Caroline Munro

Behind Forgotten Eyes (2007)


Ohjaus

Käsikirjoitus

Näyttelijät

Maa

Behind Forgotten Eyes #1  

Genre

Toisen maailmansodan aikana Japani hallitsi ja valtasi Aasian maita isolla hanskalla, ja yhdeksi sodankäynnin traagisimmiksi uhreiksi nousivat nuoret naiset niin Koreassa kuin Kiinassakin. Japanilaisten sotilaiden raiskaukset saavuttivat huippunsa Nankingin verilöylyssä, jota kuvataan pahamaineisessa Black Sun: The Nanking Massacre -elokuvassa. Nankingin jälkeen Japani huomasi sotilaidensa moraalin löyhtymisen (oho!) ohella sukupuolitautien levinneen räjähdysmäisesti. Lähinnä viimeksi mainittua pahaa estämään perustettiin bordelleja, joissa nuoret korealaiset "lohtunaiset" (comfort women) palvelivat japsisolttuja vastoin tahtoaan.

Behind Forgotten Eyes [1]
Behind Forgotten Eyes [2]

Ohjaaja Anthony Gilmore on onnistunut pitämään dokumentin rytmityksen aisoissa, ja sekä uhrien että pahojaan tehneiden sotilaiden tarinat kerrotaan rauhassa. Sanoja ja yksityiskohtia ei säästellä, joten dokumentti on paikoittain varsin epämiellyttävää seurattavaa, vaikka graafisesti ei hirmuteoilla mässäilläkään. Onneksi sekä itse elokuvan että haastateltavien sanomassa piilee toivon kipinä. Jo elämän ehtoopuolelle ehtineiden naisten kertomukset ovat pysäyttäviä, mutta Gilmore on päästänyt ääneen myös muutaman japanilaisen sotilaan, joiden suorasukaisia kertomuksia kuunnellessa viimeistään katsojan mielessä myllertää harvinaisen voimakkaasti. Kertomuksista paistaa kuitenkin - itse asiassa koko elokuvankin - tärkein sanoma, eli toivottavasti tällaista ei tarvitse kenenkään koskaan kokea. Toivossa on hyvä elää, varsinkin jos ei seuraa uutisia.

Behind Forgotten Eyes [3]
Behind Forgotten Eyes [4]

Behind Forgotten Eyes sisältää runsaasti kertomuksia tukevaa animaatiota, joka sulautuu linjaan moitteettomasti. Sen sijaan tv-sarja Lostissa näytelleen Yunjin Kimin kertojanosuudet ovat minimaalisuudessaan aika turhia, vaikka ne eivät varsinaisesti haittaakaan. Toivotaan siis että Kimin osuus tuo Behind Forgotten Eyesille lisää katsojia. Animaatioita lukuun ottamatta mukana ei ole minkäänlaista turhaa kikkailua, vaan tylyt tarinat ja kohtalot vievät dokumenttia eteenpäin varmalla otteella. Kyseessä ei ole siis dokumenttielokuva, joka paiskoo infotulvan päin kasvoja. Tietoa tulee tasaisen hitaasti, mutta tiedon sisältö ei ole helposti hyväksyttävissä, ellei ole paatunut sodankäynnin asiantuntija.

Kun pitkän aikaa on menty toisen maailmansodan mainingeissa ja historian kertaamisessa (ja on luullut tekijöiden ideoiden jo ehtyneen) vie Gilmore katsojan nykyajan Japaniin joka ei edelleenkään ole pyytänyt virallisesti anteeksi sodanaikaisia rikoksiaan. Alkupuolella historiaan vahvasti pohjautunut dokumentti saa näin aivan uuden ilmapiirin, joka tempaisee mukaansa aina loppuun asti. Kritiikkiä saavat Japanin lisäksi myös Yhdysvallat - mikä ei varsinkaan näinä aikoina ole yllätys. Behind Forgotten Eyes avaa silmiä tehokkaasti kertomalla yksityiskohdista joihin ei historiankirjojen suurissa linjoissa ole juuri puututtu.

****-
© Esa Linna, julkaistu: 25.9.2007
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Behind Forgotten Eyes (2007)  Behind Forgotten Eyes (2007)