Caroline Munro

28 Weeks Later (2007)

28 viikkoa myöhemmin

aka 28 semaines plus tard; 28 semaines plus tard; 28 veckor senare; 28 Wochen später; 28 settimane dopo

28 Weeks Later #1 28 Weeks Later #2

Danny Boylen 28 päivää myöhemmin (2002) kiskoi zombit 2000-luvulle tehden hitaista aivokuolleista laahustajista rääkyviä villipetosaalistajia. Romerolta välittynyt viesti pysyi silti samana: ihminen on itse pahin vihollisensa. Osasto on sittemmin kasvanut laadullisesti laidasta toiseen heittelehtivillä teoksilla House of the Deadista (2003) Dawn of the Dead -remakeen (2004). Boylen teos saa nyt osin onnistunutta jatkoa Espanjasta kaapatun ohjaajan Juan Carlos Fresnadillon käsissä.

28 Weeks Later [1]
28 Weeks Later [2]

Fresnadillon esikoispitkä Intacto (2001) keräsi kehuja vahvasta konseptista mutta myös haukkuja logiikan puutteesta. 28 viikkoa myöhemmin saa aikaan saman reaktion. Supertehokkaasti käyntiin pamahtava elokuva on vähemmän yhtenäinen tarina kuin sarja (etenkin logiikaltaan) hatarasti yhteen nivottuja, itsessään mielettömän iskeviä brutaaleja kauhukohtauksia. Kuin Fresnadillo ja kolme muuta käsikirjoittajaa olisivat ensin istuneet alas listaamaan kaikki kauhuelokuvissa usein väläyteltävät karmivat uhkakuvat, toisiaan vastaan kääntyvistä perheistä ihmisten massaterminointiin, päämääränään kerrankin toteuttaa ne kaikki. Sitten elokuvan edettyä tuotantoon on joku nostanut kätensä ja huomauttanut että hei nää jutut pitäis nyt sitoa jotenkin yhteen.

28 Weeks Later [3]
28 Weeks Later [4]

Keskiössä on Robert Carlylen esittämä perheenisä, joka edellisen elokuvan hetkiin sijoittuvassa alun takaumassa menettää vaimonsa "taudinkantajiksi" nimetyille zombeille. Seitsemän kuukautta myöhemmin lihanhimoiset tarttuneet ovat kuitenkin tappaneet kaiken mikä Englannissa liikkuu ja kupsahtaneet itsekin ruoanpuutteeseen. Kadut ja kaupat ovat yhä täynnä ruumiita, mutta armeija alkaa lennättää ulkomailla olleita maan kansalaisia takaisin - mukaan lukien Carlylen kaksi lasta.

Sitten tietysti tapahtuu jotain kamalaa ja raivotautiset epäkuolleet valtaavat taas maan. Parhaimmillaan 28 viikkoa myöhemmin on kahdessa asiassa: epätoivoisen ja umpilohduttomuudessaan äärimmilleen pingotetun henkiinjäämiskamppailun hektisessä kuvaamisessa, sekä Britannian nykyisen ilmapiirin ruotimisessa. Brittien valvontakameraholhouskulttuuri pingottui tänä kesänä äärirajoille jatkuvien terroristiuhkien pakottaessa tiukan paimennuksen entistä näkyvämmäksi. Kehenkään ei voi luottaa -ilmapiiri kärjistyy elokuvassa paikoin henkeäsalpaavaksi ja kontrollin ottaneen sotilaskoneiston vastaus siihen on yksioikoisen säälimätön ihmisarvoa kohtaan. Kylmäävimmäksi meno heittäytyy sotilaiden joutuessa napsimaan zombien tieltä pakenevia ihmisiä näkemättä kuka edes on "saastunut" massan heiluessa paniikissa kuin itse raivotautiset.

28 Weeks Later [5]
28 Weeks Later [6]

Tällaisten kohtausten järjestämisessä, kuten jo mainittujen intiimimpienkin kauhuhetkien, Fresnadillo pääsee loistamaan ohjauksellisesti. Näin tiukkaa ja säälimätöntä kaaosta näkee harvoin. Hetkiä on jopa tarpeeksi, että on valmis antamaan anteeksi aivan liian lukuisat puhtaat idioottimaisuudet juonen kuljetuksessa. Asioita tapahtuu ilmiselvästi vain ja ainoastaan siitä syystä, että nyt halutaan pisteestä a pisteeseen b nopeimmalla mahdollisella keinolla. Uskottavuus kärsii kuitenkin liikaa ja jossain välissä ei enää osaa nauttia tehokkaistakaan kohtauksista. Eniten elokuvasta saa irti adrenaliinipaukkuna, kunhan muistaa napsaista aivojen off-kytkintä. Sääli, mutta toivon mukaan joku ojentaa Fresnadillolle seuraavaksi edes puolitiehen asti mietityn käsikirjoituksen.

***--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 23.8.2007
keskiarvo
toimitus
3.06/5.00 (9)
 JSSMTPKKJM*IRMK*EMPI
  3.5 2.5 3.5 3.5 3.0 3.0 3.5 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.02/5.00 (32)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  13 (60)
22%
28 Weeks Later (2007)  28 Weeks Later (2007)28 viikkoa myöhemmin