Caroline Munro

Iron Bodyguard (1973)

aka Da dao Wang Wu; Big Blade Wang Wu; Iron Body-Guard; The Iron Bodyguard

Iron Bodyguard #1 Iron Bodyguard #2

The Boxer from Shantung (1972) ja Man of Iron (1972) ovat Chang Chehin ja Pao Hsueh-lin yhteisohjauksessa syntyneitä elokuvia, joilla tosielämän kung fu -mestari Chen Kuan Tai nostettiin Shaw Brothersin uudeksi, kovanahkaiseksi taistelutähdeksi Changin avulla huipulle päässeiden Jimmy Wang Yun, David Chiangin ja Ti Lungin seuraajaksi. Samalla avainkokoonpanolla toteutetun Iron Bodyguardin pitäisi olla Chenin kovistrilogian huipennus, mutta lopputulos iskee kasvoille rautanyrkin sijasta köykäisesti kuin kassillinen höyheniä.

Iron Bodyguard [1]
Iron Bodyguard [2]

Iron Bodyguardin pallittomuus on selittämätöntä, sillä päätähden ja ohjaajien lisäksi muukin vastaava henkilöstö jatkaa kahdesta aiemmasta elokuvasta: (kieltämättä epätasainen) käsikirjoittaja I Kuang sekä koreografiduo Liu Chia-liang ja Tang Chia. Näiden faktojen ja The Boxer from Shantungin saavuttaman suosion perusteella Iron Bodyguardin voisi kuvitella sisältävän edes muutaman kunnon badass -hetken. Luvaton löysäily ei kuitenkaan tällaista salli, ja Iron Bodyguardin muistettavimmaksi hetkeksi jää kohtaus, jossa Chen Kuan Tain esittämä turvallisuuspalvelun päällikkö "Big Blade" Wang Wu antaa tyttöystävänsä jatkaa tukkansa letitystä samalla kun hän paikaltaan väistämättä hoitelee vastustajansa.

Iron Bodyguard on myös elokuva, jossa Changin Hongkong-elokuvalle lahjoittama miesten välisen ystävyyden kuvaaminen venyy korneimpiin korostuksiinsa. Voimakkaan jalon Wangin sekä ylpeän järkähtämättömän patrioottivirkamies Mr Tanin (Yueh Hua) suhde kehittyy pyhään syvyyteen, joka sivuuttaa kaiken muun lukuun ottamatta uskollisuutta Kiinalle ja Oikealle Asialle. Isojen miekkojen ihastelut ja toisen kyvykkyyden ylistämiset on hauskan helppoa tulkita muodollisiksi homostelumetaforiksi. Wangin ja herra Tanin daameja esittävistä Betty Pei Tistä ja Lily Listä voi saada irti vaikka mitä (kuten esimerkiksi toinen samana vuonna valmistunut Changin orkestroima "ohjauskollaboraatio" The Delinquent osoittaa), mutta Iron Bodyguard törkkää heidät tylysti syrjään miehisiä kuvioita sotkemasta.

Iron Bodyguard [3]
Iron Bodyguard [4]

Tarina sijoittuu Qing-dynastian lopulle, jossa radikaalit reformistit ovat nousemassa kapinaan leskikeisarinnan johtamaa korruptoitunutta hallitusta vastaan. Jopa nilkkiluihu- Ching-järjestysmiesten keskuudessa kunnioitettu "Isomiekka" Wang Wu johtaa itsenäistä henkivartijapalvelua, mutta hänen kärkäs puuttumisensa lainvalvojien suorittamiin vääryyksiin on alkamassa ajaa bisnestä ahtaalle. Konflikti puhkeaa fyysiseksi kun kylään saapuu uudistusmielinen herra Tan, joka on organisoimassa järjestäytynyttä vastarintaliikettä ja ystävystyy pian yhtä lailla periaatteiden miehenä mainetta niittäneen Wangin kanssa. Kun Tan jää kiinni suunnitelmistaan ja tuomitaan mestattavaksi, hän astelee teloituslavalle rinta rottingilla, valmiina heittämään henkensä aatteen puolesta. Wang on kuitenkin vakuuttunut, että Kiina tarvitsee Tanin kaltaisia miehiä ja syöksyy turvallisuustyöläistensä kanssa estämään teloitusta.

