Caroline Munro

Shadow Company (2006)


Shadow Company #1  

Genre

Palkkasotureilla on ollut sodankäynnin historiassa suuri rooli, ja on edelleen. Vain tittelit ovat muuttuneet hyväksytymmiksi: Private Military Companies eli yksityiset sotilaalliset yritykset ja yksityiset turvallisuusyritykset vaikuttavat näkyvimmin Irakissa, mutta myös monissa muissa epävakaissa valtioissa. Jos kaiken voi yksityistää, miksei sitten armeijaakin. Kun työ on vaarallista, ovat isot rahatukut ja mahdollinen elämä rikkaana houkuttelevampaa kuin päätyä tuntemattomaksi sotilaaksi - jonka arkkuakaan ei ole soveliasta kuvata nykyään. Yritykset eivät juuri perusta palkkasoturi-nimikkeestä, mutta onko näiden työntekijöiden työnkuvassa juuri huomattavia eroavaisuuksia? Dokumenttielokuva Shadow Company kertoo molempien puolien näkökulmat juurta jaksain. Haastateltavat ovat yhtä mieltä oikeastaan vain yhdestä faktasta: romanttiset, klassiset visiot pelottomista palkkasoturien seikkailuista ovat vain ja ainoastaan fiktiota.

Shadow Company [1]
Shadow Company [2]

Shadow Company nostaa esiin lukuisia tärkeitä kysymyksiä ja provosoi tehokkaasti, mutta on lopulta huomattavan - ja kunnioitettavan - neutraali katsaus sodista tuottonsa saavaan bisnekseen. War is money, eikä tätä sovi unohtaa. Shadow Company näyttää katsojalle mm. USA:n sodankäynnin ja Irakin nykytilanteen kaavoja, tilastoja ja statistiikkoja, jotka itseasiassa kertovat asioiden olevan vielä hullummin kuin olisi voinut ajatellakaan. Triviana kerrottakoon että Irakissa ulkomaalaisen päänkatkaisun sisältävän DVD:n hinta on noin 40 senttiä. Aidot kuvaukset sota-alueilta ovat häiritseviä - kuten pitääkin. Kun tilastovertailut ja sotakuvamateriaali on yhdistetty sulavasti toisiinsa, saavat dokumentintekijät katsojankin ajattelemaan.

Shadow Company [3]
Shadow Company [4]

Puhuvat päät on valittu huolellisesti ja heille on annettu tilaa. Palkkasoturit tai ammattisotilaat (mikä titteli nyt milloinkin on soveliasta) saavat puhua ajatuksensa rauhassa kameralle, ilman keskeyttämistä tai Penn & Teller -henkistä vihaista vasta-argumentointia. Mielenkiintoista näkökulmaa tuovat John F. Mullins, entinen palkkasoturi ja mainion Soldier of Fortune -pelin konsultti (pelin päähenkilö kantaa myös samaa nimeä) sekä TV-tuottaja Stephen J. Cannell (Wiseguy, A-Team, Silkkiä ja luoteja). Haastattelujen lomassa Shadow Company kertoo yksityisen turvallisuusyrityksen työntekijän "Jamesin" tarinan valokuvien, videopätkien ja kertojan avulla.

Pelottavinta tässä dokumenttielokuvassa on ehkä se, kuinka sodankäynnin tarkoitusperiä ymmärtää nyt paremmin.

****-
© Esa Linna, julkaistu: 22.5.2007
keskiarvo
toimitus
3.83/5.00 (3)
 JSJMEL
  4.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (3)
100%
Shadow Company (2006)  Shadow Company (2006)