Caroline Munro

Get Rich or Die Tryin' (2005)

aka Réussir ou mourir

Get Rich or Die Tryin' #1 Get Rich or Die Tryin' #2

Nykytekniikka tarjoaa ennen näkemättömät mahdollisuudet elokuvantekijöille. Jar Jar Binksin ja Klonkun kaltaiset, kokonaan tietokoneella luodut hahmot alkavat olla jo arkipäivää Hollywoodin megaspektaakkeleissa. Pikselien alla on kuitenkin yhä tilaa näyttelijäsuoritukselle, jolle konevelhot pohjustavat työnsä. Toisinaan suoritus on niin vahva, ettei efektimaakareille jää paljoakaan hommaa. Get Rich or Die Tryin' lienee silti ensimmäinen elokuva, jossa on päätetty jättää päälle animointi sikseen ja tarjota yleisölle katsaus kulissien taakse jo elokuvaelämyksessä itsessään.

Get Rich or Die Tryin' [1]
Get Rich or Die Tryin' [2]

Asiasta ei ole saatavilla mitään virallista tietoa, mutta puhtaasti loogiseen päättelykykyyn nojaten olen saapunut siihen tulokseen, että gangsta-rappari Curtis "50 Cent" Jacksonin elämään vahvasti perustuvan Get Rich or Die Tryin'in päähenkilönä pitäisi itse asiassa olla CGI:llä luotu likinäköinen orava. Dollarinpuolikas (joka kilpailee parastaikaa Vuoden eufemismi -Nobelista biisillään, jossa katujen kasvatti pyytää naisia imemään tikkariaan ja tulemaan hänen karkkikauppaansa) antaa epäitsekkäästi animaattoreille kaikkensa. Fiddy siristää silmiään niin että näköä haittaa ja pitää huulensa suurella vaivalla jatkuvasti sen verran auki, että kirurgisesti tehostetut nököhampaat kimaltelevat kansalle. Ikään kuin tämä ei jo riittäisi, lienee mies kuvaustauoilla ruiskuttanut poskensa täyteen puudutusaineita, ettei mikään tunne edes vahingossa värähtäisi naamalla ja siten häiritsisi efektivastaavien vaativia hommia. Tai sitten inspiraation lähteenä pulppuaa Mariah Careyn balsamoitu pää Glitterissä (2001).

Get Rich or Die Tryin' [3]
Get Rich or Die Tryin' [4]

Ratkaisun puolesta kielii paljastavasti sekin seikka, että 50 Centin poskessa oleva ampumahaava-arpi on jo paikallaan ennen kuin ase laukeaa päin pärstää. Laatudraamoistaan tuttu irlantilaisohjaaja Jim Sheridan ei myöskään ole säästänyt vaivaa takaumissa nähtävän lapsinäyttelijän suhteen, sillä poika osaa suorastaan ilmiömäisesti toistaa isomman esikuvansa ilmeettömyyttä.

Vaikka Fiddyn sameaa sössötystä kuunteleekin mielellään yhdistettynä rohkeasti karismasta riisuttuun olemukseen, haluaisin silti nähdä tämän huumeita kaupittelevasta ja lenkkareita himoavasta nilkkigangstasta kertovan eepoksen sille alun perin tarkoitetulla tavalla. Esimerkiksi kohtaus, jossa tikkarisankarimme antaa rakkaudenlahjansa naiselle suutelemalla tämän pakaroita olisi jopa kiehtovampi ja ehkä hivenen koskettavampi söpösti kujertavalla CGI-oravalla varustettuna. Spin of -TV-sarja olisi tuskin myös kaukana.

*----
© Ilja Rautsi, julkaistu: 27.2.2007
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (2)
 IRPI
  1.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!