Caroline Munro

Hvordan vi slipper af med de andre (2007) :: How to Get Rid of Others


Hvordan vi slipper af med de andre #1  

Genre

Tanskalaisen Anders Rønnow-Klarlundin nukkeanimaatiospektaakkeli Strings voitti Espoon Méliès D'Argent -pystin kaksi vuotta sitten, eikä palkinto mennyt väärään osoitteeseen tänäkään vuonna. Rønnow-Klarlundin tuore umpimusta satiirinen visio dystooppisesta lähitulevaisuuden kotimaastaan on pirullisen ilkeä, raadollisen armoton ja aivan hervottoman hauska. Tällaista elokuvaa tulee vain Tanskasta.

Hvordan vi slipper af med de andre [1]
Hvordan vi slipper af med de andre [2]

Elokuvan lähtökohta on byrokraattisesti tehokas mutta inhimillisesti kestämätön ajatus: suurin osa ihmisistä on tarpeettomia ja heistä koituu yhteiskunnalle pelkkää juoksevaa kulua. Yhtä lakisäädöstä myöhemmin hyödyttömät loisretkut kärrätään aitauksiin käsittelyä odottamaan. Pohjasakalle annetaan mahdollisuus puolustaa itseään haastattelun muodossa, jossa kartoitetaan ovatko he kaikesta huolimatta antaneet edes jotain rakentavaa maailmalle. Jos ei, luvassa on luoti otsaan. Yritä siinä sitten puhua ihmisarvon itseisarvosta...

Haastatteluja hoitavat suorasukainen kenraali Christian (Lars von Trierin Valtakunnasta tuttu Søren Pilmark) ja poliittisen korrektiuden irvikuvana toimiva kansanedustaja Folke (Søren Fauli). Neronleimaus on, ettei kukaan haastateltavista ole erityisen sympaattinen. Näin saa paitsi nauraa, myös miettiä omaa reaktiotaan heidän ilmiselvään hyödyttömyyteensä. Sympatia kääntyykin kierosti Christianin puoleen elokuvan edetessä ja musta huumori on harvoin näin mustaa.

Hvordan vi slipper af med de andre [3]
Hvordan vi slipper af med de andre [4]

Eniten Rønnow-Klarlund tökkii juuri Folken edustamaa tasapaksua, säädeltyä, keskiluokkaista ja hyväosaista kansanosaa, jonka poliittisen korrekti asenne antaa kaikkien kukkien kukkia - kunhan tietyistä säännöistä sovitaan ja asioille keksitään sopivat termit. Kuolemantuomiokin on OK, se vaan pitäisi hoitaa "elämän kanssa yhteen sopimattomalla ruiskeella". Hervottomimmilleen kierrokset kääntyvät Folken riemuitessa erään haastateltavan mainitessa poikansa olevan YK:n rauhanturvajoukoissa "pelastamassa niitä mustia samboja". Yleisesti hyväksyttyjä ja siten hyväksyntää tuovia asioita voi ajaa hyvillä mielin, korrekteissa rajoissa. Kaiken standardoiminen vie elämästä elämän ja tilalla on siisti tasapäisyys, lobotomoitu ja kastroitu paratiisi jossa kaikki ovat Tasan Yhtä Onnellisia. Ei liene sattumaa, että ihmiset kärrätään odottamaan haastatteluaan juuri koulun liikuntasaliin, jossa lapset jaetaan tavallista tehokkaammin osaaviin ja tarpeettomiin.

Hvordan vi slipper af med de andre [5]
Hvordan vi slipper af med de andre [6]

Hvordan vi slipper af med de andre ("Kuinka pääsemme eroon toisista") näyttää äärikärjistyksen kautta, miten epäinhimillistämme kokonaisia ihmisryhmiä jatkuvasti, ja miten helposti se käy. "Toiset" eivät enää ole "meitä", joten heille voi tehdä mitä tahansa. Syntyy ivallinen asetelma hyväosaisesta Tanskasta, jonka kansalaiset joutuvat lähtemään pakolaisiksi Afrikkaan.

Rønnow-Klarlund lisää hienosti panoksia käänteillä ja paljastuksilla pitkin elokuvaa, pitäen katsojan koko ajan varpaillaan. Hieno rakenne ja realistiset näyttelijäsuoritukset antavat hyvän pohjan kirjaimellisesti otettuna sangen epärealistiselle skenaariolle. Ainoa tyylivirhe on ekspositio, jota tarjoillaan hitusen liian ilmiselvissä infodumppausosioissa.

****-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 29.8.2007
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Hvordan vi slipper af med de andre (2007)  Hvordan vi slipper af med de andre (2007)How to Get Rid of the Others