen (Len Lesser) isännöimä orpokoti onkin elokuvan pääasiallinen tapahtumapaikka. Elliellä ei ole aavistustakaan siitä, että tässä orpokodissa asuminen ei ole kovinkaan miellyttävää ja että sieltä pakenijat päätyvät helposti kuolleeksi. Tämä ei suinkaan ole Deeren mieleen, koska tällöin hän menettäisi jokaisesta asukkaasta kuukausittain maksettavan 150 dollarin korvauksen. Joskus kuitenkin rapatessa roiskuu eli orpokodin teini-ikäisiä asukkaita kuolee ja tällöin he päätyvät kylmähuoneeseen roikkumaan siltä varalta, että sosiaalityöntekijä herra Mullins (Milton Selzer) tulee tarkistamaan orpokodin asukasmäärää. Ellie tutustuu orpokodin muihin asukkaisiin ja pikkuhiljaa säännöt selviävät hänellekin, mutta pakeneminen ei ole realistinen vaihtoehto. Tilannetta eivät myöskään paranna viinankatkuisen Tomin lähentely-yritykset ja edes etsivä Carruthers ei pysty auttamaan, vaan haluaisi pikemminkin Ellien auttavan häntä... Tilanne paisuu vielä entisestään Deeren todellisen luonteen tullessa esille ja Ellien äidin murhaajan ilmaantuessa paikalle vasaransa kanssa.

Blood and Lace [7]
Blood and Lace [8]

Elokuva etenee sujuvasti ja näyttelijät ovat sen yleisen tason huomioon ottaen aivan kelvollisia paria poikkeusta lukuun ottamatta. Gloria Grahamen roolisuoritus orpokodin johtajattarena on suorastaan poikkeuksellisen hyvä hänen mielialansa vaihdellessa radikaalisti tilanteesta toiseen. Elokuva sisältää jonkin verran halvoilla efekteillä toteutettua gorea, raajan irroittamisen veitsellä, tappelevia teinityttöjä (pantyshotilla!) ja roppakaupalla yleistä saastaisuutta. Kaikki tämä onkin käsittämätöntä jos huomioidaan se, että Blood and Lace selvisi kuin ihmeen kaupalla sensorien katseiden ohi ja sai ilmestyessään GP-luokituksen (myöhemmin PG) ja sen sanotaankin olevan "sairain PG elokuva mitä ikinä on tehty". Se ei varmasti saisi nykyisin yhtä heppoista käsittelyä. Elokuvan musiikit ovat paikoitellen tilanteisiin sopivia, mutta useissa kohtauksissa liioitellun dramaattisia. Äänimaisema tuo siihen kuitenkin oman omituisen lisänsä. Kyyninen lopetus ei jätä kylmäksi vaan pikemminkin kiteyttää yhteen koko elokuvan perusluonteen ja nostaa hymyn katsojan huulille.

Versioinfo (päivitetty: 30.12.2016)

Shout Factory on julkaissut elokuvan jenkeissä blu-raynä.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 21.2.2007
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (4)
 JSSMJLEM
  3.5 3.5 4.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (4)
50%
Blood and Lace (1971)  Blood and Lace (1971)Visión sangrienta