Iron Bodyguard [5]
Iron Bodyguard [6]

Juttu voisi toimia, mikäli se pysyisi yhtä ryhdikkäänä kuin mitä päähenkilöpari esittää olevansa. Poliittisen ponnekkuuden mädättää jo kuitenkin se, että Yuen Hua on absoluuttisen hirveimmillään marttyyrikompleksisena virkailijantyperyksenä, jonka ylevä kaukaisuuteen tuijotus saa ihmettelemään, miten mies ikinä venyi joihinkin sangen kelvollisiinkin suorituksiin. Wangin pelastusoperaatiota on mahdotonta kannustaa, kun samalla haluaisi henkilökohtaisesti sivaltaa irti Tanin pallinaamaisen pallopään.

Päämissioon mitenkään liittymättömänä sivujuonena mukana raahataan kostonjanoista kung fu -mestari Iron Fistia (Lo Dik), jonka onnistuu haastaa Wang kaksintaisteluun pariinkin otteeseen. Elokuvan koreografien lahjakkuuden huomioon ottaen potentiaaliset kaksintaistelukohtaukset on kuitenkin pilattu tekemällä Iron Fistista täysi nössö, josta ei ole hetkeksikään vastusta Wangille. Etenkin kai klimaattiseksi tarkoitettu viimeinen tilinpäätös on Fistin taholta varsin surkea suhnaisu. Pökkelödraaman sijaan toimintaa kaipaavan käteen jäävät vain Chen Kuan Tain loppupuolen joukkotaisteluissa suorittamat muutamat kelvolliset miekkailuliikkeet.

Iron Bodyguard [7]
Iron Bodyguard [8]

Iron Bodyguardin perimmäinen ongelma on, että se on aivan helvetin ankea! Ei pelkästään tarinallisesti, vaan etenkin elokuvallisilta ansioiltaan. The Boxer from Shantungin ja Man of Ironin muutaman korttelin lavasteet on saatu näyttämään vielä aikaisempaa yksiulotteisemmilta. Ajoittain ainoastaan kökkö-zoomien horjuttama staattinen kuvaus ja väriskaalaa hallitsevat hiekan eri sävyt tekevät katselukokemuksesta suorastaan murheellisen: Iron Bodyguard näyttää B-luokankin Shaw Brothers -tuotannoksi ennätyksellisen kolkolta. Kokonaisuutena Iron Bodyguard lukeutuu Chang Chehin Shaw Brothers -elokuvien helpoiten sivuutettaviin töihin, enkä usko sen parista positiivisesta ansiostaan - merkittävimpänä tietysti Chen Kuan Tain jämerä karisma - huolimatta ilahduttavan epäkriittisempääkään katsojaa.

"Big Blade" Wang Wun urotöistä on myöhemmin kertonut myös Sammo Hungin Blade of Fury (1993), joka taitaa jäädä Hungin viimeiseksi keskitasoa paremmaksi ohjaustyöksi. Päähenkilöstään ja esittelemistään isoista teristä huolimatta se ei kuitenkaan ole millään muotoa Iron Bodyguardin remake, vaan tekee Wangin elämästä huomattavasti lennokkaampaa tulkintaa.

*½---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 31.7.2007
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
olutsika kommentoi (29.3.2011 08:51:04)
user avatar tässä täysin samaa mieltä arvostelijan kanssa.Konsepti on kuin bruce lee leffasta jossa päähenkilö on täysin ylivoimainen verrattuna vastustajiin.Ja ilman kunnon haastajaa kung-fu leffat ovat aika turhanpäiväisiä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa