Caroline Munro

The Boys in Company C (1978)

Ilmestyskirjan soturit

aka Die Boys von Kompanie C.

The Boys in Company C #1 The Boys in Company C #2

The Boys in Company C kuuluu Hollywoodin 70-luvun lopun ensimmäiseen Vietnam-elokuvien aaltoon, joka ryhtyi käsittelemään Vietnamin sodan traumaa ilman John Wayne -tyyppistä lähestymistapaa. Sotaa enemmän psykologiselta kannalta peilaavia elokuvia ilmestyi lyhyen ajan sisään useitakin kuten Who'll Stop the Rain (1978) ja Coming Home (1978). Olennaista oli tuoda esiin kotiin palaava sotilas toisenlaisena sodan uhrina, kuin pelkkänä kollektiivista sotasyyllisyyttä harteillaan kantavana hylkiönä. Ajanjakson menestyksekkäimmiksi elokuviksi osoittautuvat The Deer Hunter (1978) ja Ilmestyskirja. Nyt. (1979), joissa molemmissa samankaltaista teemaa tehostettiin osittain surrealismilla ja fantasialla.

The Boys in Company C [1]
The Boys in Company C [2]

The Boys in Company C ei kuitenkaan sijoitu kotirintamalle, kuten useimmat yllämainitut teokset vaan löyhänä rakenteena toimii kovin tuttu "alokasleiriltä sotaan" -juoni. Taas kerran sekalaisesta joukosta nuoria miehiä koulitaan näennäisesti yhtenäinen joukko, joka maksaa verellään oppirahansa. Enemmän kuin yksittäisiä sotilaita tai taisteluita, The Boys in Company C kuvaa kuitenkin sotaa itseään ja sen seurauksena syntynyttä irrationaalista maailmaa. Ennen kuin yhtään vihollissotilasta on edes saatu hengiltä, on ammuksia ja pommeja jo kylvetty miljoonien dollareiden edestä ympäri Vietnamin maaseutua.

Realismista absurdismiin ja pasifismiin loikkiva sodankuvaus tuo välillä etäisesti mieleen Sven Hasselin sotakirjojen satiirisen tyylin. Kontrastia yleiseen välinpitämättömyyteen tuovat paitsi naiivit ja kliseiset urheuskohtaukset, niin myös sodanjohdon kontrollin illuusiota toistuvasti ivaavat tapahtumat. Loppukliimaksi noudattaa sekin elokuvan peruslinjaa korvaten sotagenreen säännöksi muodostuneen lopputaistelun huomattavasti vähemmän väkivaltaisella kamppailulla.

The Boys in Company C [3]
The Boys in Company C [4]

80-luvun alun poliittinen ilmapiiri tunki räikeästi kansallista uhoon varsinkin Vietnamiin sijoittuviin elokuviin. Reaganilainen yltiöpositiivinen ja nationalistinen ajatusmaailma otti The Boys in Company C:n aikalaisilta uhrileiman, hylkäsi pienenkin itsekritiikin mahdollisuuden ja korvasi kaiken hurmeisella revanssifantasialla. Uncommon Valorista (1983) lähtien nähtiin lukuisten pelastusoperaatioiden varjolla minkä käyttämättömän potentiaalin kyvytön ja asialleen omistautumaton johto oli sotilaissaan menettänyt.

The Boys in Company C [5]
The Boys in Company C [6]

The Boys in Company C:n anarkistisuudesta huolimatta takaraivoon jää kutiamaan pieni epäilys samankaltaisesta maailmankuvasta. Rivien välistä voi helposti noteerata myös peri-reaganilaisen väittämän, että syy häviöön oli muualla kuin amerikkalaisessa elämäntavassa. Ristiriitatilanteesta kumpuaakin yksi elokuvan vahvuuksista: katsojille suodaan mahdollisuus omille, jopa täysin vastakkaisillekin tulkinnoille.

****-
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 7.7.2007
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (4)
 JSJLTPJM
  3.5 4.0 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (8)
75%
The Boys in Company C (1978)  The Boys in Company C (1978)Ilmestyskirjan soturit  

kommentit

odota...
Neon Maniac kommentoi (9.4.2014 06:00:24)
user avatar Aikaa viime katsomisesta vierähti lähes parikymmentä vuotta, ja kyllähän leffa muistot lunasti...moninkertaisesti. Kiitos tästä myös hiljattain kotimaisen dvd-julkaisun, joka tarjoaa elokuvan ensimmäistä kertaa anamorfisella kuvaformaatilla ja mikä tärkeintä; alkuperäisellä (2.35:1) kuvasuhteella. Craig Wasson'in tulkitsema akustinen "Here I Am" -kappale on soundtrack'n helmi. Kubrick'n käy paljosta kiittäminen tätä filmausta puhuttaessa klassikko Full Metal Jacket'sta. Kiistatta ohjaajan parhaimpia valkokangastuotantoja ennen kahden seuraavan vuosikymmenen kommähdystsunameja.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa