Caroline Munro

The Bare-Footed Kid (1993)

aka Bare Foot Kid; Bare Footed Monk; Young Hero; Chi jiao ziao zi

The Bare-Footed Kid #1 The Bare-Footed Kid #2

Samaan tapaan kuin Corey Yuenin Hero (1997), Johnnie Ton The Bare-Footed Kid on Shaw Brothers -veteraani Mona Fongin tuottama remake vanhasta SB-klassikosta. Hero oli uusinta Chang Chehin The Boxer from Shantungista (1972), The Bare-Footed Kid taas ammentaa Changin asetelmiltaan hyvin samankaltaisesta Disciples of Shaolinista (1975). Kummatkaan eivät pärjää alkuperäisille, mutta The Bare-Footed Kid on sentään hengetöntä Heroa väkevämpi esitys.

The Bare-Footed Kid [1]
The Bare-Footed Kid [2]

Kertomus ja teemat on säilytetty aina taloudellisesti vauraampaa elämää symboloivasta kenkäparista lähtien alkuteosta melko tarkkaan vastaavana, joten Changin elokuvan nähneet ovat tutussa kyydissä. Molemmat teokset passanneille kerrottakoon, että kyse on moraalitarina hyväuskoisesta maalaistollosta, joka saapuu köyhänä, mutta vaikuttavilla kungfu-taidoilla varustettuna kaupunkiin, jossa hän kohtaa sekä henkisiä että fyysisiä haasteita. Kokematon landepaukku ajautuu alttiiksi korruptoituneiden vallanpitäjien virittämille paremman elämän houkutuksille ja The Bare-Footed Kidissä etsii lisäksi isänsä kanssa taistellutta, maan alle vetäytynyttä sotasankaria.

Sanomattakin lienee selvää, että kunniallisista arvoista joustaminen sekä äkkipikainen nyrkkeihin turvautuminen asettaa useammankin ihmishengen vaakalaudalle. Uudemman version lopetuskin on uskollinen alkuperäisen Disciples of Shaolinin tyypillisen veriselle Chang Cheh -tragedialle, eli minään erityisen piristävänä tapauksena kepeänä kungfu-komediana alkavaa The Bare-Footed Kidiä ei pidä mennä pitämään, vaikka sen viimeiset kuvat antavatkin toivoa hyvyyden jatkuvuudesta.

The Bare-Footed Kid [3]
The Bare-Footed Kid [4]

Elokuvan valmistumisen aikoihin vielä lippuluukkustatuksensa vakiinnuttamaton popstara Aaron Kwok on lähtökohtaisesti melko epäedullisessa asemassa lähtiessään uudelleentulkitsemaan Alexander Fu Shengin kenties parasta roolisuoritusta. Enemmän kuin hieman yksinkertainen, hyväsydäminen ja oikeudenmukainen, mutta viekkaampien vietävissä oleva maalaistaistelijan hahmo oli Fu Shengin bravuuri, mitä vasten Kwokin suurilla nappisilmillään tyhjäpäisenä tuijottava Guan Fangyao on yllättävän siedettävä esitys. Myös Shaw-legenda Liu Chia-liangin suunnittelemat, kohtalaisesti vaijereiden käytön lisäksi myös aivan aitoon osaamiseen nojaavat taistelukohtaukset sujuvat Kwokilta hyvin.

The Bare-Footed Kid [5]
The Bare-Footed Kid [6]

Parasta koko elokuvassa ovat kuitenkin - vähemmän yllättävästi - Ti Lungin ja Maggie Cheungin suoritukset, jotka jo riittävät tekemään The Bare-Footed Kidistä suositeltavan katsottavan. Cheung on loistava pidättyväisenä aatelisleskenä ja Ti tuo hieman yksipuoliseen eläköityneen sotakenraalin roolinsa sitä kuulua arvokkuutta, josta hänelle aina muistetaan antaa tunnustusta. Kaksikon suhde ja yhteiset kohtaukset sekä Tin molemmat toimintajaksot ovatkin elokuvan muistettavimmat hetket.

Mieleenpainuva on myös elokuvan teemamusiikki, joka tuo muistoja kymmenen vuoden takaa, jolloin The Bare-Footed Kidin traileri löytyi lähes jokaisen brittiläisen Made in Hong Kongin julkaiseman kasetin alusta. Muuten hyvin käytetty musiikki menee tosin muutamassa kohtaa turhaksi sentimentaalisuuden korostamiseksi.

The Bare-Footed Kid [7]
The Bare-Footed Kid [8]

The Bare-Footed Kid on Tsui Harkin Once Upon a Time in Chinan (1991) menestyksen inspiroiman periodi-kungfu-aallon onnistuneempia teoksia, joka päähenkilönsä ja (yhdestä jaloille kusemista sisältävästä kohtauksesta huolimatta huojennuttavan hienovaraisen) huumorinsa luonteen puolesta muistuttaa enemmän Jet Li -elokuvaa Fong Sai Yuk (myös 1993). Lähdemateriaalista johtuen elokuvan pohjavire on kuitenkin roimasti synkempi ja esillepano niukemman budjetin ansiosta huomattavasti pienemmässä skaalassa. Totisen taisteluvastuksen puute rokottaa The Bare-Footed Kidin arvoa toimintaelokuvana, mutta Johnnie Ton sujuva ohjaus sekä Ti Lungin ja Maggie Cheungin hieno näyttelijätyö tekevät siitä positiivisen, joskaan ei erityisen merkittävän katsomiskokemuksen.

Versioinfo (1.4.2007):

IVL:n Hongkong-dvd on ilahduttavan moitteeton esitys ja liian oranssista yleissävystään huolimatta huikaiseva parannus suttuisesta MiHK-vhs:stä ja Taiwan-dvd:stä. Kuva on niin selkeä ja rakeeton, että halvahko produktio näyttäytyy jopa televisiotuotantomaisen kliinisenä. Ääniraita on alkuperäinen, koskematon mono.

Elokuva alkaa Shaw Brothersin logolla, vaikka se ensi-iltakierroksellaan ei ollut yhtiön levittävämä.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 1.4.2007
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
The Bare-Footed Kid (1993)  The Bare-Footed Kid (1993)Chik geuk siu ji