Caroline Munro

The Savage 5 (1974)

aka Wu hu jiang; The Savage Five; Five Tiger Generals; Ng foo jeung

The Savage 5 #1 The Savage 5 #2

David Chiang, Ti Lung, Chen Kuan Tai, Wang Chung ja Danny Lee ovat The Savage 5 - raivokas viisikko - Chang Chehin pääosin tympäisevässä Seitsemän samuraita -muunnelmassa, joka onnistuu jäämään keskinäisessä vertailussa ohjaajan 70-luvun puolivälin elokuvien häntäpäähän. Pölyisellä hakkaamisella ryyditetyllä ankeilulla on traagisuudestaan huolimatta ongelmia sytyttää katsomossa mitään puutumista vahvempia reaktioita.

The Savage 5 [1]
The Savage 5 [2]

The Savage 5 on eräänlainen äärimmäinen versio sataan kertaan nähdystä kung fu -kuviosta, jossa leppoisaa elämää viettävää kylää saapuu terrorisoimaan persoonaton, läpeensä paha roistojoukkio. The Savage 5:ssa kyläläiset ovat vielä tavallista hyväntahtoisempia ja ryökäleet aivan äärimmäisen ilkeitä. Moraalittomia raakalaisia esittää kunnon Shaw-yrmynaamojen ykkösrivi Chiang Tao, Wong Ching ja Frankie Wei. Rikollislauma pahoinpitelee rauhantahtoisia paikallisia, jotka yrittävät sietää käytöstä kunnes raiskaaminen ja päätön tappaminen alkaa toden teolla.

The Savage 5 [3]
The Savage 5 [4]

Puhki kulutetusta sortoa vastaan noususta on hankala löytää mitään tähdellistä sanomaa, vaan syyntakeettomien kärsimysten seuraaminen on aidosti epämiellyttävää puuhaa. Tämän päälle The Savage 5 lienee tietoisesti tehty vähäpätöisemmäksi elokuvaksi, sillä kuvausten käyttöön on lohjennut vain jokunen kadunpätkä sekä muutama eteinen ja takapiha.

Onneksi on kuitenkin kolmikko Ti Lung, Chen Kuan Tai ja David Chiang, joiden ansiosta The Savage 5:n pystyy sentään lähes vaivatta katsomaan, vaikka suoritukset jäävät pelkäksi poseeraukseksi. Tällaisille sortokertomuksille tyypillisesti Liu Chia-liangin ja Tang Chian koreografiakin puhkeaa kukkaan vasta aivan lopussa, mihin asti päähenkilöt ainoastaan ottavat pahasti turpaansa. Viimeisistä yhteenotoista jaksaa kuitenkin sen verran innostua, että aivan täydellisestä filmin tuhlaamisesta Chang Chehia ei tälläkään kertaa voi syyttää.

The Savage 5 [5]
The Savage 5 [6]

Pääosin saman tiimin myös hieman aikaisemmin tekemän The Blood Brothersin väkevästä draamantajusta ei The Savage 5:ssa ole jälkeäkään, vaan uhrautumiset ja sankaroinnit ovat sitä pökkelömäisintä Chang-miehistelyä (elokuva kuvattiin 1973 ennen Changin siirtymistä Taiwaniin, mutta julkaistiin vasta helmikuussa 1974). Kaiken kaikkiaan The Savage 5 on sen verran geneerinen pikkukylä- kung fu, että saa olla aika kova Chang Cheh -fani, että sen jaksaa väsähtämättä katsoa. Sadistisen viattomien kiusaamisen takaisinmaksu finaalin erinomaisen Ti Lung vs. Wong Ching -matsin muodossa riittänee palkitsemaan omistautuneemmat katsojat.

**---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 1.4.2007
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (2)
0%
Wu hu jiang (1974)  Wu hu jiang (1974)