Caroline Munro

The Hitcher (2007)

Liftari

aka L'auto-stoppeur; Liftaren

The Hitcher #1 The Hitcher #2

Varsinkin kauhuelokuviin viime vuosina entistä intensiivisemmin keskittynyt remake -ryöstöviljely jatkuu railakkaan epäoriginellisti musiikkivideoversiolla Robert Harmonin Liftarista (1986). Päättymättömäksi painajaiskurimukseksi kiristyvä alkuteos loi anonyymin liftarin hahmosta modernin maailman kauhuikonin Rutger Hauerin kilahtaneen karismaattiseen muotoon puettuna.

Uusi versio noudattaa muuten melko orjallisesti Eric Redin alkuperäiskäsikirjoitusta (ihmekös sinänsä kun Red on tätäkin ollut kynäilemässä), mutta tällä kertaa Jim Halseylle (Zachary Knighton) on mukaan sotkeutuvan tarjoilijan sijaan annettu suoraan rakastava tyttöystävä (Sophia Bush). Tämä paitsi muuttaa pääparin dynamiikan, myös tekee elokuvasta enemmän selviytymistrillerin kuin monitasoisen kissa ja hiiri -leikin. Ratkaisua tukee Sean Beanin esittämän nimihahmon jättäminen enemmän taka-alalle, mikä myös vie elokuvalta intensiivisyyttä ja mysteeriä ilkkuvan psykopaatin jatkuvan läsnäolon puuttuessa. Dialogin lähes totaalinen puute jättää hahmon ikävästi tyhjän päälle ja riisuu tämän astetta enemmän unohdettavaksi rivitappajaksi.

The Hitcher [1]
The Hitcher [2]

Jäljellä on alkuteoksen runko aivovammaisilla biisivalinnoilla höystettynä, kuin Dawson's Creek muuttuisi verimätöksi saman lässynlään soidessa yhä taustalla. Ainoa poikkeus on Nine Inch Nailsin Closer, jota sitäkin soitetaan typerryttävän huonolla kuvarytmityksellä ja aivan väärällä painotuksella. Trent Reznorin kähistessä "I wanna fuck you like an animal/I wanna feel you from the inside" luulisi tekijöiden haluavan korostaa saalistajan ja saaliin välistä suhdetta, mutta sen sijaan ohjaaja Meyers tarjoilee aimo annoksen geneeristä, hidastettua autokolaripornoa.

Koska lähdetekstin runko on kuitenkin tallella, on elokuvan yleissävy silti lohduton ja synkkä. Liftarin murhat ovat säälimättömän brutaaleja eikä ratkaisuissa muutenkaan juuri nössöillä. Kaikki hienovaraisuus ja sisältö vain puuttuu, eikä tätä juuri auta korjaamaan Beanin kankeaksi jäävä luonnehdinta psykotappajasta. Tämä jos mikä saa kaipaamaan Haueria takaisin kankaille kunnon rooleissa.

The Hitcher [3]
The Hitcher [4]

Vuoden 2007 Liftari ei siis ole aivan toivoton, pelkästään toivottoman ponneton. Nykypolvelle vanhentuneeksi tuomitun tarinan uusi toteutus kertoo, että nyt kaivataan nihilismiä purkkaviihteenä, tässä tapauksessa hyvin kirjaimellisesti jo kertaalleen pureskeltuna. Parasta mitä elokuvasta voi sanoa on, ettei sen katsominen liiemmälti vituta.

**---
© Ilja Rautsi, julkaistu: 10.8.2007
keskiarvo
toimitus
1.70/5.00 (5)
 JSSMJM*IREM
  1.5 2.0 1.5 2.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
1.94/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!