Caroline Munro

Durgi (2004)


Durgi #1  

Naispuolisia toimintasankareita ei Intiassa(kaan) ole pilvin pimein mutta Karnatakan osavaltiossa on ainakin yksi, Malashri. Malashri aloitti romanttisissa rooleissa vuonna 1989, mutta siirtyi 90-luvulla actionin pariin elokuvissa kuten Lady Police (1995), Lady Commissioner (1997), CBI Durga (1997), jne. Tyttärensä syntymän jälkeen Malashri vetäytyi neljäksi vuodeksi valkokankailta ja Durgi oli 36-vuotiaan näyttelijättären comeback-elokuva.

Durgi [1]
Durgi [2]

Juoneltaan yksinkertaisessa kostotarinassa mykkä maalaistyttö Durgi saapuu Bangaloreen isoäitinsä ja opettajansa kanssa missionaan ottaa hengiltä neljä ihmistä. Heti linja-autoasemalla Durgi herättää poliisin huomion pieksämällä samassa bussissa ollutta naista ahdistelleen jalkapallojoukkueen (!). Kahden ensimmäisen murhan jälkeen pääsee kovaotteinen mutta rehti poliisipäällikkö äkkiä jyvälle, kuka on niiden takana, ja etsii Durgin käsiinsä. Seuraa takaumajakso, jossa paljastetaan kostoretken syy.

Takaumajakso katkaisee juohevasti edenneen kerronnan vähän turhan pitkäksi aikaa, eikä sisällä paljonkaan sellaista informaatiota, mitä katsoja ei olisi jo puolittain arvannut. Onneksi lopussa päästään taas juonesta kiinni, kun Durgi ja maanmainion keralalaisen näyttelijän Kalabhavan Manin ruumiillistama pääpahis kohtaavat loisteliaassa turpaanvetokohtauksessa, joka muodostaa emotionaalisesti tyydyttävän finaalin tarinalle.

Durgi [3]
Durgi [4]

Temaattista köyhyyttä ja juonen ennalta-arvattavuutta kompensoivat ärhäkkä väkivalta, hyvät tuotantoarvot (Malashri on naimisissa elokuvan tuottajan Ramun kanssa) ja tietysti pääosanesittäjä itse. Habitukseltaan jokseenkin maskuliininen ja jätkämäisesti pukeutuva Malashri ei ehkä ole erityisen loistava näyttelijä, mutta hänessä on munaa, ja on viihdyttävää katsella kuinka pahiksia kyykyttää vaihteeksi keski-ikäinen, pyöreähkö täti-ihminen. Malashri ei ole saanut kamppailulajikoulutusta, mutta ei silti tarvitse sijaisnäyttelijöitä toimintakohtauksiin, koska (kuten hän on haastattelussa todennut) tappeleminen sujuu häneltä luonnostaan. Uskoo siis täysin, kun hän sanoo että "useimmat ihmiset pelkäävät minua tosielämässä".

Durgi [5]
Durgi [6]

Intialaisen kostoelokuvan perinteitä noudattaen oman käden oikeutta ja "silmä silmästä" -moraalia puolustetaan innokkaasti, eikä väkivallan suhteen kursailla. Gandhin toisen posken kääntämisen opit kielletään eksplisiittisesti, sen sijaan esiin manataan hindujumalatar Durga, demonien surmaaja ja oikeudenmukaisuuden ylläpitäjä, jonka inkarnaatioksi päähenkilö kuvataan. Törkeimmässä kohtauksessa Durgi repäisee vastustajaltaan paljain käsin aataminomenan irti, kuin mikäkin Terry Tsurugi.

Durgi [7]
Durgi [8]

Toimintajaksot ovat huoliteltuja, ja niistä upein on epäilemättä Bangaloren linja-autoasemalla kuvattu sankarittaren esittelykohtaus, joka on liki täydelliseksi hiottu kuusiminuuttinen ilmassa kieppuvia stuntmiehiä, murskautuvaa lasia, jymähteleviä iskuja ja potkuja, hidastuksia ja kimurantteja kamera-ajoja. Yhtä dynaamista ja samalla esteettisesti kaunista toimintaa on nähty vain Hongkong-elokuvassa sen kulta-aikoina. Durgin stunteista vastaava Thriller Manju on lempinimensä ansainnut.

Versioinfo (15.9.2007):

Sri Ganesh Videon julkaisemassa dvd:ssä on mukiinmenevä anamorfinen kuva ja englanninkieliset tekstit.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 15.9.2007
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!