Caroline Munro

Risk (2007)


Risk #1  

Englanninkielen sana "encounter" on tullut Intiassa tarkoittamaan poliisin suorittamaa rikollisen ampumista tai teloitusta, joko tulitaistelussa tai muuten. "Encounter specialist" on poliisi joka on erikoistunut juuri tämäntyyppiseen lainvalvontaan. Riskin päähenkilö Suryakanth Satam on encounter spesialisti, jolla on elokuvan alussa tilillään nelisenkymmentä tappoa, elokuvan lopussa muutama kymmenen enemmän. Jo vuosia Suryakanth on ollut Intian etsityimmän gangsteripomon, muslimimafioso Khalidin jäljillä. Ongelmana on vain se että Khalid perheineen asuu Bangkokissa, pitää yllä kunniallisen bisnesmiehen julkisivua ja hoitelee rikolliset asiansa Intiassa välikäsien kautta. Esimiehensä suostumuksella Suryakanth punoo Khalidin saamiseksi Intiaan pirullisen ja erittäin riskaabelin juonen, joka vaatii häntä pistämään likoon kaiken elämässään.

Risk [1]
Risk [2]

Risk jatkaa samaa kovaksikeitettyä linjaa kuin Vishram Sawantin esikoisohjaus, Ram Gopal Varman tuottama amoraalinen gangsterisaaga D (2005), jonka sanoma oli että rikos kannattaa. Riskin sanoma voisi olla että niin kauan kuin Suryakanthin tapaisia poliiseja on olemassa, rikos EI kannata. Intialaiseen tyyliin poliisin vigilantismia ei Riskissä ainoastaan hyväksytä, vaan sitä ihaillaan estoitta. Suryakanthin sankaruutta korostetaan niin kuvakulmilla kuin laulun sanoissakin, toisaalta ei hänen työtään kaunistellakaan: iso osa hänen uhreistaan on aseettomia ja armoa anelevia pikkurikollisia. Myös politiikan ja gangsterismin läheinen yhteys Intiassa tehdään katsojalle taas kerran täysin selväksi.

Risk [3]
Risk [4]

Vishram ohjaa tylyn asialliseen ja puolidokumentaariseen tyyliin, jossa näkyy Gopal Varman vaikutus. Suurimman osan ajastaan Risk soljuu eteenpäin tasaisen kiinnostavana, mutta nousee lopussa komeasti. Kutkuttavan intensiivinen jakso, jossa Khalid ja Suryakanth tapaavat ensimmäisen ja viimeisen kerran kasvotusten, on äijämäisten valintojen juhlaa ja tekee Riskistä pelkän hyvän sijasta erinomaisen.

Risk [5]
Risk [6]

Suryakanth Satamin esikuvana on ollut tosielämän encounter spesialisti Daya Nayak, joka saa myös kiitokset elokuvan alkuteksteissä. Jo D:ssä vaikutuksen tehnyt kivikasvo Randeep Hooda ottaa roolin taas haltuun kuin vain oikeasti paha poika voi. Katseesta ja ruumiinkielestä näkee, ettei Randeepin tarvitse näytellä kovista. Hän on kovis. Yhtä vakuuttavan näyttelijäsuorituksen lempeänoloisena Khalidina tekee pitkän tauon jälkeen valkokankaalle palaava 70-luvun siloposkitähti Vinod Khanna. Suryakanthin tyttöystävän epäkiitollisessa roolissa nukkemaisen kaunis Tanusheree Datta on Riskissä pelkkä koriste. Hänelle on annettu elokuvan ainoa tanssikohtaus, joka on myös Riskin ainoa myönnytys perinteisen Bollywood-viihteen suuntaan.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 1.4.2007
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Risk (2007)  Risk (2007)