Caroline Munro

Teeth (2007)


Teeth #1 Teeth #2

Coming of age -kauhuelokuvat ovat jonkin sortin uusi villitys. Ansiokkaan Ginger Snapsin jälkeen ovat pikkutuottajat keksineet, että naisten menkat ja rikkoutumaton immenkalvo voivat olla oiva lähtökohta murhaamiselle. Genren peruslähtökohtana on nuori nainen, jonka seksuaalisuus puhkeaa kukkaansa ja hämmennys valtaa mielen. Genren ajattomassa klassikossa, Brian De Palman Carriessa, menkkaränkkä toi teinitytölle telekineettiset kyvyt lahdata vihamiehiään. Mitchell Lichtensteinin uutuudessa Teeth neitsyyttä suojelevat raateluhampaat kasvavat, niin, juuri siellä.

Teeth [1]
Teeth [2]

Dawn (Jess Weixler) on viaton feministiaktivisti, joka paasaa koulussa esiaviollisista riemuista pidättäytymisen puolesta. Kaikki muuttuu, kun hän ihastuu samassa pihtariryhmässä hengaavaan Tobeyhin (Hale Appleman). Lopulta nuoripari päätyy harrastamaan seksiä verisin seurauksin. Dawn etsii hädissään apua, aluksi gynekologilta ja tämän epäonnistuttua okkultistisesta kirjallisuudesta. Lisähuolia päähenkilön elämään tuo fyysisesti sairas äiti ja henkisesti sairas, heviä kuunteleva velipuoli. Verinen pimpsa vie tytön lopulta raivokkaalle amok-yöjuoksulle, jonka aikana kaksilahkeiset kolmijalkaiset mutiloituvat kaksijalkaisiksi itkupilleiksi.

Teeth [3]
Teeth [4]

Tekniseltä toteutukseltaan Teeth on selkeästi perusexploitaatioryönän yläpuolella. Nuoret näyttelijät ovat mainioita ja juuri sopivan viattoman näköisiä (paitsi tietysti hevari, jolla on tatuointeja ja lävistyksiä). Erityisesti pääosassa oleva Jess Weixler on kuin nuori Venus. Ohjaus on amerikkalaiselle indie-elokuvalle tyypillisesti kevyttä. Hulvattomasta aiheestaan huolimatta Teeth on vakava, asiapitoinen elokuva ja siksi muutamat turhan koomiset yksityiskohdat muistuttavat valitettavasti siitä, että jokaisen riippumattoman ohjaajan sydämessä asuu pieni camp-homo. Pienellä skarppaamisella Teeth jäisi historiaan modernina klassikkona, nyt se jää mieleen vain kivana pikku elokuvana, jossa kikkelit saavat kyytiä.

***½-
© Antti Tohka, julkaistu: 6.9.2007
keskiarvo
toimitus
3.29/5.00 (7)
 JSATJMJM*MEEMPI
  4.0 3.5 3.5 3.0 3.5 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.06/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (10)
0%
Teeth (2007)  Teeth (2007)